Log in

Παρατραπεζίτης

Δώστε κανένα δάνειο….

Δεν θα ασχοληθώ άλλο με την υπόθεση Πολάκη, γιατί, ότι είχα να πω το είπα, έστω και με τον τρόπο μου.

Εκείνο που πρέπει όμως να καταλάβουν καλά , τραπεζίτες και πολιτικοί είναι ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τι γίνεται. Δεν έχει μόνο ακούσει από το… γείτονα ξέρει από προσωπική του πείρα , το έχει βιώσει δηλαδή…

Τι; Ότι οι τράπεζες είναι αρνητικές και κατεβάζουν τα …ρολά , αν ένας μέσος εργαζόμενος , ένας νέος επιχειρηματίας, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν έχει «απασχολήσει» το Σύστημα με αρνητική συμπεριφορά, τους ζητήσει ένα δανειάκιέστω 5.000 ευρώ, για να αντιμετωπίσει κάποιο ξαφνικό του πρόβλημα .

Όταν όμως «έχει μπάρμπα στην Κορώνη» - ή κάπου , προς το Σύνταγμα – τότε οι διαδικασίες τρέχουν άμεσα .

Γιατί άραγε;

Δεκαπενταετές ομόλογο!

Όχι δεν θα σας… τρελάνω , ούτε θα τους… τρολάρω…

Εδώ στην Αθήνα ακόμα ψάχνουν αν θα βγάλουν νέο πενταετές – με επιτόκιο πάλι πάνω από το 4%- και προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα .

Εκεί στην – όχι και τόσο μακρινή – Κύπρο , έχουν έτοιμη την έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου με επιτόκιο – κρατηθείτε – κοντά στο 2%.

Όχι πως η Κύπρος δεν έχει προβλήματα , για να καταλάβετε σημειώνω ότι το κυβερνών κόμμα ο ΔΗΣΥ , επέλεξε την Άννα Βίσση για υποψήφια ευρωβουλευτή ενώ τόσο στο νησί , όσο και στην διασπορά υπάρχουν επιφανείς Κύπριοι επιστήμονες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα τη χώρα.

Αλλά ο κύριος Αναστασιάδης προχωρεί σε επιλογές με βάση την τηλεοπτική… αναγνώριση.

Υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι οι Κύπριοι είναι κατά βάθος, πολύ… έλληνες ;

Υπόθεση Πολάκη : Άνθρακες ο θησαυρός

Επί των πολιτικών παραμέτρων της ιστορίας αυτής , το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας δεν μου πέφτει λόγος.

Είναι αντικείμενο άλλων στηλών, στις οποίες θα βρείτε και τη σχετική αναλυτική ενημέρωση.

Στην άλλη πλευρά της υπόθεσης όμως νομίζω ότι τα πράγματα έχουν πλήρως διευκρινιστεί , με την χθεσινή αναλυτική πληροφόρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτήν το δάνειο Πολάκη είναι απολύτως σύννομο και καλύπτεται από την πραγματική αξία του ακινήτου που υποθηκεύθηκε . Είναι σίγουρο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , αν υπήρχε έστω και ίχνος στοιχείου για τη νομιμότητα του δανείου θα το είχε αποκαλύψει …

Άρα επί του ουσίας , δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο .

Τα άλλα , εμένα δεν με αφορούν…

AtticaBank– Στουρνάρας

Με αφορμή όσα έγιναν τις λίγες τελευταίες ώρες , προκύπτει και ένα ακόμα θέμα.

Ο Στουρνάρας δεν μπορούσε παρά να αποδεχθεί τα στοιχεία της διοίκησης της AtticaBank . Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να ομολογεί, ότι δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του. Άρα θα έπρεπε να «ξηλώσει» την διοίκησή της και τον κ. Πανταλάκη ο οποίος αποτελεί και προσωπική επιλογή του .

Για αυτό χθες γράψαμε ότι ο σαματάς της ΝΔ γύρω από το δάνειο Πολάκη , ήταν στην ουσία ευθεία αμφισβήτηση του τρόπου που εποπτεύει ο Στουρνάρας τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Καλύτεροι χειρισμοί από κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες, θα είχαν και καλύτερο αποτέλεσμα.

Το θυμικό δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος …

Alpha Bank: «Τοίχος» απροσπέλαστος…

Τι κακό μας βρήκε πάλι!
Πριν λίγες μέρες «έκανα πλάκα» λέγοντας, ότι με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών θα ήταν μάλλον καλύτερα, να δημιουργήσουμε μια ειδική στήλη για να κάνουμε κάθε μέρα μνεία τους, μπας και οι αρμόδιοι με την λειτουργία των συστημάτων αυτών... φιλοτιμηθούν και δουν τι γίνεται.
Φαίνεται, ότι είχα δίκιο και δεν χρειάζεται να «κάνω πλάκα». Δύο είναι τα χθεσινά «περιστατικά» που επιβεβαιώνουν όσα σας έλεγα. To πρώτο: H Alpha Bank έχει καθιερώσει εδώ και καιρό μια υπηρεσία που λέγεται Alpha wallet . Πρόκειται στην ουσία για ένα ηλεκτρονικό «τοίχο» στον οποίο μέσω του κινητού μπορείς να «κρεμάς» όλους τους λογαριασμούς σου πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για να τους παρακολουθείς.
Η εφαρμογή έχει πολλές «ιδιαιτερότητες»: Προσωπικά έχω διαπιστώσει ότι αν το κινητό σου βρίσκεται σε δίκτυο του εξωτερικού, μια στις δύο φορές δεν έχεις πρόσβαση, διότι η εφαρμογή δεν αναγνωρίζει το ξένο δίκτυο. Χθες κατέγραψα και μια ακόμα δυσλειτουργία: Το μεσημέρι προς το απόγευμα δεν μπορούσες να μπεις καν στην εφαρμογή. Επί ώρες διάβαζες εκείνο το εκνευριστικό «παρακαλούμε δοκιμάστε αργότερα»...

«Φόρος» τόκων… θηρίο !

Πάμε τώρα, στη δεύτερη τράπεζα.
Αποφεύγω να την ονομάσω γιατί τελευταία έχει αντιμετωπίσει πολλές φουρτούνες και δεν θέλω να την επιβαρύνω περισσότερο. Περιέργως πως, όμως έμαθα ότι κάτι δεν πάει καλά, το σύστημα τοκοφορίας για το 2018. Όπως ξέρετε στις αρχές του χρόνου οι λογαριασμοί πιστώνονται με τους τόκους του προηγούμενου χρόνου και στην συνέχει χρεώνονται με τους φόρους υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
Μαθαίνω λοιπόν ότι λογαριασμός λίγων εκατοντάδων ευρώ που λόγω μηδενικών επιτοκίων πλήρωνε τόκους μερικά σεντς του ευρώ ετησίως , φέτος χρεώθηκε για την ίδια περίπτωση με καμιά σαρανταριά ευρώ . Πρόκειται για ποσό που με ένα πρόχειρο υπολογισμό , αναφέρεται σε καταθέσεις κοντά στις 100.000 ευρώ.
Κάποιος μου «ψιθύρισε» ότι δεν πρόκειται για χρέωση τόκων αλλά η τράπεζα εμφανίζει σαν τέτοιους το κόστος ετήσιας χρήσης χρεωστικής κάρτας, για... ευνόητους λόγους.
Άρχισαν και εκεί να βαφτίζουν το κρέας, ψάρι;

UBS: «Ψηφίζει» Alpha και Eurobank

Τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank προτιμά η UBS από τις ελληνικές τράπεζες.

Η UBS επισημαίνει ότι το «τοπίο» στον κλάδο είναι αρκετά θολό και υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία και πρέπει να κλείσουν. Εκείνο που προτάσσει ο ελβετικός οίκος -και πρέπει να προσεχθεί από ειδικούς και... πολιτικούς- είναι ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου. Αφήνει, μάλιστα, να εννοηθεί ότι αυτό αφορά και την Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία οι αναλυτές αποφαίνονται πως απαιτούνται νέα κεφάλαια.

Θα κάνει τις κατάλληλες κινήσεις και θα «βρει την άκρη».

Η εξήγηση για τη βουτιά

Ο ελβετικός οίκος απαντά και στο ερώτημα γιατί οι τιμές των μετοχών των τραπεζών έχουν βρεθεί στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Καταλήγει στους εξής λόγους: 1)Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2018, με τρεις τράπεζες να εμφανίζουν ζημίες λόγω των αδύναμων τάσεων στα προ προβλέψεων κέρδη. 2) Οι φόβοι για τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα αποθέματα των Κόκκινων Δανείων τους, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναγνώριση επιπρόσθετων ζημιών. 3) Η αναβολή της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας Πειραιώς λόγω των μη ευνοϊκών συνθηκών, που επηρέασε περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς.

Κατά τη UBS, η πτώση της τάξης του 10%, από τις αρχές του 2019, θα μπορούσε να εξηγηθεί και από τους φόβους της αγοράς σχετικά με τον έλεγχο της ΕΚΤ, στους δείκτες κάλυψης, καθώς και με την πολιτική αβεβαιότητα.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS