Log in

Ανοδική αντίδραση χωρίς πειστική αύξηση τζίρου

Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1,06 για το Γενικό Δείκτη, 2,18% για τον τραπεζικό

Γράφει ο: 

Η αναμενόμενη από τις προηγούμενες ημέρες ανοδική αντίδραση ήλθε σήμερα στο ΧΑ, με «αιχμή του δόρατος» τις τραπεζικές μετοχές, αλλά ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλός και δεν πείθει για μια συνέχιση της ανόδου, με ορίζοντα τις 770 μονάδες.

Άνοδο σημείωσαν σήμερα στην πλειονότητά τους οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (μόνο τρεις υστέρησαν), αλλά τη βασική επίδραση στην άνοδο του Γενικού Δείκτη είχαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης σημείωσε άνοδο 5,37%, με τη μετοχή της Εθνικής να εκτινάσσεται κατά 7,51%, ακολουθούμενη από την Eurobank (6,51%) και την Alpha(4,49%), ενώ αρκετά πίσω έμεινε η Πειραιώς (1,68%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 740,72 μονάδες, με ημερήσια άνοδο 1,64% και εβδομαδιαία πτώση 1,06%, ενώ μεγαλύτερη (2,18%) ήταν η εβδομαδιαία πτώση του τραπεζικού δείκτη. Ο τζίρος ήταν και σήμερα μέτριος (51,3 εκατ. ευρώ), ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της εβδομάδας ήταν μόλις 46,3 εκατ. ευρώ.

Θετικό στοιχείο της σημερινής ειδησεογραφίας ήταν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, αλλά χωρίς να παρατηρείται πίεση στις αμοιβές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για μεγαλύτερες από το προβλεπόμενο αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, που θα έδιναν νέα ώθηση στο δολάριο και θα προκαλούσαν απόσυρση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η σχετική αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, λόγω του «σκληρού» δολαρίου, περιορίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον και για τις ελληνικές μετοχές από τα fundαναδυόμενων αγορών, συντελώντας στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ.

Όπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, «με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε φθίνουσα πορεία και τις ειδήσεις να μην προσφέρουν ιδιαίτερα εναύσματα για ζωηρές κινήσεις, ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα σταθεροποίησης. Η δράση περιορίστηκε σε στενό κύκλο μετοχών που είτε εμπλέκονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις είτε είχαν επιδόσεις 9μήνου που δικαιολογούν μια δεύτερη ανάγνωση από την αγορά».

Κατά τον ίδιο αναλυτή, «η κόπωση λύγισε την τάση αφού ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι εκεί που του επέτρεψε ημειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η διόρθωση που ακολούθησε εκτονώθηκε στις 723 μονάδες χωρίςνα απειλήσει να χαλάσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα.

Επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης φαίνεταινα διαμορφώνει το επόμενο σκαλοπάτι, την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ακόμηαναμέτρηση με τις 770 μονάδες.

Τα δεδομένα δεν συνηγορούν άμεσα σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς ακόμαδεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει τεχνικά οι συνθήκες για να επιχειρηθεί μια πειστική διάσπαση που θα άλλαζετα επίπεδα τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντονα θετικές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν έχουνσυνέχεια ή εξομαλύνονται στην διάρκεια της συνεδρίασης γεγονός που υποδηλώνει κάποιο περιστασιακόενδιαφέρον.

Στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς οιεμπλεκόμενοι θα περιοριστούν περισσότερο σε παθητικό ρόλο καθώς το ενδιαφέρον μετά και τηναναδιάρθρωση του FTSE-25 θα γίνει ακόμα πιο επιλεκτικό, ενώ ο βασικός προσανατολισμός στο ταμπλόστους «νικητές» της χρονιάς θα έχει περισσότερο χαρακτήρα “windowdressing”».