Log in

Παρατραπεζίτης

Η ήττα της Σαμοθράκης

Σύμφωνοι, μετά από μια βδομάδα πτώσης χθες αντέδρασαν οι τράπεζες και συμπαρέσυραν το σύνολο της αγοράς σε μια σημαντική ανοδική αντίδραση. Αλλά, άλλαξε τίποτε;

Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι. Τα σύννεφα στην οικονομία διεθνώς εξακολουθούν να είναι βαριά και οι προβλέψεις των ειδικών για ύφεση στις τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο , περιορίζουν την όποια αισιοδοξία.

Θα πρέπει επομένως να είμαστε προσεκτικοί και με τις τράπεζες και με τα χρηματιστήρια . Μόνο αν δούμε τον DowJones να κάνει την υπέρβαση και να ξεπερνά τις 27.000 μονάδες θα πρέπει να αρχίσουμε κάπως να αναθαρρούμε .

Γιατί από τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα , δεν πρέπει να ελπίζουμε.

Είδατε τι έγινε με το λιμάνι της Σαμοθράκης. Ολοήμερη κυβερνητική σύσκεψη για να καταλήξουν σε μια… τρύπα στο νερό.

Που… χάθηκε το Σχέδιο;

Στις τράπεζες τώρα: Καλές προθέσεις υπάρχουν, δεν λέω. Η κυβέρνηση μάλιστα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο του ΤΧΣ για τα Κόκκινα δάνεια που όπως έχω αναφέρει προβλέπει εγγυήσεις προς τις τράπεζες για την αντιμετώπιση αυτού του χρονίου προβλήματος.

Αλλά το θέμα ακόμη απασχολεί την Κομισιόν . Μήνες τώρα έχει υποβληθεί το σχέδιο και οριστική απάντηση δεν έχει δοθεί. Δεν ξέρω που έχει «κολλήσει» , αλλά αυτό δεν οφείλεται στις κυβερνήσεις , ούτε στην πρώην , ούτε στην νυν.

Όσο για το άλλο σχέδιο , αυτό του κ. Στουρνάρα αγνοείται η τύχη του. Οι κακές γλώσσες – και είναι πολλές – υποστηρίζουν ότι έχει απορριφθεί μετά «πολλών επαίνων»…

Capital controls : «Πάει πίσω» η άρση;

Δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά την πλήρη άρση των capital control μαθαίνω ότι γίνονται από εκείνους ( κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος ) που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.

Όπως σας έχω ενημερώσει αρχικά έχει αποφασιστεί η πλήρης άρση να γίνει την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου , κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ για να έχει ένα «χαρτί» , στα λίγα όπως εξελίσσονται τα πράγματα , να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του . Όλα αυτά πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές και τις ενδείξεις για ύφεση που καταγράφονται εδώ και μερικές εβδομάδες.

Υπάρχει επομένως πιθανότητα η οριστικοποίηση της άρσης των capital controls να μετατεθεί για λίγο αργότερα δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου , μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στα χρηματιστήρια.

Αν αυτό συνδυαστεί ότι διόρθωση στα πρωτογενή πλεονάσματα δύσκολα υπό αυτές τις συνθήκες πρόκειται να δεχθούν οι Κοινοτικοί , νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πρώιμους φθινοπωρινούς πονοκεφάλους…

Έχασαν το 94% των καταθέσεων τους!

Μόνο το 6% των κεφαλαίων τους που χάθηκαν από το «κούρεμα» των καταθέσεων πρόκειται να λάβουν οι πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο καθώς η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος δεν αποφέρει καρπούς.

Όπως αναφέρεται σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης έξι χρόνια μετά το «λουκέτο» στην Τράπεζα η προσπάθεια της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων ολοκληρώνεται , χωρίς όπως αναμενόταν σημαντικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα το συνολικό ποσό το οποίο έχει εισπραχθεί από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, ανέρχεται μέχρι σήμερα περίπου στα 220 εκ. ευρώ. Άλλα έσοδα δεν αναμένονται πλην αυτών που θα προκύψουν από το ποσοστό των μετοχών που κατέχει στην BOCH η CPB που εκτιμώνται περί τα 30 εκατ. ευρώ .
Όλο το ποσό που έχει εισπραχθεί από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της CPB είναι κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για να διατεθεί κάποια ώρα στους πιστωτές.

