Log in

Παρατραπεζίτης

Υποκλοπή στοιχείων καρτών: Τι έγινε τελικά;

Η μαζική διαρροή σε χάκερ των στοιχείων περίπου 15.000 κατόχων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η μεγαλύτερη κατά τα τελευταία χρόνια υποκλοπή τέτοιου είδους στην Ελλάδα, συνεχίζει να ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές.

Πάντως, το ότι σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκαν η Τράπεζα της Ελλάδος, η MasterCard και η Visa, δείχνει ότι η υπόθεση είναι σοβαρή και ίσως κρύβει δυσάρεστες -για τις τράπεζες- εκπλήξεις. Ο προβληματισμός εντοπίζεται στο σημείο αν η εμπλεκόμενη επιχείρηση τήρησε τα πρωτόκολλα, που αφορούν συγκεκριμένους κανόνες για τις εξ αποστάσεως συναλλαγές. Ερευνάται, δηλαδή, αν η εν λόγω επιχείρηση έχει ακολουθήσει όλα τα διεθνή πρότυπα, που της παρείχαν τη δυνατότητα να κρατά στα αρχεία της τα στοιχεία των πελατών που πραγματοποίησαν συναλλαγές μαζί της κατά τους τελευταίους έξι μήνες από τη συναλλαγή. Αν αυτό συνέβη, τότε το σύστημα «μπάζει».

Αν όχι, τότε η εταιρία δεν τηρούσε τους σχετικούς κανόνες και θα βρει απέναντί της τις τράπεζες, που θα της ζητήσουν τα… ρέστα.

 

Άρειος Πάγος: Φρένο στην τραπεζική ασυδοσία

Δυσάρεστη είδηση για τις τράπεζες.

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία μπαίνει κάποιο φρένο στη ασυδοσία των τραπεζών, ως προς τις δανειακές συμβάσεις. Όπως αναφέρει η απόφαση, οι τόκοι και οι παντός είδους προμήθειες πρέπει να υπολογίζονται με βάση το ημερολογιακό έτος των 365 και όχι των 360 ημερών, που συνήθως εφαρμόζουν οι τράπεζες. Η απόφαση αποκαλύπτει και το… κολπάκι των τραπεζιτών: Με το να υπολογίζεται το επιτόκιο με βάση το έτος των 360 ημερών, ο καταναλωτής που έχει κατά νου το ημερολογιακό έτος των 365 ημερών δεν ενημερώνεται για το πραγματικό ετήσιο επιτόκιο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου περιέχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο:

Οι προμήθειες που χαρακτηρίζονται ως έξοδα φακέλου ή ημερολογιακή χρέωση εξόδων είναι παράνομες, καθώς το επιτόκιο των δανείων ορίζεται ελεύθερα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Η Attica Bank και τα ενέχυρα Καλογρίτσα

Ωραία μας τα λέει η διοίκηση της Attica Bank για το κανόνι του κατασκευαστικού ομίλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου για αντίκτυπο που έχει στα μεγέθη της η πορεία της εταιρείας “Τοξότης Α.Ε.”, ότι έχει τηρήσει και ολοκληρώσει όλες τις δέουσες διαδικασίες για τη λήψη επαρκών προβλέψεων και εξασφαλίσεων, έναντι των σχετικών κινδύνων, σύμφωνα με το ισχύον νομοκανονιστικό πλαίσιο και συνεπώς οποιαδήποτε εξέλιξη δεν επηρεάζει την οικονομική της θέση». Δηλαδή, το κανόνι δεν συμπαρασύρει, όπως είναι ευνόητο, και τα δάνεια των 120 εκατ. ευρώ, που η Τράπεζα έχει χορηγήσει, έναντι πενιχρών εγγυήσεων; Ή η «Τοξότης» διέθετε τόσο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, που τώρα τα κρατά ως «ενέχυρο» η Τράπεζα, αλλά οδηγείται στην πτώχευση, για μερικές χιλιάδες ευρώ που χρωστάει στην Ιντερμπετόν;

Όντως περίεργα πράγματα...

Συμβολαιογράφοι: Επίδειξη ισχύος

Επίδειξη δύναμης προς κυβέρνηση και τράπεζες αποτελεί η απόφαση των συμβολαιογράφων να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, οπότε στην τακτική γενική συνέλευσή τους, θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Μάλιστα, πέραν της αποχής από τη σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων, απέχουν και από τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι, στην έκτακτη γενική συνέλευση, παρουσία περίπου 400 συμβολαιογράφων, φέρονται να τάχθηκαν κατά της αποχής μόνο 7 συμβολαιογράφοι. Οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας αντιδρούν και απέχουν διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες ρυθμίσεις, που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα. Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε στη συνέλευσή τους, την αρμοδιότητα της υποβολής των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι κι όχι η Εφορία το ύψος του φόρου.

Αν η αποχή διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου μικρό το πρόβλημα. Αν συνεχιστεί, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή!

Οι αλήθειες Χαντζηνικολάου και μια δημοσιογραφική επιτυχία…

Θα ξέρετε ίσως, ότι οι δημοσιογράφοι είμαστε περίεργη φάρα.

Πολλοί από εμάς δεν αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες των συναδέλφων μας , αλλά σπεύδουμε να τις αναπαράγουμε σχεδόν αυτούσιες, βάζοντας κάτω από αυτές, τις υπογραφές μας!

