Log in

Παρατραπεζίτης

Ελβετικό φράγκο: Δεν ήρθε και η… συντέλεια

Δεν είναι δεσμευτική για τις υπόλοιπες υποθέσεις η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία δικαιώνεται τράπεζα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αφού όπως υποστηρίζουν νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, το δικόγραφο της αναίρεσης πρόβαλε μόνο ένα νομικό επιχείρημα, που σχετιζόταν με την καταχρηστικότητα.

Όπως αναφέρουν, κάθε διάδικος έχει δικαίωμα να προσφύγει στον Αρείο Πάγο, για να εξαντλήσει όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας, προκειμένου να δικαιωθεί. Επομένως, όλες οι ατομικές αγωγές που έχουν κατατεθεί και κριθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, μπορούν να κριθούν και από τον Α.Π., όπως και η συγκεκριμένη ατομική αγωγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν θετικές και αρνητικές για τους δανειολήπτες, αποφάσεις από τους δικαστές του Αρείου Πάγου.

Τον Μάιο επρόκειτο να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η συλλογική αγωγή των δανειοληπτών κατά της Eurobank. Η απόφαση αυτή είναι πιο σημαντική για τους δανειολήπτες, καθώς αφορά το γενικό πλαίσιο μιας σύμβασης σε ελβετικό φράγκο κι όχι την κάθε μία σύμβαση του διαδίκου, που προσφεύγει με ατομική αγωγή. Η συζήτηση δεν έγινε λόγω των εκλογών κι αναμένεται νέα ημερομηνία για την εν λόγω αναίρεση.

Αυτή θα είναι και η «μητέρα των μαχών», επομένως οι δανειολήπτες ας μην κάνουν βεβιασμένες κινήσεις.

Καλά νέα από την Τράπεζα Χανίων

Ευχάριστες ειδήσεις μας έρχονται από την κρητική Συνεταιριστική Τράπεζα.

Αποτελεί, πλέον, το νεότερο μέλος της οικογένειας της FEBEA (European Federation of Ethical and Alternative Banks and Financiers), μετά την έγκριση της αίτησής της από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, που συνήλθε για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η FEBEA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2001 στις Βρυξέλλες με σκοπό την ανάπτυξη της ηθικής και κοινωνικής χρηματοδότησης στην Ευρώπη. Στην FEBEA συμμετέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τόνισε στο συνέδριο ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, «μέσα από τις κοινές μας ενέργειες μπορούμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου, γεγονός που θα οδηγήσει σε μία Ευρώπη καλύτερη, πιο δίκαιη, αλλά και πιο ηθική».

Κι όμως, δανείζουν

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν, πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και με τη διεθνή τάση του τραπεζικού συστήματος.

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για καλό νέο, έστω κι αν αυτό δεν αφορά τη βασική πλειονότητα όσων προσφεύγουν για δανεισμό στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά μόνο μία ιδιαίτερη κατηγορία του ελληνικού επιχειρείν, τους εφοπλιστές. Είναι χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα της Petrofin Research για το 2018.

Σύμφωνα με αυτά, το 2017 η αύξηση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών προς το ναυτιλιακό κλάδο έφτασε το 8,03%.

Ποιος και πόσα

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Eurobank, η οποία αύξησε τις χορηγήσεις δανείων στη Ναυτιλία κατά 20,73%, πρωτοστατώντας στον συγκεκριμένο τομέα, με δάνεια 1,84 δισ. δολάρια.

Καλές είναι, όμως, και οι επιδόσεις των άλλων τραπεζών: Η Τράπεζα Πειραιώς ενίσχυσε τις χορηγήσεις προς τη Ναυτιλία κατά 3,27%, με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται στα 2,84 δισ. δολάρια, η Alpha Bank κατά 5,17% με 2,34 δισ. δολάρια και η Εθνική Τράπεζα κατά 1,05% με 2,45 δισ. δολάρια. Πλέον, το μερίδιο των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας έφτασε στο 18,47%, από 16,84% το 2017 και 15,25% το 2016. Σε αντίθετη ρότα, οι ξένες τράπεζες, στις οποίες το συνολικό ύψος των τραπεζικών δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες υποχώρησε στα 53,1 δισ. δολάρια, από 53,9 δισ. το 2017, σημειώνοντας κάμψη 5,6% σε σχέση με το 2017.

Λέτε οι Έλληνες τραπεζίτες να «βλέπουν» μακρύτερα από τους ξένους συναδέλφους τους; Να το δω και αυτό…

Τι δεν είπε ο Στουρνάρας

Σε... καλό δρόμο, είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ίσως διέφυγε της προσοχής σας, αλλά ανάμεσα στα άλλα που είπε χθες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέφερε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων φέτος», προς το φθινόπωρο όπως διευκρίνισε.

