Log in

Παρατραπεζίτης

Έρχονται αποτελέσματα τριμήνου

Στο ρυθμό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο κινείται αυτή η βδομάδα.

Σήμερα ανακοινώνουν τα μεγέθη τους η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολουθεί αύριο η Eurobank και την 1η.06.2020 αναμένεται η αντίστοιχη δημοσίευση από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ερώτημα παραμένει, αν οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν εμπροσθοβαρώς σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους, οι οποίες για ολόκληρο το έτος ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί πως οι προβλέψεις, συνολικά για το α’ τρίμηνο, ίσως και να ανέλθουν σε ποσό μεγαλύτερο του ενός δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως θα υπάρξουν στις ελληνικές τράπεζες νέα Κόκκινα Δάνεια, κυρίως λόγω απορρύθμισης, ήδη ρυθμισμένων, δανείων σε ύψος 10 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα επιχειρηματικά αναμένεται να ξεπερνούν το 60% του συνολικού ποσού.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι συζητήσεις γύρω από την αντιμετώπιση των Κόκκινων Δανείων βρίσκονται στο επίκεντρο.

Βρετανικές Τράπεζες: Πρωτιά στις προβλέψεις

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters για τις 40 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, προκύπτει ότι, οι βρετανικές τράπεζες πήραν τις μεγαλύτερες προβλέψεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με το συνολικό ύψος να ανέρχεται σε 8,68 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν οι τράπεζες της Ισπανίας με προβλέψεις 3,9 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση έρχονται οι γαλλικές τράπεζες με 2,13 δισ. ευρώ. Οι ιταλικές τράπεζες προβλέπουν ζημιές από Κόκκινα Δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Στη Γερμανία, η εγχώρια αγορά της οποίας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μικρότερες, μη εισηγμένες τράπεζες, κάνουν προβλέψεις μόλις 832 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται ουσιαστικά από τις δύο μεγαλύτερες, την Deutsche Bank και την Cοmmerzbank. Σε επίπεδο μεμονωμένων ιδρυμάτων, τις μεγαλύτερες προβλέψεις τις λαμβάνει η HSBC, ύψους 2,77 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Barclays με 2,36 δισ. ευρώ.

Εκτός Βρετανίας τις μεγαλύτερες προβλέψεις, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, λαμβάνει η ισπανική Banco Santander.

Τα ψεύτικα, τα λόγια,τα μεγάλα…

Θα θυμάστε νομίζω τα δημοσιεύματα των προηγούμενων μηνών για τη «σκληρή γλώσσα» με την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τους τραπεζίτες για τις προμήθειες- χαράτσια των τραπεζών.

Τι έγινε από τότε θα σας το αποκαλύψουμε αύριο από την εφημερίδα μας. Όπως και γιατί οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν παρεμβαίνουν και ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο…

Παίζουν θέατρο και δεν είναι ούτε καλοί ηθοποιοί!

Τι γύρευε στη Γερμανία;

Στις αρχές Ιουλίου πρόκειται να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος η τελική έγκριση για την εξαγορά της Praxia Bank από την Viva Wallet του Χάρη Καρώνη.

Από ότι μαθαίνω οι σχετικές διαδικασίες κυλούν ομαλά και δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές επισημάνσεις.

Πρόσφατα ο κ. Καρώνης επισκέφθηκε την Γερμανία , όπου είχε συναντήσεις με γερμανούς και έλληνες επιχειρηματίες.

Μάλλον ετοιμάζει κάποιου είδους επέκταση…

Οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο…

Mέσα στις επόμενες μέρες , θα φανεί , που οφείλεται η σημαντική άνοδος των τραπεζικών μετοχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.

Θυμίζω ότι έγιναν και πακέτα: Ειδικότερα στην Eurobank έγιναν τρία πακέτα συνολικού όγκου 7 εκατ. τεμαχίων, στην Alpha δύο, 3 εκατ. τεμαχίων, στην ΕΤΕ τρία πακέτα 2,5 εκατ. τεμαχίων

Οι τράπεζες έκλεισαν χθες με κέρδη 6,67% με την ΕΤΕ να υπεραποδίδει με άνοδο άνω του 9%, τη Eurobank να ακολουθεί με κέρδη πάνω από 8%, ενώ σχεδόν 4,5% ήταν η άνοδος για την Πειραιώς και σχεδόν 4% για την Alpha Bank.

Εθνική και συναίσθημα

Πολύ θετική και έξυπνη η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να «επιστρατεύσει» τη γνωστή ηθοποιό Σμαράγδα Καρύδη προκειμένου να προωθήσει το internet banking της.

Η διαφήμιση που μεταδίδεται εδώ και δέκα περίπου μέρες από τα τηλεοπτικά κανάλια είναι από τις πιο έξυπνες που έχει εμφανίσει τράπεζα για πολύ καιρό.

Συνήθως οι διαφημίσεις των τραπεζών είναι μεγαλόστομες και με αρκετό στόμφο , αυτή της Εθνικής Τράπεζας , διαθέτει και συναίσθημα…

Η επισήμανση Τσακαλώτου

Πολύ ενδιαφέρουσα η επισήμανση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνέντευξη προς τον Βασίλη Αγγελόπουλου, στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας μας.

Είπε συγκεκριμένα το εξής: «Ο κ . Γεωργιάδης δεν ήταν ποτέ πρόεδρος του φαν κλαμπ της Αναπτυξιακής Τράπεζας , ούτε του νομοσχεδίου των μικροπιστώσεων που παραμένει στο τραπέζι του από την ημέρα των εκλογών».

Δίκιο έχει!

Φυσικό αέριο…

Πρέπει στην Εθνική Τράπεζα να δουν ξανά το ζήτημα της ηλεκτρονικής τραπεζικής και τις δυνατότητες που προσφέρει.

Όπως μου καταγγέλθηκε από παθόντα , ενώ μπορεί να εξοφλήσει την ΔΕΗ μέσω της εφαρμογής, αν έχει ΔΕΗ φυσικό αέριο, πρέπει να πάει σε κατάστημα της τράπεζας.

Κανείς δεν το σκέφτηκε;

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS