Log in

Ζημιογόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τις εισηγμένες

Σε μεγάλη περιδίνηση έχουν εισέλθει οι εισηγμένες και τα πρώτα μαντάτα για το 2020 δείχνουν ότι, η χρονιά θα είναι ζημιογόνος για τη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «F&M Voice», οι πρώτες 28 εισηγμένες που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 εμφανίζουν ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 333 εκατ. ευρώ, έναντι κερδοφορίας 120 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Οι τρείς πρώτες εισηγμένες με την υψηλότερη κερδοφορία είναι ο ΟΤΕ με κέρδη 102,2 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Mytilineos με κέρδη 36,4 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 35,5 εκατ. ευρώ.

Η κακή εικόνα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην φετινή πανδημία, που έχει αλλάξει δραστικά τα δεδομένα για πολλές εισηγμένες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, η εικόνα ασφαλώς θα επιδεινωθεί στο β’ τρίμηνο, όταν το σύνολο των εισηγμένων έχουν την υποχρέωση να ανακοινώσουν αποτελέσματα. Να σημειωθεί πως στο α’ τρίμηνο η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική με συνέπεια ένας μικρός αριθμός εταιριών να αποκαλύψει τις επιδόσεις του.

Τι κάνει τη διαφορά

Το 2020 θα είναι επώδυνη χρονιά και αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η ισχυρή ρευστότητα, η υψηλή παραγωγικότητα και η μεγάλη εξωστρέφεια.

Οι ζημιές για τη πλειοψηφία των εισηγμένων οφείλονται, κυρίως, στα δύο διυλιστήρια, που αποτελούν κυκλικό κλάδο σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, ενώ τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Επίσης σε πολλές εταιρίες τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν είτε θετικά (όπως ο κλάδος ακινήτων) είτε αρνητικά (για παράδειγμα η Quest Holdings) από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα.

Γενικότερα, βέβαια, παρατηρείται ότι και το 2020 η πορεία των εισηγμένων είναι δύο ταχυτήτων, με άλλες να βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο και άλλες να προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισηγμένες, στη διάρκεια του 2020, εστιάζουν στη ρευστότητα και προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια απ’ όπου μπορούν. Προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη, να αυξήσουν τον τραπεζικό δανεισμό και να εκμεταλλευτούν τα μέτρα ανακούφισης των κυβερνήσεων.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Λίγες εταιρίες έχουν δείξει πως δεν επηρεάζονται από την κρίση και δημοσίευσαν καλά αποτελέσματα. Το α’ τρίμηνο δείχνει μία εικόνα με τις περισσότερες να σημειώνουν πως οι πρώτοι δύο μήνες ήταν ανοδικοί και μάλιστα σε πολύ καλό βαθμό. Όμως, στη συνέχεια η πανδημία και το lockdown περιόρισαν αισθητά το αποτελέσματα. Μέσα σε 15 μέρες, στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, χάθηκε η καλή πορεία δύο μηνών.

Η Coca-Cola, αν και είχε στο τρίμηνο πτώση μόλις 1,2% στο τζίρο, τον Απρίλιο κατέγραψε πτώση 37%. Η Ικτίνος, μετά από μία πτωτική χρονιά το 2019, στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης δείχνει υποχώρηση 30% στις πωλήσεις. Η Jumbo έκλεισε το εξάμηνο με πωλήσεις μειωμένες κατά 17% και στα 278,8 εκατ. ευρώ.

Αντοχές δείχνει η Τιτάν, με τη διοίκηση να σημειώνει πως στο πεντάμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν μόλις 2,1%, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 97,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,5% λόγω της μείωσης του κόστους. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών εμφάνισε μείωση κερδών, αλλά σε επίπεδο συγκρίσιμων αποτελεσμάτων ήταν σταθεροποιητικά. Επιπλέον οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει βελτιώνουν τις προοπτικές της εισηγμένης.

Η Σαράντης πήγε αρκετά καλά στο τρίμηνο, οι πετρελαϊκές (Motor Oil και ΕΛ.ΠΕ.) εμφάνισαν μεγάλες ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, ζημιές εμφάνισε η Ελλάκτωρ και η Intralot, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές προ φόρων της Aegean Air. Η ΔΕΗ, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης, μείωσε αισθητά τη ζημία.

Καλά αποτελέσματα εμφάνισε η Μυτιληναίος, η Παπουτσάνης και η BriQ. Αξιόλογα ήταν και τα κέρδη της Πλαστικά Θράκης, η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων, εστιάζει σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια, ενώ και από την πώληση βιομηχανικής περιοχής στις ΗΠΑ θα εγγράψει στο δεύτερο τρίμηνο σημαντική υπεραξία.

Στις τράπεζες, ζημιές εμφάνισαν Πειραιώς και Αττικής και λίγο μικρότερες ήταν οι ζημιές της Alpha Bank λόγω απομειώσεων και προβλέψεων. Κέρδη 304 εκατ. ευρώ είχε η Εθνική και 57 εκατ. ευρώ η Eurobank.

Του Ανέστη Ντόκα από το φ.318 της "F&M Voice" (09-07-2020)