Log in

Παρατραπεζίτης

Θέλουν τσάμπα την Εθνική Ασφαλιστική

Παρά το γεγονός ότι προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντικά σημεία βελτίωσης.

Οι τιμές στην αγορά έχουν σταθεροποιηθεί και μάλιστα στον κλάδο των ακινήτων καταγράφεται αξιόλογη άνοδος και γενικά οι τιμές των επιχειρήσεων που αλλάζουν χέρια έχουν πάρει την ανιούσα. Συνεπώς, οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική μόνο ικανοποιητικές δεν μπορεί να θεωρηθούν. Διότι, όπως μαθαίνω, μπορεί για την εξαγορά της εταιρίας να υπήρξαν τέσσερις προτάσεις, αλλά οι τιμές που προσφέρθηκαν ήταν… last year’s. Ακούγεται ότι κινήθηκαν στα επίπεδα των 520-580 εκατ. ευρώ, επομένως είναι χαμηλότερες από την προ διετίας πρόταση για την Εθνική Ασφαλιστική.

Τότε, που η διαδικασία διακόπηκε από τη μητρική Εθνική Τράπεζα, διότι συν τοις άλλοις το τίμημα κρίθηκε αρκετά χαμηλό.

750 εκατ. ευρώ αποτίμηση

Η Εθνική Τράπεζα έχει αποτιμήσει την εταιρία στα 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή με βάση τα προαναφερόμενα ποσά για το 80% των μετοχών που πωλεί, πιάνει δεν πιάνει τα λεφτά της.

Βεβαίως, σε αυτή τη φάση οι προσφορές είναι ενδεικτικές και πιθανόν κατά τη φάση των δεσμευτικών προσφορών το προσφερόμενο τίμημα να αυξηθεί. Για την ιστορία σημειώνω ότι, οι προτάσεις εξαγοράς προήλθαν από τους ομίλους CVC Capital Partners, Centerbridge, Lone Star και 3ΙCP-LCP. Όπως διαπιστώνετε, η Fairfax απουσιάζει από τη σχετική λίστα, παρά το γεγονός ότι ο Πρεμ Γουάτσα δήλωσε ότι η Ελλάδα σήμερα προσφέρει τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Επομένως, το ερώτημα τι είχε στο νου του ο ινδοκαναδός μεγιστάνας όταν έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξακολουθεί να παραμένει μετέωρο.

Πάντως η γειτόνισσα «Μαύρη Λίστα» επιμένει ότι η Εθνική Ασφαλιστική, αν δεν πωληθεί μέσω Χ.Α., οδεύει προς Fairfax μεριά. Κάτι θα ξέρει…

«Πλάτες» Ενρία στις τράπεζες...

Χαμηλότερες από το μέσο όρο των αντίστοιχων χρεώσεων από τράπεζες άλλων χωρών που «εφαρμόζουν παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα», θεωρεί ο επικεφαλής του ΣΣΜ Αντρέ Ενρία τις προμήθειες των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό είναι το «ζουμί» της απάντησης του κ. Ενρία σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη , μέσω της οποίας δίνεται «πάτημα» στις τράπεζες να ξεπαγώσουν τις νέες προμήθειες που μετά από πολύ παρασκήνιο πάγωσαν πριν μερικές εβδομάδες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του το «β΄τρίμηνο του 2019 η συνεισφορά των προμηθειών και των χρεώσεων στα λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της ΕΚΤ ήταν μικρότερη από το μισό της αντίστοιχης συνεισφοράς σε τράπεζες άλλων χωρών οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα ( περίπου 16% έναντι 33% μετρούμενη σε κυλιόμενη βάση τεσσάρων μηνών).»

Θα μου πείτε σιγά που ο επικεφαλής του SSM θα ενδιαφερθεί , για το αν οποιοσδήποτε έλληνας πολίτης θα πληρώσει νέα χαράτσια στις τράπεζες. Για την αύξηση της κερδοφορίας τους και τον άμεσο περιορισμό των επισφαλών χαρτοφυλακίων νοιάζεται…

Τι «βλέπει» ο Γιώργος Ζανιάς

Ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς πρόεδρος της Eurobank γνωρίζει καλά τις τράπεζες.

Πέραν από το επιστημονικό του αντικείμενο έχει για χρόνια περάσει από κορυφαίες θέσεις σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , επομένως ξέρει και από πρακτική άποψη πως λειτουργεί το σύστημα. Ως εκ τούτου, η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα...

Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο κ. Ζανιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: « Οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης και η κύρια στόχευση είναι να περάσουν από την λογική των bad banks σε αυτή των good banks. Πρώτα σώζουμε την παρτίδα και μετά την κερδίζουμε . Ήλθε η ώρα να την κερδίσουμε» .

Μιλώντας για τις επιδόσεις της Τράπεζας ο Πρόεδρος της Eurobank εκτίμησε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας των τελευταίων ετών αφού θα έχει «φύγει» ένα μεγάλο κομμάτι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνοντας τον δείκτη των NPEs στο 15%.

