Log in

Συνεδρίαση… χασμουρητών με «παγωμένο» το Γ. Δείκτη

Σε άνοδο ο τραπεζικός δείκτης, πιέσεις στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σε μια συνεδρίαση μικρών και διακυμάνσεων και χωρίς συγκινήσεις, η αγορά κράτησε τα κεκτημένα της, με το Γενικό Δείκτη να «παγώνει» κοντά στις 740 μονάδες (738,44), χωρίς ουσιαστική μεταβολή από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ η αξία των συναλλαγών ήταν και πάλι απογοητευτικά χαμηλή, στα 37,2 εκατ. ευρώ.

Γράφει ο: 

Το επενδυτικό περιβάλλον μπορεί να είναι αρκετά βελτιωμένο, καθώς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης προσθέτει κύρος στο σενάριο της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, αλλά δεν υπάρχει, ούτε διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον, κάποια είδηση καταλυτικής σημασίας, που δεν έχει προεξοφληθεί ήδη από την αγορά και θα μπορούσε να ανανεώσει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές.

Η αγορά ομολόγων συνεχίζει το ράλι τιμών και οι αποδόσεις συμπιέζονται (στη δεκαετία, σήμερα, η απόδοση υποχώρησε στο 4,378% και το spread από τα γερμανικά ομόλογα μειώνεται κοντά στο 4%). Όμως, η βελτίωση της κατάστασης στα ομόλογα αποδίδεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους (αύξηση ρευστότητας μετά το swap των τίτλων του PSI) και δεν συγκινεί ιδιαίτερα τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου.

Άλλωστε, το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί αυτή την περίοδο νέες τοποθετήσεις από fund αναδυόμενων αγορών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν αδύναμες, υπό την επιρροή της ανόδου του δολαρίου από την αρχή του μήνα και καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει το 2018 σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι τράπεζες είχαν σήμερα μια καλή συνεδρίαση, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 1,17% και τους τίτλους της Alpha και της Εθνικής να ξεχωρίζουν, σημειώνοντας άνοδο 1,82% και 1,45%, αντίστοιχα. Πάντως, οι short θέσεις στις τραπεζικές μετοχές παραμένουν αμείωτες.

«Αστέρι» της συνεδρίασης ήταν, αναμφίβολα, η μετοχή του ΟΤΕ, που είχε τον κορυφαίο τζίρο (σχεδόν 5 εκατ. ευρώ) και έκλεισε με άνοδο 1,33%. Καλή η επίδοση και της ΔΕΗ (άνοδος 1,63%), που απομακρύνεται σταθερά από το χαμηλό έτους του 1,75 και έκλεισε σήμερα στο 1,87.

Αρκετές, όμως, ήταν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δέχθηκαν πιέσεις, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τις Τιτάν (-1,70%), Φουρλής (-1,67%), Folli Follie (-1,86%), Σαράντης (-1,92%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,09%). Αξιοσημείωτη η άνοδος της μετοχής του Υγεία κατά 3,07%, εν μέσω φημολογίας για υποβολή δημόσιας προσφοράς από fund.

Στις καλές ειδήσεις της ημέρας, περιλαμβάνονται οι νέες δηλώσεις του Πρεμ Γουάτσα, «αφεντικού» της Fairfax, ο οποίος δηλώνει ότι οι επενδυτές αξίζει να εξετάσουν την Ελλάδα, καθώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση η οικονομική πολιτική και μειώνεται το πολιτικό ρίσκο.

Θετική, επίσης, η νέα μείωση, κατά 2,9 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA.

Προβληματίζει, πάντως, η αναβολή των σημερινών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, ως συνέπεια των καθυστερήσεων στην έγκριση από τη Βουλή των νέων ρυθμίσεων για την προστασία των συμβολαιογράφων.