Log in

Οι «ταύροι» κυριάρχησαν στο ΧΑ - Βρήκαν αφορμή στις εκλογές

Tην υψηλότερη ημερήσια άνοδο (6,09%) για το 2019 πέτυχε σήμερα το Χρηματιστήριο. Οι ταύροι κυριάρχησαν σήμερα στη πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση των τριπλών εκλογών το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Γράφει ο: 

Τα μηνύματα που προκύπτουν από την υπεραπόδοση δεικτών και μετοχών είναι τα εξής: α) η αγορά βρίσκονταν σε χαμηλά υπεραγορασμένα επίπεδα και ζητούσε μία ισχυρή αφορμή για να κινηθεί προς τα επίπεδα των 780 μονάδων, β) το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας βελτιώνεται καθημερινά και αυτό προέκυψε από τη περασμένη εβδομάδα από τη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Ηδη σήμερα κατεγράφη νέο ιστορικό χαμηλό αποδόσεων στο 5ετές(1,90%) και στο 10ετές(3,15%). γ) οι επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές έχουν προεξοφληθεί από το Χρηματιστήριο που περισσότερο ενδιαφέρεται να συνεχισθεί μία φιλοεπενδυτική πολιτική και να ολοκληρωθεί ο κύκλος των αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, δ) η Αθήνα από το ξεκίνημα του 2019 αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό story του πλανήτη για φέτος μετά τις μεγάλες ζημιές του 2018 και συνεπώς είμαστε συνεχώς στα ραντάρ των ξένων επενδυτών.   

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 173,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 97 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,8 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 5,34%, στις 2.004,97 μονάδες, ενώ στο +4,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.117,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 11,84% στις 667,79 μονάδες. Αν και έφτασε πολύ κοντά, το ΧΑ δεν θέλησε σήμερα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα επίπεδα των 780 μονάδων, με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance να τοποθετεί το μεγάλο επίπεδο make or break στις 785 μονάδες. Μόνο η κατοχύρωση αυτού του επιπέδου θα κάνει την διαφορά σε ταχύτητα και τιμές, ωστόσο όπως έδειξε σήμερα το ΧΑ, η αγορά διψάει για θετικά νέα και μία αλλαγή οικονομικής πολιτικής, χωρίς πλέον να υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Η προοπτική της ανόδου στην εξουσία μιας φιλικότερης  Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο αυξημένος όγκος, ο οποίος βέβαια συνδέεται και με την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας αύριο Τρίτη στον δείκτη Standard του MSCI, αλλά και τις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI. Αυτό αναμένεται να κρατήσει ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Στο ταμπλό τώρα, οκτώ τίτλοι του FTSE έκλεισαν με διψήφια ποσοστά ανόδου, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 27,41%. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 16,32%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 15,13%, η Βιοχαλκο κατά 13,78%, ενώ άνω του 11% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΔΕΗ. Eurobank και Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη 7,56% και 7% αντίστοιχα, ενώ η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Cenergy ξεπέρασε το 6%.

ΟΠΑΠ και Jumbo ενισχύθηκαν κατά 5,81% και 5% αντίστοιχα, η Aegean σημείωσε άνοδο 4,14%, ενώ άνω του +3% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής. Κέρδη 2,90% σημείωσε ο Τιτάν, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο +2,07%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έμεινε στο +1,72% και οι Σαράντης, Coca Cola και Motor Oil με άνοδο μικρότερη του 1%.