«Δυστυχώς το ποσό που θα λάβουν οι καταθέτες είναι πενιχρό και άδικο για αυτούς », αναφέρει ο διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής το 2017.

Όμως από το τίποτα και το 6% κάτι είναι…

Η κρίση είναι εδώ …

Λέω σήμερα να ασχοληθώ πρώτα με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές. Γιατί αυτό είναι που θα κρίνει την πορεία όχι μόνο των ελληνικών τραπεζών, αλλά του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Η μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει στις αγορές τις τελευταίες μέρες δεν μοιάζει να είναι παροδική. Ήδη ο DowJonesέχει χάσει 1.500 μονάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρηματιστηριακής αξίας εταιριών έχουν γίνει στάχτη. Η νευρικότητα στις αγορές είναι πρωτοφανής για λόγους που δεν άπτονται μόνο πρόσκαιρων γεγονότων (οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας ) αλλά για το ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές διαπιστώνουν πως η διεθνής οικονομία οδηγείται σε ύφεση και καμιά οικονομική δύναμη του πλανήτη δεν μπορεί να ανατρέψει την τάση..

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι ερμηνεύεται επίσης η μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών…

Ο… γκαντέμης!

Η παρούσα κατάσταση, κάνει δύσκολη και την ζωή της νέας κυβέρνησης. Με αυτά τα δεδομένα πως να πάει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και τι να εξαγγείλει;

Να μειώσει φόρους, από πού; Θα επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα; Λέξη δεν θα θέλουν να ακούσουν για αυτό οι Θεσμοί που συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού χωρίς περιθώρια κινήσεων, όπως θα φανεί και από την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού από την οποία κατά τους προσεχείς μήνες θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Είναι επίσης αναμενόμενο ότι υπό το βαρύ διεθνές οικονομικό κλίμα νέες επενδύσεις δεν πρόκειται να δούμε στη χώρα…

Θα πνιγούν στις ίδιες τους τις υποσχέσεις…

Ο ανύπαρκτος εξωδικαστικός συμβιβασμός…

Όταν μόνο… μισή από τις 100 εταιρίες που ζήτησαν την υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό βλέπει να προχωρά η αίτησή της, τότε κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Δεν έχει σημασία αν τις μεγαλύτερες ευθύνες έχουν για αυτό οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις ή το ίδιο το νομικό πλαίσιο που φαίνεται ότι δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια για καλύτερη αντιμετώπιση των ενδιαφερομένων. Εκείνο που μετράει, είναι ότι ο νόμος είναι ήδη «νεκρός» και πρέπει άμεσα να αλλάξει. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τις 3.446 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θετικό αποτέλεσμα είδαν μόνο οι 24!

Το θέμα λοιπόν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες, τα επιμελητήρια και τους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εκείνο που θα αλλάξει για να μην υπάρχει κωλυσιεργία από τις τράπεζες είναι ότι θα προβλεφθεί ειδικό λογισμικό με το οποίο θα κρίνεται η βιωσιμότητα μιας εταιρείας και αυτόματα θα γίνεται η επιλογή.

Εκείνο που συνήθως έκαναν μέχρι τώρα τα στελέχη των τραπεζών ήταν η απροθυμία – άρνηση τους να συναινέσουν και να υπογράψουν αναδιαρθρώσεις που προβλέπουν «κούρεμα» κεφαλαίου, επικαλούμενα ενδεχόμενες διώξεις που μπορούν να τους ασκηθούν…

…Και οι κίνδυνοι που «παραμονεύουν»

Όλα αυτά καλά, αλλά να μην φθάσουμε και στο άλλο άκρο. Αναφέρομαι στην επιμονή κάποιων τραπεζιτών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ικανοποιεί το αίτημα τους για ασυλία από ποινικές ευθύνες.

Η σχετική πρόταση, που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΕΤ, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα και, αφού λάβει το πράσινο φως από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν, θα πάρει τον δρόμο προς ψήφιση.

Η πρόταση μπορεί να έχει ως στόχο να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά υπάρχει και ο μεγάλος κίνδυνος της διαδικασίας να επωφεληθούν εταιρίες των οποίων οι βασικοί μέτοχοι έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα και δεν έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης.

Για αυτό είναι σκόπιμο να υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις που να αποκλείουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και «εξυπηρετήσεις» από τους τραπεζίτες…

Θα γίνει όμως έτσι;

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS