Log in

Σταθεροποίηση με τζίρο… θερινών διακοπών

Εταιρικά αποτελέσματα και αποκρατικοποιήσεις δίνουν στήριξη στην αγορά.

Γράφει ο: 

Μια συνεδρίαση που ξεχάσθηκε αμέσως μόλις έληξε ήταν η σημερινή, καθώς οι διακυμάνσεις ήταν μικρές και η συναλλακτική δραστηριότητα θύμιζε περίοδο θερινών διακοπών, με τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων να παραμένουν στο περιθώριο.

Ανάλογη εικόνα σταθεροποίησης δείχνουν και οι αγορές διεθνώς, με τον DAX σήμερα να κινείται οριακά ανοδικά, και τους αμερικανικούς δείκτες να ανοίγουν με μικρή άνοδο.

Η δήλωση ανώτερου στελέχους της Fed, του διοικητή της τοπικής τράπεζας του Σεντ Λιούις, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά οι αυξήσεις επιτοκίων για να μην επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα ήταν ένα καλό μήνυμα στις αγορές, που ανησυχούν για «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής, όπως καλό σημάδι είναι και ο περιορισμός της μεταβλητότητας (ο δείκτης VIX παραμένει σε τιμές κάτω από το 20).

Προς το παρόν, όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και με περιορισμένη διάθεση για ανάληψη κινδύνων, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα διορθωτική κίνηση στα χρηματιστήρια, πάντα εξαιτίας των εκτιμήσεων για τα επιτόκια.

Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η επιφυλακτικότητα αυτή συνεπάγεται περιορισμό των κινήσεων από ξένα funds, ιδίως αμερικανικά, τα οποία είχαν υποστηρίξει την ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου.

Προβληματική για το Χρηματιστήριο είναι και η διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και μετά την αναβάθμιση – έκπληξη από τον οίκο Moody’s –σήμερα το 10ετές ανέβηκε στο 4,4% και το 5ετές κοντά στο 3,7%.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με αμελητέες απώλειες (-0,14%) και στη διάρκεια της εβδομάδας έχασε 0,23%, διατηρώντας κέρδη 5,20% από την αρχή του έτους.

Ο τζίρος των συναλλαγών ήταν πολύ μειωμένος, στα 45,2 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της εβδομάδας έπεσε στα 55,7 εκατ. ευρώ, που δεν είναι αρκετά για να κινηθεί με πειστικό τρόπο ανοδικά η αγορά.

Ο τραπεζικός δείκτης ήταν αδύναμος, υποχωρώντας κατά 0,89%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο 0,49% και τα κέρδη του από την αρχή της χρονιάς συμπίπτουν απόλυτα με την αντίστοιχη μεταβολή του Γενικού Δείκτη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτή που ξεχώρισε με σημαντική άνοδο και αρκετά αυξημένη αξία συναλλαγών ήταν η μετοχή της Lamda Development, που ευνοείται ιδιαίτερα από την έκδοση της γνωμοδότησης του ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό.

Αξιοσημείωτη η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ (2,30%), όπως και η επαναφορά σε άνοδο του τίτλου της Coca Cola HBC (+1,41% με κλείσιμο στα 28,08 ευρώ).

Η τεχνική ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη αναφέρει ότι για την επόμενη εβδομάδα οι οιωνοί παραμένουν θετικοί, «καθώς η Αγορά δείχνει να έχει δυνάμεις «αντίστασης» στο αρνητικό διεθνές κλίμα, οι οποίες αποτελούνται από καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων».

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της Beta, «ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά σφιχτό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας το “Status Quo” της προηγούμενης εβδομάδας. Από τις 6 Φεβρουαρίου η κίνηση της αγοράς πραγματοποιείται μεταξύ του κινητού μέσου των 30 και 50 ημερών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι που χρονικά συγκλίνει προς τις 845 μονάδες. Σε αυτό το κανάλι ο Γενικός Δείκτης δείχνει απρόθυμος για μια αποφασιστική κίνηση διαφυγής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τους τζίρους να φθίνουν αποτυπώνοντας αυτή την απροθυμία. Η βραχυπρόθεσμη ουδετερότητα της τάσης αποτυπώνεται και στους ταλαντωτές οι οποίοι κινούνται στο μέσον της οθόνης χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη κατεύθυνσης μετά την γρήγορη αποφόρτιση τους».