Log in

Οι εισηγμένες που αναμένουν τους «λευκούς ιππότες»

Το φετινό καλοκαίρι θα χαρακτηριστεί από τις εξελίξεις σε εισηγμένες, που η επιβίωσή τους κρέμεται από μία κλωστή.

Ή θα βρεθεί «λευκός ιππότης» που θα αναλάβει τα χρέη και θα τις οδηγήσει σε εξυγίανση ή υποχρεωτικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία.

Euromedica

Η Euromedica είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που έχει βρεθεί «λευκός ιππότης», αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η νέα διοίκηση της εταιρίας, με επικεφαλής τον Γ. Mήτραινα, παρέλαβε επί της ουσίας ένα «χάος».

Η διοίκηση Μήτραινα έχει προχωρήσει στη βελτίωση των οργανωτικών δομών, αλλά και στη σύναψη νέου standstill agreement με τους βασικούς πιστωτές για τον «οδικό χάρτη» με στόχο την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρίας. «Kλειδί» για αυτό θα αποτελέσει η συμφωνία με υποψήφιο επενδυτή.

Επί της ουσίας, το Farallon Capital φέρεται αποφασισμένο να στηρίξει τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το ίδιο σκοπεύει να είναι αυτός ο επενδυτής.

Βαράγκης

Στην εισηγμένη εταιρία Βαράγκης ο πρώην ιδρυτής της KPMG, Μάριος Κυριάκου φέρεται να είναι ο «λευκός ιππότης», έχοντας ουσιαστικά συνεισφέρει 1,4 εκατ. ευρώ για να την προστατέψει από τους πιστωτές.

Αν και η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου επί του σχεδίου εξυγίανσης έχει ορισθεί για τις 17.09.2020, η ιστορική βιομηχανία επίπλου, λίγο πριν την πανδημία, είχε μπει σε φάση επανεκκίνησης για την εκτέλεση επαγγελματικών έργων στο εξωτερικό. Κάτι που συνεχίζεται τώρα, ενώ παράλληλα το βάρος πέφτει στη σταδιακή εξόφληση των υποχρεώσεών της.

Γ.E. Δημητρίου

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει το θέμα της ρευστότητας και για την εισηγμένη Γ.E. Δημητρίου, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής και αντιπροσώπευσης λευκών συσκευών (Toyotomi, Singer, Kerosun, Izola κ.ά).

Aπό τον Νοέμβριο του 2019 έχει δρομολογηθεί λύση, με βάση το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, που προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει η Quest Holdings. Η τελευταία θα έχει αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή, αλλά και ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων, με προϋπόθεση την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το δικαστήριο.

ΑΝΕΚ Lines

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, λόγω υψηλών τραπεζικών υποχρεώσεων, βρίσκεται η εισηγμένη ακτοπλοϊκή εταιρία ΑΝΕΚ Lines, αφού η βασική πιστώτρια, Τράπεζα Πειραιώς, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Bιοτέρ

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί, λόγω συσσωρευμένων ζημιών και μείωσης του τζίρου, η κατασκευαστική Bιοτέρ. Tα προβλήματα φαίνεται να είναι αξεπέραστα, ειδικά μετά τον θάνατο, πέρυσι, του βασικού μετόχου της εισηγμένης, Γ. Mαυροσκότη.

Η διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα, η εικόνα παραμένει ρευστή.

Pasal Development

Για την Pasal Development της οικογένειας Θεοδωρίδη ο «λευκός ιππότης» ήταν Έλληνας, αν και με έδρα τη Σουηδία. Ο Hλίας Γεωργιάδης της Sterner Stenhus έχει συμφωνήσει να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Ο Ελληνας επενδυτής προβλέπεται ότι θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, μέσω του οποίου θα διεκδικήσει ρόλο στην αγορά του εμπορικού real estate.

Creta Farms

Για την Creta Farms ο δρόμος είναι επίσης ανηφορικός. Μπορεί η κάποτε κραταιά αλλαντοβιομηχανία να έχει περάσει στα χέρια της Impala Invest του Δ. Bιντζηλαίου, αλλά η δικαστική απόφαση για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δεν αναμένεται πριν το Nοέμβριο.

Μέχρι τώρα έχει επανεκκινήσει μερικώς η παραγωγή, ωστόσο o δυσκολότερος στόχος είναι η επανατοποθέτηση της εταιρίας στα ράφια της αγοράς, την ώρα που ο ανταγωνισμός έχει καλύψει το κενό.

Του Ανέστη Ντόκα από τη Finance & Markets Voice