Log in

Οι πωλητές άφησαν την αγορά να πάρει μια ανάσα…

Μετά το κρεσέντο ρευστοποιήσεων της Πέμπτης, οι πωλητές άφησαν σήμερα την αγορά να πάρει μια ανάσα, περιορίζοντας δραστικά τις κινήσεις τους. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο (κατά 0,37%, στις 749,23 μονάδες), με σοβαρά μειωμένο τζίρο (κάτω από 32 εκατ. ευρώ), καθώς ο τραπεζικός δείκτης έμεινε ουσιαστικά σταθερός (άνοδος 0,12%), μετά τη χθεσινή μεγάλη «βουτιά».

Γράφει ο: 

Η ευχή του Ντόναλντ Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα να πιάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο τα ρεκόρ της Νέας Υόρκης δεν επαληθεύθηκε, καθώς το ΧΑ δεν παρακολουθεί τις διεθνείς αγορές στην άνοδο και έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,59%, ενώ και η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν υποτονική (μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 40,9 εκατ. ευρώ).

Οι κινήσεις των επενδυτών αυτή την εβδομάδα δεν υποκινήθηκαν κατά κύριο λόγο από κάποιες σοβαρές ειδήσεις, αλλά από τεχνικά στοιχεία της αγοράς. Για παράδειγμα, τα hedge fund φαίνεται ότι ικανοποιήθηκαν από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, σχεδόν κατά 10%, την προηγούμενη εβδομάδα και έσπευσαν να προχωρήσουν σε ρευστοποίησης, που έγιναν αρκετά βίαιες στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, προτίμησαν να περιορίσουν τις κινήσεις τους, ώστε να μην οδηγηθεί η αγορά σε επιταχυνόμενη πτώση, που τελικά θα ζημίωνε και τα ίδια τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που περιμένουν στην… ουρά για να πουλήσουν.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο, «με τις τράπεζες να μην έχουν συνέχεια στην ανοδική τους αντίδραση, η αγορά έμεινε για μια ακόμη εβδομάδα εκτός διεθνούς κλίματος καθώς οι διεθνείς δείκτες βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Αυτή την φορά η αβεβαιότητα αφορούσε το αναθεωρημένο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την δυνατότητα των τραπεζών να κινηθούν ταχύτερα σε ότι αφορά τους στόχους μείωσης των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων τους τα επόμενα δύο χρόνια.

Πέραν των τραπεζών η επενδυτική διάθεση ήταν πολύ περιορισμένη αφού ακόμα και τα καλά αποτελέσματα της Jumbo πέρασαν χωρίς χρηματιστηριακό αντίκρισμα. Η αδράνεια των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια παρατεταμένη κόπωση και μείωση των αντανακλαστικών της Αγοράς.

Μάλιστα, θα ήταν ορθότερο να ειπωθεί πως οι επενδυτές εμφανίζονται πιο έτοιμοι να αξιολογήσουν μια αρνητική είδηση παρά να αυξήσουν το βαθμό έκθεσης ακόμα και για κάτι που αποτελεί γεγονός και έχει προστιθέμενη αξία. Ένα μέρος αυτής της επιφυλακτικότητας πάντως αποδίδεται και στην έλευση των Θεσμών αναμένοντας το βασικού μενού της ατζέντας της τρίτης αξιολόγησης».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα δόθηκε τέλος στην αβεβαιότητα για το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς και τις ενδεχόμενες οικονομικές του επιπτώσεις. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, «παρέλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος την οριστική έκθεση ελέγχου που διενήργησε κλιμάκιο της ΤτΕ, σε εφαρμογή Τακτικού Ετήσιου Ελεγκτικού Προγράμματος.

Ο έλεγχος αφορούσε στην εφαρμογή από την Τράπεζα Πειραιώς του κανονιστικού πλαισίου και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, καθώς και σε ειδικά πιστοδοτικά θέματα.

Η οριστική έκθεση ελέγχου δεν περιέχει ουσιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το σχέδιο πορίσματος που είχε προ-κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς στις 19.09.2017. Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι δεν αναμένει ουσιώδη επίπτωση στα αποτελέσματα και στην κεφαλαιακή της θέση συνεπεία του ανωτέρω ελέγχου».