Εθνική Τράπεζα: Έξυπνη κίνηση

Μια σημαντική εφαρμογή εισήγαγε τελευταία η Εθνική Τράπεζα στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Στις δυνατότητες που έχει ο εγγεγραμμένος χρήστης να κάνει διάφορες κινήσεις , προστέθηκε και αυτή της πρόσκαιρης αδρανοποίησης της χρεωστικής ή πιστωτικής του κάρτας.

Είναι γνωστό και έχει συμβεί σε πολλούς από μας , να μην βρίσκουμε την κάρτα μας αφού δεν θυμόμαστε αν την αφήσαμε κάπου στο σπίτι ή ξεχάσαμε σε κάποιο έμπορο ή πράγματι …απέδρασε από το πορτοφόλι μας. Έτσι αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε από την τράπεζα την κατάργηση της και αυτό τις περισσότερες φορές συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και χάσιμο χρόνου. Στη συνέχεια , οικτίρουμε τον εαυτό μας γιατί βιαστήκαμε να ενημερώσουμε την τράπεζα ενώ απλά η κάρτα βρισκόταν στο σπίτι μας.

Με τη νέα διαδικασία αυτό πλέον δεν θα είναι αναγκαίο: Μόλις ξαναβρούμε την κάρτα μας , θα μπορούμε και να την ενεργοποιήσουμε εκ νέου…

Τράπεζες και ληστείες …

Είχαμε καιρό να πληροφορηθούμε για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, οι κινήσεις των παράνομων περιορίζονταν μέχρι τώρα σε ανατινάξεις ΑΤΜ.

Όμως την τελευταία εβδομάδα, η μάστιγα επανήλθε τη μια φορά σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ την άλλη σε μεγάλη συστημική τράπεζα σε κωμόπολη της Μεσσηνίας με λεία μάλιστα 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για στοιχεία ανησυχητικά , που δείχνουν σημαντική αύξηση της παραβατικότητας: Η κράτηση ενός υπαλλήλου της τράπεζας με την απειλή καλάσνικοφ μέχρι να ανοίξει η πόρτα του χρηματοκιβωτίου, αποδεικνύει την αναβάθμιση της εγκληματικότητας.

Οι τράπεζες έκαναν από την πλευρά τους ότι είναι δυνατόν , αλλά φαίνεται ότι μόνες τους δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ούτε είναι λύση έξω από κάθε υποκατάστημα, να εγκατασταθούν αστυνομικοί με αυτόματα.

Μόνη λύση παραμένει η συρρίκνωση του δικτύου και η λειτουργία των καταστημάτων σε σημεία ( κέντρα πόλεων ) που δεν παρέχουν πολλές δυνατότητες διαφυγής.

Αρκεί αυτό να το αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες και θεσμοί. Δεν είναι δυνατόν , όταν αναγγέλλεται το κλείσιμο ενός υποκαταστήματος για εμπορικούς ή άλλου λόγους , σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς να σηκώνουν επανάσταση , και να καταγγέλλουν και να απειλούν τις διοικήσεις των τραπεζών…

Επενδυτικές ευκαιρίες...

Επειδή πολλοί αυτές τις μέρες αναζητούν εναγωνίως μια επενδυτική ευκαιρία για να «πιάσουν την καλή», σήμερα έχω μια έξυπνη πρόταση: Να την αναζητήσουν στο χώρο της ένδυσης υπόδησης και αρωμάτων με είδη πολυτελείας τα οποία πωλούνται μπιρ παρά.

Πρόκειται για αποθέματα της γνωστής φίρμας Carousos που πριν από15 περίπου χρόνια θεωρούνταν η κορυφαία στα είδη ένδυσης τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την Alpha Bank έναντι ποσού μόλις 2,9 εκατ. ευρώ.

Όπως περιγράφεται στην σχετική προαναγγελία πρόκειται για είδη ένδυσης, υπόδησης, δερμάτινα είδη, καλλυντικά και αρώματα.

Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσα πρόταση γιατί πώς να το κάνουμε ένα κοστούμι Boss έχει διαχρονική αξία αφού και κλασικό θεωρείται και η φίρμα πάντα πουλάει …

Εδώ τα φτηνά ακίνητα!

Την Παρασκευή όπως θα θυμάστε αναφέρθηκα στην καλή πλευρά των πλειστηριασμών που δίνει την ευκαιρία σε όσους διαθέτουν ρευστότητα, να ψάξουν στην σχετική ιστοσελίδα και να «χτυπήσουν» ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αντί πολύ χαμηλών τιμών.

Πράγματι όπως διαβάζω και σε κυριακάτικη εφημερίδα το κύμα των ενδιαφερομένων ολοένα και αυξάνεται: Κάθε μήνα πάνω από 700 νέου χρήστες εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction. Μάλιστα οι τιμές προσφοράς αναπροσαρμόζονται λόγω της πώλησης μικρότερων ακινήτων:

Τον Νοέμβριο του 2018 στους πλειστηριασμούς που υπήρξε πλειοδότης η μέση προσφορά που πλειοδότησε μια τράπεζα ήταν 114.000 ευρώ ενώ οι ιδιώτες 260.000. Τον περασμένο μήνα οι τράπεζες πρόσφεραν 86.000 και οι ιδιώτες 98.000.

Σπεύσατε!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS