Log in

Παρατραπεζίτης

Φτηνά κόλπα…

Σε αυτή τη χώρα και με τον τρόπο που λειτουργούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν είναι να σου προκύψει κάτι έκτακτο το Σαββατοκύριακο ή γενικά σε ημέρες αργίας.

Διότι, το πιθανότερο είναι να προσπαθήσεις, αξιοποιώντας όλα τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα, αλλά στο τέλος της ημέρας το πρόβλημα σου να μην επιλυθεί, παρόλο ότι έχεις πληρώσει «καπέλο» για «άμεση εκτέλεση». Εξηγούμαι: Την περασμένη Κυριακή χρειάστηκε να στείλω ένα επείγον έμβασμα εντός Ελλάδος, για πρόβλημα που αντιμετώπιζε συγγενικό μου πρόσωπο. Μπήκα στην πλατφόρμα της πρώτης τράπεζας και όταν προχώρησα στην επιλογή για άμεση εκτέλεση, βγήκε προειδοποίηση ότι η συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το απέφυγα και προχώρησα στην επόμενη τράπεζα. Εκεί, υπήρχε απλώς η εντολή της άμεσης εκτέλεσης και η προειδοποίηση ότι θα χρεωνόμουν με επιπλέον 12 ευρώ. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, έκανα «κλικ» στο σχετικό κουτάκι. Μόνο που, όταν η συναλλαγή μου εκτελέστηκε, διαπίστωσα ότι η χρέωση του λογαριασμού μου ναι μεν ήταν άμεση, αλλά τα ευρώ που έστελνα, θα έφταναν στον παραλήπτη τη Δευτέρα.

Με αυτό το «κολπάκι» η τράπεζα με εξαπάτησε ή είναι άραγε μόνο η εντύπωσή μου;

Τα ομόλογα σώζουν την κατάσταση

Την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών, αναμένουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τις απαντήσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατά τις πληροφορίες διαμορφώνεται θετικό κλίμα και αυτό διότι υπάρχει ένας ενισχυτικός παράγων που δεν είναι άλλος από τα ελληνικά ομόλογα. Το γεγονός ότι, κατά τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους αυξάνεται, λόγω και των αυξημένων αποδόσεων που προσφέρουν, αλλά και της σταθερότητας η οποία προβλέπεται για τη χώρα στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει το κλίμα και για τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, μπορεί να μην εφαρμοστεί το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο, επειδή τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ακόμη μη επιλέξιμα διαβάθμισης, αλλά να βρεθεί κάποια μεσοβέζικη λύση που θα καλύπτει και τις ελληνικές τράπεζες...

Πάμε για... σύνταξη ;

Ή έστω για άλλα…

Σας είχα προειδοποιήσει, τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των τραπεζών θα συνεχιστούν και φέτος με... ένταση. Χθες έγινε γνωστό ότι η AlphaBank προχωρά σε νέο πρόγραμμα που αφορά δέκα νομούς της περιφέρειας.

Η ισχύς του προγράμματος ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και εκπνέει την Παρασκευή .

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι υπάλληλοι της τράπεζας, που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και οι έχοντες σχέση έμμισθης εντολής. Σε όσους ενταχθούν θα παρέχονται οι εξής δύο επιλογές: α) εφάπαξ αποζημίωση, β) τριετής άδεια μετ' αποδοχών και καταβολή μέρους της αποζημίωσης στη λήξη της.

Η εφάπαξ αποζημίωση περιλαμβάνει α) τη νόμιμη αποζημίωση (βασική παροχή), όπως προκύπτει με βάση τις τακτικές αποδοχές μηνός Μαρτίου 2019, προσαυξημένες κατά 14/12 και τα συμπληρωμένα έτη υπηρεσίας, β) τα κίνητρα αποχώρησης και γ) τις ειδικές προσαυξήσεις.

Τα κίνητρα αποχώρησης είναι ηλικιακά και υπολογίζονται, βάσει των συμπληρωμένων ακέραιων ετών ηλικίας του υπαλλήλου κατά την 31η Μαρτίου 2019 και του εξής μαθηματικού τύπου:1) Για όσους είναι 58 ετών και άνω, οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές προσαυξάνονται κατά 20% 2) Για όσους είναι μεταξύ 51 με 57 ετών, κατά 30% 3) Για τις ηλικίες μετά 45 με 50, κατά 45% 4) Για τις ηλικίες μεταξύ 40 με 44, κατά 40% 5)Για όσους είναι μεταξύ 30 με 39 ετών, κατά 20% 6) Για όσους είναι κάτω από 29 ετών, κατά 10%

Επιπρόσθετα, προσφέρεται προσαύξηση 5% για όσους δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα ως την 12η Απριλίου.

Το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (μεικτά, καθαρά μένουν περί τις 100.000 ευρώ το έχω... ψάξει ), ενώ όσοι κάνουν χρήση, θα συνεχίσουν να έχουν για δύο χρόνια κάλυψη από το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο της τράπεζας και θα διατηρήσουν τυχόν προνομιακά επιτόκια για εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Σπεύσατε…

«Ψαρεύοντας» πελάτες…

Διαβάζω σε αμερικανικά site ότι το facebook πρότεινε σε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να... μοιραστούν στοιχεία πελατών τους συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών με κάρτες και υπόλοιπα λογαριασμών.

Σκοπός της πρότασης είναι να παρέχει νέες υπηρεσίες στους χρήστες του facebook για αγοραπωλησίες προϊόντων .

Κατά το ίδιο δημοσίευμα οι τράπεζες αρνήθηκαν την πρόταση , προφανώς γιατί κατάλαβαν ότι θα χάσουν πελάτες…

Όμως το facebook επιμένει και με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει κάθε μέρα από εκατομμύρια μέλη του , σιγά μην δε βρει την άκρη!