Θυμίζω για όσους σκέφτονται ότι το κόμμα Βαρουφάκη είναι «αριστερή» λύση πως η κυβέρνηση επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους τον Ιούνιο του 2015, επί υπουργίας της …αφεντιάς του, τότε που είχε εκπνεύσει η περίοδος παράτασης του προγράμματος διάσωσης, χωρίς να έχει συμφωνηθεί νέα παράταση με τους πιστωτές. Εκείνη την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αποφασίσει να μην αυξήσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την κυβέρνηση στο κλείσιμό τους για 20 ημέρες και στην επιβολή capital controls,

Προσθέτω ακόμα ότι με βάση τον οδικό χάρτη για την χαλάρωση των περιορισμών, που εκδόθηκε το 2017, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δουν ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των καταθετών και πρόοδο στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την πλήρη άρση των capital controls. Η Ελλάδα εξήλθε τον Αύγουστο του τρίτου προγράμματος, ενώ παρατηρείται, αν και με αργούς ρυθμούς, επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Επιμένω ότι είναι πρόοδος ο κ. Στουρνάρας να λέει ότι πάμε σε πλήρη κατάργηση των capital controls χωρίς να συνδέει αυτή την εξέλιξη με την νίκη της ΝΔ στις εκλογές …

winbank: Το 'ριξαν στον... ύπνο !

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει «ρίξει» πολλά λεφτά στην λειτουργία της νέας winbank. Για αυτό και είναι κρίμα και άδικο να... αυτοϋπονομεύει την πλατφόρμα.

Υποτίθεται ότι κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς του 24 ώρες στο 24ωρο. Προχθές διαπίστωσα ότι για μια ακόμη φορά, αυτό δεν συμβαίνει.

Όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις αλλά πολύ περισσότερες φορές, προσπάθησα να μπω στους λογαριασμούς μου μέσω του κινητού. Εις μάτην. Αναμονή για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το μήνυμα. «Λάθος κωδικός ή δεν υπάρχει τηλεφωνική σύνδεση». Τίποτε από τα δύο δεν συνέβαινε.

Απλά η πλατφόρμα ήταν εκτός. Γράφω και την ώρα για του «λόγου το αληθές». Μεταξύ 4:00 και 4:30, το πρωί της Τρίτης.

Το δώρο του... Ευκλείδη

Έξτρα δώρο για τους υπάλληλους των τραπεζών που έκλεισαν προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος. 

Με την απόφαση αυξάνεται στο 67% από 50% το ποσοστό της αποζημίωσης για τραπεζουπαλλήλους τεσσάρων τραπεζών, που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για υπαλλήλους των ΑΤΕ, Τ.Τ., FBB, Probank και FBB, οι οποίοι απολύθηκαν πήραν το 50% της αποζημίωσης και επαναπροσλήφθηκαν σε άλλες τράπεζες (ΑΤΕ-Πειραιώς, ΤΤ-Νέο ΤΤ, FBB και Probank-Εθνική). 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για «υλοποίηση του πρώτου σκέλους της δέσμευσης σταδιακής αποκατάστασης του συνόλου της αποζημίωσης». 

Όλα καλά ως εδώ, να πάρουν τα λεφτά τους οι άνθρωποι , όχι όμως από την τη... τσέπη μας. Γιατί αυτό στην πραγματικότητα γίνεται: Οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν από το ΤΧΣ και όχι από τους εκκαθαριστές των τραπεζών.

Διότι η εκκαθάριση ελάχιστα έσοδα προσέφερε. Αλλά το ΤΧΣ χρηματοδότησε με πολλά δισεκ. ευρώ ( πάνω από 20 ) τη διάσωση των τραπεζών , σε μερικά εκατομμύρια παραπάνω θα... κάνει σκόντο;

Κύπρος: Αύξηση 30% στα δάνεια

Αύξηση μεγαλύτερη του 30% καταγράφει η ζήτηση για νέα δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά σύμφωνα με τα στοιχεία των κυπριακών εμπορικών τραπεζών.

Λίγο η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, λίγο η σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα.Βέβαια σημαντική είναι η συμβολή στην αύξηση της ζήτησης και λόγω της χρυσής βίζας που η Κύπρος συνεχίζει να χορηγεί σε πολλούς επενδυτές από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη.

Άντε, και σε ανώτερα στους... κουμπάρους!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS