Log in

Εγκαταλείπουν την Lamda οι επενδυτές του Ελληνικού;

Τι κρύβει η αινιγματική… αφωνία της εισηγμένης που αφήνει την ΝΔ και μέσα ενημέρωσης να μιλούν για λογαριασμό της;

Γράφει ο: 

Σενάρια ακόμη και για αποχώρηση των επενδυτών που υποστηρίζουν το επενδυτικό εγχείρημα της Lamda Development στο ελληνικό διακινούνται μετ’ επιτάσεως τα τελευταία 24ωρα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, την ώρα που η εταιρεία του ομίλου Λάτση τηρεί αινιγματική σιωπή για τις προθέσεις της, στην περίπτωση που κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό.

Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, η Lamda Development, αν και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή επίσημη ενημέρωση των επενδυτών για τα προβλήματα που συναντά η επένδυση – μαμούθ στο Ελληνικό, αφήνοντας να διαδίδονται από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους σενάρια ακόμη και για εγκατάλειψη του project, σε περίπτωση που κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, η επίσης εισηγμένη σε χρηματιστήριο, Eldorado Gold, προειδοποίησε με επίσημες ανακοινώσεις ότι θα «παγώσει» την επενδυτική της δραστηριότητα, αν δεν ελάμβανε κάποιες άδειες και δεν αποσαφήνιζε η κυβέρνηση τις προθέσεις της για την προσφυγή σε διαιτησία. Αντίθετα, η Lamda επιλέγει μια περίεργη σιγή, αφήνοντας τρίτους να ερμηνεύουν τις προθέσεις της.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες προθέσεις έχει όχι μόνο η ίδια η εταιρεία του ομίλου Λάτση, αλλά οι επενδυτές που βρίσκονται πίσω της και έχουν δεσμευθεί να χρηματοδοτήσουν με περίπου 7 δισ. ευρώ την επένδυση στο Ελληνικό. Το ερώτημα αφορά, πρωτίστως, την κινεζική Fosun, που είναι και ο ισχυρότερος παράγοντας του επενδυτικού σχήματος.

Για τον κινεζικό όμιλο και τις πραγματικές του προθέσεις πολλά ακούγονται εσχάτως στην αγορά. Πριν από λίγους μήνες, βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας των κινεζικών αρχών για τις επενδύσεις του στο εξωτερικό.

Όπως έγραψε το “Bloomberg”, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν τη μόχλευση και το ρίσκο στο οικονομικό σύστημα εκδόθηκε οδηγία που περιορίζει τις κινεζικές εταιρείες, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τομείς όπως το real estate, τα ξενοδοχεία ο τομέας της ψυχαγωγίας κ.α.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διευθέτησε το θέμα με τις αρχές, αλλά μένει να φανεί στο μέλλον αν θα επιτραπεί από τις κινεζικές αρχές να «ανοίξει το πορτοφόλι», στο βαθμό που θα απαιτηθεί, για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.

Το πλάνο της επένδυσης, που ήταν αρχικά, από την εποχή Σαμαρά, υπερβολικά φιλικό προς τους επενδυτές, έχει αλλάξει με την επαναδιαπραγμάτευση που έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση. Για παράδειγμα, οι επενδυτές καλούνται πλέον να προχωρήσουν σε επενδύσεις της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, πριν αρχίσουν να βγάζουν κέρδος, ενώ αναλαμβάνουν και το κόστος της συντήρησης του πάρκου.

Με βάση την αρχική συμφωνία, η κοινοπραξία θα πλήρωνε με δόσεις έως το 2022 το τίμημα για τη χρήση της έκτασης, ενώ με τη νέα συμφωνία σχεδόν το μισό τίμημα πρέπει να καταβληθεί το 2018. Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν από 6 σε 8 δισ. ευρώ  και πρέπει να ολοκληρωθούν σε 12 και όχι σε 15 χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι επενδυτές δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτή την επαναδιαπραγμάτευση. Και τώρα φέρονται να αντιδρούν σε ενδεχόμενη εφαρμογή του νόμου για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, η οποία δεν θα εμποδίσει μεν την επένδυση, αλλά πιθανότατα συνεπάγεται αυξημένα κόστη σε χρήμα και χρόνο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό:

-          Έχει η Lamda Development την υποστήριξη των επενδυτών της για να προχωρήσει την επένδυση;

-          Ή, μήπως, οι επενδυτές την εγκαταλείπουν και η εταιρεία αναζητεί προφάσεις για να μετατεθούν οι ευθύνες στο Δημόσιο, σαν να πληροφορήθηκε μόλις χθες ότι υπάρχει αρχαιολογικός νόμος;