Log in

BoE: Τυπώνει χρήμα, «ξαναγράφει» την παγκόσμια οικονομική ιστορία

Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν ακραία μέτρα. Και μια και η Βρετανία απελευθερώθηκε από τα δεσμά της Ε.Ε. και μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και αυτόνομα κάνοντας ότι θέλει για να στηρίξει την αγορά της, αποφάσισε ότι ήγγικεν η ώρα και για να τυπώσει (άφθονο) χρήμα.

Γράφει η: 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας θα προσφέρει άμεση και απεριόριστη χρηματοδότηση στο βρετανικό κράτος, τα υπουργεία και τις υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν όλες τις αυξημένες χρηματικές ανάγκες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το θέμα είχε συζητηθεί και πριν λίγες ημέρες, αλλά σε πρώτη φάση είχε απορριφθεί. Όμως, προφανώς η επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα έπεισαν την BoE να ανακρούσει πρύμναν, παρακάμπτοντας τις αγορές ομολόγων, οι οποίες ήδη κλυδωνίζονται λόγω της κρίσης με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Βάση θα αποτελέσει ο υπάρχον λογαριασμός της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα (ονόματι «Ways and Means Facility»), ο οποίος διαθέτει σήμερα περίπου 370 εκατ. στερλίνες, όμως το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά (σε απροσδιόριστα ύψη) λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία αναφορικά με τα κεφάλαια που μπορεί να χρειαστούν.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η διοίκηση της BoE διευκρίνισαν με σαφήνεια πως το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό. Όμως, τι σημαίνει «προσωρινό» είναι θέμα ερμηνείας και αναγκών, όσο η κρίση στην κοινωνία και την αγορά εμμένει. Το πιθανότερο δε, είναι πως η Βρετανία άνοιξε το δρόμο, καθώς το παράδειγμα της δεν αποκλείεται να βρει σύντομα κι άλλους μιμητές.

Αξίζει ενδεικτικά να αναφερθούμε στην χθεσινή τολμηρή τοποθέτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας (και μέλος βέβαια της ΕΚΤ), Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος σε ομιλία του υποστήριξε ότι η ιδέα να τυπωθεί χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες και να δοθεί απευθείας στις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να «πέσει» στο τραπέζι ανάμεσα στα ακραία μέτρα και εργαλεία που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να δρομολογηθούν για την στήριξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Μια τέτοια ιδέα φαίνεται από τώρα δύσκολο πως θα μπορούσε να εγκριθεί σε επίπεδο ΕΚΤ από τα γεράκια του συμβουλίου (κυρίως τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν), όμως το γεγονός ότι η γειτονική BoE το έκανε ήδη πράξη, αναμφισβήτητα ταράσσει τα λιμνάζοντα νερά.

Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να προδικάσει πόσο θα διαρκέσει η σημερινή κρίση και τι βάθος μπορεί να έχει πραγματικά, ανεξαρτήτων των όποιων εκτιμήσεων, ώστε να μπορεί από τώρα να απορρίψει μελλοντικά αλλαγές τακτικής…