Log in

Ακούραστη η αγορά, πλησιάζει το υψηλό του 2017

Άνοδο σε πιο ήπιο ρυθμό περιμένουν την επόμενη εβδομάδα οι αναλυτές. Με κέρδη που ξεπερνούν το 6% από την αρχή του χρόνου και έφθασαν το 2,58% αυτή την εβδομάδα, καθώς και η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε με θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πολύ κοντά πλέον στο υψηλό σημείο του 2017, τις 859 μονάδες.

Γράφει ο: 

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι πιέσεις εκτονώθηκαν μετά τις 13.00 και ο Γενικός Δείκτης πήρε ανοδική φορά, έφθασε λίγο πάνω και από τις 854 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 851,12, ενισχυμένος κατά 0,49%, με τις συναλλαγές να φθάνουν στο «αξιοπρεπές» ποσό των 68,4 εκατ. ευρώ.

Την αγορά υποστηρίζουν με τοποθετήσεις «παθητικά» επενδυτικά κεφάλαια, που ακολουθούν τους δείκτες, ή επενδύουν έμμεσα, δια του ελληνικού ETF, και τα κεφάλαια που εισρέουν φαίνεται ότι καλύπτουν με αρκετή άνεση τις ρευστοποιήσεις κερδών από hedge funds, που είχαν πάρει από νωρίς θέσεις στο ΧΑ και τώρα κοιτάζουν προς την έξοδο.

Ο τραπεζικός δείκτης έδειξε ότι αντέχει στη δοκιμασία των ρευστοποιήσεων κερδών και πέτυχε σήμερα άνοδο κατά 0,88%, με την Eurobank και την Alpha να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ σε καθεμιά. Αμετάβλητη έμεινε η Εθνική και μικρά κέρδη είχε η Πειραιώς (0,55%).

Από τα blue chips με υψηλές συναλλαγές ξεχώρισαν σήμερα η δεικτοβαρής Coca Cola, με άνοδο 0,96%, ΟΠΑΠ και Fourlis, ενώ «παιχνίδι» έγινε και στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισαν οι μετοχές των Cenergy (κέρδη 5,19%) και Intalot (4,47%).

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta στο εβδομαδιαίο του σχόλιο, ο Γενικός Δείκτης είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση πριν το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων. Οι πρώτες απόπειρες υπέρβασης της ζώνης των 860 μονάδων έδειξαν ότι θα απαιτηθούν περισσότερα καύσιμα από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας αφενός για να απορροφηθούν οι πολύ κερδισμένες θέσεις που ρευστοποιούνται από το πρόσφατο ράλι αφετέρου για να απεγκλωβιστούν κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή από το καλοκαίρι του 2017.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδειξε πάντως ότι η συνθήκη αυτή έχει μπορεί προοδευτικά να ικανοποιηθεί άρα η υπέρβαση είναι εντός των δυνατοτήτων του Γενικού Δείκτη είτε άμεσα είτε σε δύο χρόνους, όπως είθισται να συμβαίνει σε παρόμοιες κινήσεις διαφυγής από μεσοχρόνιες ζώνες προσφοράς.

Όλο το σύστημα των κινητών μέσων σε σύντομη, μέση και μακρά διάρκεια είναι συντονισμένο ανοδικά ενώ η ανοδική τομή των 200 ημερών με την χρονοσειρά των 50 ημερών αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σήμα επιβεβαίωσης της τάσης. Οι ταλαντωτές είναι πλέον για τα καλά σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια βάση γεγονός που έχει ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά άμεσων ρευστοποιήσεων από γρήγορα χαρτοφυλάκια, ωστόσο η μεγάλη εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών δεν έχει εξαντλήσει ακόμα το ανοδικό περιθώριο.

Το μόνο ίσως που προβληματίζει στην εικόνα του διαγράμματος της αγοράς είναι η απότομη κλίση της ανόδου σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο κάποιας τοπικής έκτασης διόρθωση.

Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει με πιο ήπιο τέμπο την ανοδική δυναμική δοκιμάζοντας την έξοδο από το εύρος διακύμανσης του 2017.