Log in

Αγορά σε κατάσταση σοκ και διάψευση προσδοκιών

Ενώ η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, μετά το χθεσινό βίαιο «ξεφόρτωμα» τραπεζικών μετοχών, η σημερινή συνεδρίαση είναι ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους.

Γράφει ο: 

Το “triple witching” (λήξη συμβολαίων τριμηνιαίου κύκλου στην αγορά Παραγώγων) είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας, ενώ είναι πιθανή η εμφάνιση νέων κεφαλαίων από index funds, που θα λάβουν θέσεις ενόψει της (ευνοϊκής για την Ελλάδα) αναθεώρησης του δείκτη FTSE Emerging Europe.

Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς ακριβώς θα επιδράσουν αυτοί οι δύο παράγοντες στην εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης, βέβαιο είναι, όμως, ότι η αγορά παραμένει υπό πολιορκία, με το επενδυτικό κλίμα να έχει διαταραχθεί σοβαρά, όπως επιβεβαιώθηκε και από το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Η αριθμητική της εκδήλωσης μπορεί να φαίνεται ενθαρρυντική (συμμετοχή 90 επενδυτικών οίκων, περισσότερες από 600 συναντήσεις επενδυτών με στελέχη εισηγμένων εταιρειών), αλλά επί της ουσίας βήματα προόδου για την προσέλκυση επενδυτών δεν έγιναν.

Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε η έντονη δυσπιστία των επενδυτών έναντι των προοπτικών των τραπεζών, ενώ η χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έφυγαν από τη συνάντηση με την εικόνα μιας κυβέρνησης που πασχίζει να «απελευθερωθεί» από ανειλημμένες υποχρεώσεις για νέα μέτρα (βλ. περικοπή συντάξεων), ενώ καθυστερεί την έξοδο στην αγορά ομολόγων, που μετατίθεται πλέον το 2019.

Είναι φανερό ότι οι προσδοκίες για θετικά γεγονότα – καταλύτες για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς εξασθενούν, ενώ και η αποψινή ανακοίνωση του οίκου Moody’s για αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις, δηλαδή μια αναβάθμιση κατά δύο «σκαλοπάτια», ενώ πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει αυστηρές παραινέσεις προς την κυβέρνηση να μην ξεφύγει από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ήταν βασικό γεγονός η «βουτιά» του τραπεζικού δείκτη κατά 5,89%, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν κατάφερε να κάνει την κίνηση για την υπέρβαση των 700 μονάδων, αλλά διολίσθησε στις 681, παραμένοντας σε επικίνδυνη ζώνη, με κίνδυνο να υποχωρήσει χαμηλότερα και από τις 600 μονάδες, αν δεν αλλάξει με πειστικό τρόπο η τάση στη σημερινή συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει ανακοινωθεί από το ΧΑ, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης θα διαγραφούν όλες οι σειρές του ΣΜΕ επί των μετοχών της Folli Follie και οι ανοιχτές θέσεις θα λήξουν αναγκαστικά την ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο.

O διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί με φυσική παράδοση έναντι καταβολής του τιμήματος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του προϊόντος όπως ορίζονται στην Απόφαση 12 του ΧΑ. Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου, ήτοι η τιμή των 4,80 ευρώ.