Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς ρεκόρ 20ετίας

Το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει προς την καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών, εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει την λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας, αναφέρει δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τέλος του 2018 μπαίνοντας σε τροχιά για την καλύτερη επίδοση από το 1999, ενώ αποτελεί την καλύτερη απόδοση μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

«Το ράλι ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρχισε να χάνει την δημοφιλία του και οι επενδυτές πόνταραν στην νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Amber Capital σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα

«Υπήρξε ένα σημείο καμπής για το επενδυτικό αίσθημα», σχολίασε Τζουζέμπ ντι Μίνο, διευθυντής της Amber Capital προσθέτοντας πως «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τελικά θα κάνουν από αυτά που λένε ότι θα κάνουν».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή διαθέτει ποσοστό κάτω του 2% στον ΟΠΑΠ, αλλά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής της στην Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα - που αποτυπώνεται στην αύξηση του σχετικού δείκτη προσδοκιών για τα μελλοντικά κέρδη στο ΧΑ στις 14,1 μονάδες έναντι 10,4 μονάδων που ήταν στο τέλος του 2018 – σηματοδοτεί μια απότομη μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η WSJ. Εκεί που διαπραγματεύονταν με discount σε σχέση με τον Stoxx Europe 600, πλέον διαπραγματεύονται με premium.

«Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές – τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι – έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κόκκορης της Queen Mary University στο Λονδίνο.

«Το 2019 ξεκίνησε πολύ καλύτερα, και νομίζω ότι το γενικότερο πλαίσιο είναι πως έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαφορετικές προσαρμογές τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Τιμ Ούμπεργκερ, εταίρος στη σουηδική East Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία του επενδύει από τις αρχές του έτους σε ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί υποτιμημένες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την ευκαιρία που έχει η χώρα να να αναπτυχθεί».

Αυτοί που αποφεύγουν τον τραπεζικό κλάδο, στρέφονται σε εταιρείες που μπορούν να ευνοηθούν από μια πιθανή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα, όπου αναφέρεται το παράδειγμα του Γούλιαμ Σολ, υψηλόβαθμου στελέχους στην Aberdeen Standard Investments, ο οποίος δήλωσε ότι αγοράζει μετοχές στη Jumbo, τη Σαράντης και τη Fourlis Holdings.

Άλλοι επενδυτές εξάλλου, καταλήγει στο δημοσίευμά της η WSJ, στοιχηματίζουν πως αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός πολύ μεγαλύτερου ράλι, αν η νέα κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

 

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.