H Κριστίν, ο Ευκλείδης και οι τράπεζες…

Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ, με τα πόσο καλά τα πήγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ΚριστίνΛαγκάρντ, ούτε και τις απόψεις περί… κινηματογράφου που αντάλλαξαν. Εξάλλου η τέχνη… εξημερώνει, επομένως θετικό ήταν ότι η Κριστίν δήλωσε και σινεφίλ.

Αλλού είναι ο... πόνος μου: Στην ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ στην κατάρτιση ειδικής μελέτης που θα αξιολογήσει την αποδοτικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για την απομείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Στόχος της μελέτης είναι εντοπισθούν οι λύσεις που παράγουν τα πιο δραστικά αποτελέσματα και υπό το πρίσμα αυτό, με τη βοήθεια του ΔΝΤ θα αξιολογηθούν, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη, το εγγυοδοτικό σχήμα που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση και το σχέδιο που ενδέχεται να ακολουθήσει η Eurobank για τη μείωση των δικών της μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Σας λέει αυτό κάτι; Σε μένα λέει ότι ο Τσακαλώτος δεν εμπιστεύεται τόσο πολύ ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος και Έλληνες τραπεζίτες και θέλει να έχει στα χέρια του μια αξιόπιστη έκθεση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα…

Βέβαια η έκθεση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του ΔΝΤ θα είναι!

Νέο ωράριο…

Από την επομένη της Πρωτομαγιάς θα ισχύσει το νέο μειωμένο ωράριο διενέργειας συναλλαγών για τα καταστήματα των τραπεζών, όπως προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση ΟΤΟΕ- τραπεζών.

Έτσι από τις 2 Μαίου οι τράπεζες θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Πρόκειται για το ωράριο με το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργούν οι τράπεζες την Παρασκευή το οποίο πλέον επεκτείνεται στο σύνολο της εβδομάδας.

 

Tι παραδέχεται ο Στουρνάρας…

Ήταν καιρός, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να δει και να παραδεχθεί την αλήθεια. Το εξής απλό δηλαδή: ότι αυτή η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που πολλές άλλες απέτυχαν και μέρα με τη μέρα αυξάνει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα…

Δεν τα λέω εγώ , ούτε κανένα «όργανο» του Μαξίμου. Το διάβασα χθες σε μεγάλη – και σφόδρα αντιπολιτευόμενη – εφημερίδα . Γράφει συγκεκριμένα, η ίσως πλέον ενδιαφέρουσα στήλη της : «Επιμένει – σ.σ ο κ. Στουρνάρας – αυτόν τον καιρό να περιγράφει, πόσο μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα. Προβλέπει, δε, ότι σε κάποια στιγμή στην πορεία προς τις κάλπες θα «μπουκάρουν» οι ξένοι επενδυτές και θα υπάρξει κρεσέντο εξαγορών επιχειρήσεων και ελληνικών τίτλων . Όπου κι αν βρεθείς ακούς τους ξένους να το λένε καθαρά , αναφέρει» .

Ναι φίλοι μου, ο κ. Στουρνάρας με το βάρος του ρόλου του και με βάση την αναλυτική πληροφόρηση που έχει, παραδέχεται ότι ο «απεχθής» ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει εκεί που οι άλλες – προηγούμενες – κυβερνήσεις απέτυχαν. Φέρνει πολλά δις ευρώ , στην Ελλάδα.

Έτσι αναιρεί το – προεκλογικό- αφήγημα της ΝΔ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργεί «απωθητικά» στα ξένα κεφάλαια. Και μην μας που ότι αυτό γίνεται γιατί – δήθεν- η ΝΔ προηγείται στα γκάλοπ και επομένως οι ξένοι «ποντάρουν» στην επόμενη κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Διότι τότε θα είχαν επενδύσει στην Ελλάδα… lastyears , επί των κυβερνήσεων Σαμαρά και Σια , των οποίων στέλεχος αν ενθυμούμαι καλά είχε διατελέσει ο κ. Στουρνάρας.

Αλλά τότε, σέντσι δεν είδαμε…                      

Η αλήθεια του Στουρνάρα

Πάντως, πρέπει να σημειώσω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει και μία ακόμη αλήθεια στην δήλωση που παρέθεσα: Το επικείμενο, κρεσέντο εξαγορών επιχειρήσεων και ελληνικών τίτλων. Για τους δεύτερους, ουδεμία αντίρρηση παραμένουν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Για τις επιχειρήσεις όμως; Είναι δίκαιο και σωστό σήμερα που η χώρα βγαίνει από το τέλμα τους καρπούς της προσπάθειας αυτής να μην δρέψουν οι έλληνες επιχειρηματίες και να εισπράξουν – έστω ως αυξήσεις – οι εργαζόμενοι; Γιατί έχουν ήδη καταγραφεί, πολλές περιπτώσεις μεσαίων επιχειρήσεων που περνάνε στα χέρια ξένων επενδυτών αντί πενιχρών τιμημάτων. Αυτό γιατί οι τράπεζες δεν τις χρηματοδοτούν. Έτσι αναλαμβάνουν οι ξένοι – νέοι – μέτοχοι.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει πολλούς Παπαστράτους, ούτε πολλές ΤΕΡΝΑ. Θα μου πείτε αυτές είναι μεγάλες επιχειρήσεις και με γερές «πλάτες».

Αλλά υπάρχουν και μεσαίες που τα καταφέρνουν μόνες τους: Παρακολουθείστε για παράδειγμα τον Παπουτσάνη και θυμηθείτε το, μετά μερικούς μήνες…

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS