Log in

Άνοδος χωρίς τις τράπεζες και με χαμηλό τζίρο

Εβδομαδιαία κέρδη 2,09%, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα εταιρικά κέρδη.

Γράφει ο: 

Με άλλη μια εντυπωσιακή ανοδική κίνηση της Coca Cola, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έκλεισε με θετικό πρόσημο, παρότι οι τραπεζικές μετοχές παρέμειναν αδύναμες και ο τζίρος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846,07 μονάδες, με άνοδο 0,38%, κερδίζοντας σε εβδομαδιαία βάση 2,09%.

Η βελτιωμένη κερδοφορία της Coca Cola και το αυξημένο μέρισμα αποδεικνύεται ότι αποτελούν δέλεαρ για ξένους επενδυτές, παρότι η αποτίμηση της «βαριάς» μετοχής είναι πλέον αρκετά απαιτητική.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Coca Cola κέρδισε 4,31%, ανεβαίνοντας στα 28,09 ευρώ, με αρκετά σημαντικού ύψους συναλλαγές, που πλησίασαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές δεν ξέφυγαν από τη μετριότητα, στον απόηχο και της αρνητικής έκθεσης που εξέδωσε η Bank of America, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανησυχία για ανακεφαλαιοποιήσεις, παρότι ο οίκος επισημαίνει ότι δεν θα δυσκολευθούν ιδιαίτερα από τα τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες.

Ο κλαδικός δείκτης έχασε 0,92% με Eurobank και Πειραιώς να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση (1,97% και 1,37%, αντίστοιχα), ενώ σε εβδομαδιαία βάση ο τραπεζικός δείκτης έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (0,02%) και διατηρεί κέρδη 4,68% από την αρχή του έτους.

Το σοβαρότερο πρόβλημα της αγοράς είναι ότι έχουν περιορισθεί οι εισροές ξένων κεφαλαίων και ο τζίρος δεν επαρκεί για σοβαρή ανοδική κίνηση, καθώς αυτή την εβδομάδα μειώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο.

Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων δεν βοηθά ιδιαίτερα το Χρηματιστήριο. Σήμερα η εικόνα ήταν ελαφρώς βελτιωμένη, ενόψει της αναμενόμενης αναβάθμισης από τον οίκο Fitch, αλλά η απόδοση του 10ετούς τίτλου παρέμεινε αρκετά υψηλή, κοντά στο 4,3%.

Όπως τονίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta), το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. «Στο επόμενο δίμηνο τα θεμελιώδη των εταιριών θα ξαναμπούν στο επίκεντρο επί της ουσίας και όχι επί της θεωρίας, δίνοντας προβάδισμα τοποθετήσεων σε όσες εταιρίες πουν αυτά που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές και λιγότερο (ή και καθόλου) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες», σημειώνει.

Τα συμπεράσματα του ίδιου αναλυτή, από τη σκοπιά της τεχνικής προσέγγισης της αγοράς, δείχνουν στην κατεύθυνση της ανόδου, την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «εντός της εβδομάδας η διόρθωση από τα υψηλά του 2018 διευρύνθηκε ενδοσυνεδριακά έως τις 811 μονάδες όπου βρίσκοντας στήριξη στον κινητό μέσο των 50 ημερών ξεκίνησε μια σχετικά ήπια ανοδική κίνηση. Σε ημερήσια βάση μετά τις 8 Φεβρουαρίου οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλες ουρές διακύμανσης με τα χαμηλά να απέχουν πολύ από την τελική έκβαση της συνεδρίασης ενώ τα κλεισίματα έρχονται σε ισορροπία με το άνοιγμα της ημέρας, δείγμα επιτυχούς προσπάθειας εξισορρόπησης της αγοράς. Επομένως οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τους αγοραστές αφού μπορεί οι κινητοί μέσοι να έχουν ενεργοποιήσει σήματα πώλησης, η δυναμική ωστόσο της πτώσης παρουσιάζει κόπωση.

Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα σε υπέρβαση των 852 μονάδων όπου πλέον θα επιχειρηθεί εκ νέου ο στόχος για νέα υψηλά έτους. Σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις παραμένουν οι ίδιες με την κυριότερη να εντοπίζεται στις 800 μονάδες από όπου και διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα έχει καλές πιθανότητες να συνεχίσει ανοδικά υποστηριζόμενη από την εγχώρια ειδησεογραφία σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Η επίδραση της διεθνούς τάσης φαίνεται ότι γίνεται υποστηρικτική ενώ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σταδιακά δείχνουν τάσεις εκτόνωσης».