Δεν το έκανα , δεν το κάνω και ελπίζω να μην το κάνω και στο μέλλον. Θα διαβάσετε αύριο στη στήλη μου στην εφημερίδα μας , για το πρωτοφανές θέμα χακαρίσματος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που συναλλάχθηκαν τους τελευταίους μήνες με μια γνωστή ελληνική ιστοσελίδα παροχής κάθε είδους ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Σπεύδω κατά αρχήν να πιστώσω την αποκάλυψη στην Ευγενία Τζώρτζη , που έφερε στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό θέμα και με άγνωστες προς το παρόν προεκτάσεις.

Σας είπα όμως ότι για αυτό θα διαβάσετε αύριο στην εφημερίδα μας, που πάει από το καλό, στο καλύτερο. Χθες για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου, δήλωσε ότι το πρόβλημα με το «μαξιλάρι» των 35 δις ευρώ, το οποίο αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα εξακολουθεί να υφίσταται.

Για το πώς θα… ξεμπερδέψει η κυβέρνηση, δεν έχω ιδέα.

Άλλωστε και ο Πρόεδρος της ΕΕΤ με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζονται…

Σε πόσες χώρες χτύπησαν οι χάκερς;

Να επανέλθω όμως, στο θέμα που έθιξα αρχικά και αφορά την μεγαλύτερη πλατφόρμα διαδικτυακών ταξιδιωτικών κρατήσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο, όπως θα σας πω στη συνέχεια.

Φυσικά και γνωρίζω ποια είναι , όπως και έμαθα ότι υπάρχει γενικότερη αναστάτωση , για κάποιους χειρισμούς που έγιναν τις τελευταίες μέρες που από πολλούς γνωρίζοντες την υπόθεση δεν κρίνονται και οι πλέον ενδεδειγμένοι.

Αλλά εγώ «κοράκι» δεν θα γίνω , δεν με παίρνουν ούτε η στάση ζωής που ακολουθώ , ούτε και τα – πολλά πλέον – χρόνια μου.

Δεν θα προχωρήσω επομένως παραπέρα . Απλά από εδώ σήμερα , έρχομαι να προσθέσω ένα στοιχείο επικουρικό στο ρεπορτάζ της κ. Τζώρτζη : Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν στην αλλαγή 15.000 τουλάχιστον πιστωτικών και χρεωστικών καρτών .

Αλλά το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα; Διότι η εν λόγω επιχείρηση διατηρεί site έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων σε 44 χώρες και σε πάνω από τριάντα γλώσσες. Αν οι χάκερς κατόρθωσαν να υποκλέψουν στοιχεία ελληνικών καρτών , γιατί να μην επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλες χώρες;

Υπομονή, να δούμε τι άλλο πρόκειται να αποκαλυφθεί…

Ρώτησαν τον Καραβία;

Όσοι με παρακολουθείτε συστηματικά, ξέρετε καλά ότι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν διατηρώ και τις καλύτερες των σχέσεων.

Κατά καιρούς του έχω ασκήσει κριτική, ομολογώ κάποιες φορές , τον έχω αδικήσει. Αλλά ο Στουρνάρας διαθέτει ολύμπια ψυχραιμία και ανέχθηκε την κριτική αν και όπως μαθαίνω , κάποιες φορές παραπονέθηκε ότι το αδικούμε …

Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη γιατί διάβασα σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι κάποιοι στην κυβέρνηση κάνουν σκέψεις για την αντικατάσταση Στουρνάρα η θητεία του οποίου στην Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνεται τον Μαϊο. Βρέθηκαν και ορισμένοι ευφάνταστοι να υποστηρίξουν ότι για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προορίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank .

Πρώτα από όλα ρώτησαν τον κ. Καραβία; Διότι εγώ εκτιμώ, ότι δεν ενδιαφέρεται για την Τράπεζα της Ελλάδος.

Έχει αναλάβει σοβαρό έργο στη Eurobank τώρα που αυτό αποδίδει, θα σηκωθεί να φύγει;

Πότε θα «φύγει» ο Στουρνάρας…

Να δούμε και την περίπτωση Στουρνάρα. Υπάρχει λόγος να αντικατασταθεί από την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος;

Αν ο Μητσοτάκης κάνει αυτό το λάθος , είναι σαν να αναγνωρίζει ότι τον... πίκαρε η κριτική ( τεκμηριωμένη και με στοιχεία ) του διοικητή για τον άσφαιρο «Ηρακλή» και την πρότασή του να γίνουν συγκεκριμένες διορθώσεις, έτσι ώστε να βρεθεί λύση για τα Κόκκινα δάνεια των τραπεζών και να ανασάνει το τραπεζικό σύστημα .

Να συμβεί δηλαδή κάτι που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε , που μπορεί να δυσφόρησε με τον κ. Στουρνάρα αλλά , όχι να φθάσει στο σημείο να το αντικαταστήσει γιατί δεν έκανε τα χατίρια της κυβέρνησης.

Στοιχήματα δεν βάζω, αλλά πιστεύω ότι ο κ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος , μόνο με δική του απόφαση . Σας ενημερώνω και πότε πρόκειται να συμβεί αυτό: Αν η Λαγκάρντ του ζητήσει να αναλάβει θέση υποδιοικητή στην ΕΚΤ.

Θα είπα πολλά σήμερα…

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS