Log in

ΧΑ: «Αναιμική» η αντίδραση, «απόρθητες» οι 725 μονάδες

«Χρώσταγε» η αγορά μια ανοδική συνεδρίαση, ύστερα από έξι συναπτές πτωτικές, ώστε να αποφευχθεί μια σοβαρή επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, που θα έφερνε το Γενικό Δείκτη σε πορεία χαμηλότερα και από τις 700 μονάδες.

Γράφει ο: 

Πράγματι, η τεχνική αντίδραση ήλθε στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά ήταν εντελώς «αναιμική», με την αξία των συναλλαγών να μειώνεται κάτω από 45 εκατ. ευρώ και το Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά υψηλότερα από τις 720 μονάδες (στις 720,18), παρότι ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το σημαντικό τεχνικό όριο των 725 μονάδων.
Είναι φανερό ότι όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η αξιολόγηση, όπως και το θέμα των τραπεζών, οι εν δυνάμει αγοραστές, δηλαδή τα fund αναδυόμενων αγορών με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, κινούνται πολύ επιφυλακτικά και προτιμούν να «ψαρεύουν» ενδιαφέρουσες μετοχές σε ελκυστικές τιμές, αντί να δείξουν αγοραστικό ενθουσιασμό, που θα επέτρεπε στην αγορά να ξαναβρεί το νήμα της ανοδικής κίνησης του τριμήνου Μαΐου – Ιουλίου.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με «δειλή» άνοδο (0,64%), στις 666 μονάδες και ξεχώρισαν μόνο οι μετοχές των Alpha και Πειραιώς, με άνοδο 2,08% και 1,87% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη και η Eurobank με απώλειες 2,06%.

Η ζήτηση για τραπεζικές μετοχές παραμένει ασθενική, παρότι νεότερη έκθεση της Morgan Stanley ορθά επισημαίνει ότι είναι αδικαιολόγητη η πίεση που έχουν δεχθεί, με αφορμή την εγγραφή προβλέψεων για την προσαρμογή στο νέο λογιστικό πρότυπο IFRS-9.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι προβλεπόμενες ζημιές θα είναι μεν μεγάλες, της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ, όμως η εγγραφή των προβλέψεων θα γίνει σε βάθος 5ετίας, ενώ θα επηρεασθούν μόνο τα ίδια κεφάλαια και όχι η κερδοφορία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειασθεί οι τράπεζες να εκδώσουν νέες μετοχές υπέρ του Δημοσίου.

Εκτός τραπεζικού ταμπλό, σημαντικό είναι ότι «ηρέμησαν» οι πωλητές στην Coca Cola HBC, που υποχώρησε κατά 1,14%, μετά τη χθεσινή «βουτιά». Σημαντική η άνοδος του ΟΠΑΠ (2,21%), της Μυτιληναίος (1,65%), της ΔΕΗ (2,58%), της Lamda Development (1,62%). Την τιμητική της είχε η Σαράντης, μετά την είσοδο στο δείκτη MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε με άνοδο 2,51% στα 12,65 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλά από την αρχή του έτους (12,7 ευρώ).

Η ειδησεογραφία της ημέρας δεν είχε ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά το επενδυτικό κλίμα. Η ανταλλαγή ομολόγων του PSI εγκρίθηκε από τους Θεσμούς και πιθανότατα αύριο θα ανοίξει το βιβλίο για να προχωρήσει η συναλλαγή, αλλά πρόκειται για ένα γεγονός ήδη προεξοφλημένο από τους επενδυτές τόσο στο ΧΑ, όσο και στην αγορά ομολόγων.

Σχετικά με την εκκρεμότητα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα αρχίσουν στα τέλη του μήνα με την ηλεκτρονική μέθοδο, αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο μέχρι να επαληθευθεί αυτή η δέσμευση και να επιβεβαιωθεί από τους εκπροσώπους των Θεσμών ότι το σχετικό προαπαιτούμενο του μνημονίου έχει εκπληρωθεί.