Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

DB: Tα top picks από τα ελληνικά small/mid caps

Με τις διοικήσεις εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Deutsche Bank, ξεχωρίζοντας τις Motor Oil, Frigoglass, Jumbo και ΕΧΑΕ.
Με τις διοικήσεις εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Deutsche Bank, ξεχωρίζοντας τις Motor Oil, Frigoglass, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι τα πιο αισιόδοξα μηνύματα προήλθαν από τη συνάντησή της με τις διοικήσεις των Frigoglass και Motor Oil, εκτιμώντας μάλιστα πως μπορεί να υπάρξει ανοδικό ρίσκο για τις εκτιμήσεις της.

Παράλληλα, δηλώνει Buy και για την Τέρνα Ενεργειακή.

Συγκεκριμένα, διατηρεί τη σύσταση «buy» για την μετοχή της Motor Oil, τονίζοντας ότι παραμένει top pick από τον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, ενώ προσθέτει πως η αύξηση των ταμειακών ροών αναμένεται να ενισχύει τον ισολογισμό και να στηρίξει την ισχυρή μερισματική απόδοση.

Σύσταση buy έχει και για την ΕΧΑΕ, τονίζοντας πως το περασμένο έτος ήταν το τρίτο συνεχόμενο με υποχώρηση των όγκων (139 εκατ. ευρώ έναντι των 474 εκατ. ευρώ το 2007) με την κεφαλαιοποίηση επί του ΑΕΠ να βρίσκεται στο 29% (στο 67% για τους ανταγωνιστές) και την ταχύτητα του τζίρου στο 54% έναντι του 88% των ανταγωνιστών.

«Ευτυχώς, αυτό θα είναι ο πάτος. Για το 2011 αναμένει όγκους 140 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ και 31 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος» αναφέρεται στην ανάλυση.

Θετική ήταν η συνάντηση με την Frigoglass (buy). Εκτιμά πως θα μπορούσε να προκύψει ανοδικό ρίσκο 10% στα κέρδη για το 2011 έναντι των τρεχουσών εκτιμήσεων της Deutsche Bank.

Όπως σχολιάζει, εάν ο όμιλος κατορθώσει να κερδίσει καλύτερα μερίδια συμμετοχής στην αγορά της Ασίας και καλύτερο momentum στη Δυτική/Ανατολική Ευρώπη, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 500-550 εκατ. ευρώ το 2011 (οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 430 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με την Jumbo, σχολιάζει ότι «αν και το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 7%, εμείς παραμένουμε αγοραστές». Υποστηρίζει πως στη συνάντηση με τη διοίκηση δεν άκουσε κάτι που να θέτει σε κίνδυνο τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη στα 68 εκατ. ευρώ φέτος, αν και είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της διοίκησης για 60-65 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την Ελλάκτωρ (hold), επισημαίνει πως η τελική έγκριση για το ορυχείο στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου να δοθεί, κάτι που δεν έχει αποτυπωθεί πλήρως στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Εκτός από την υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, άλλοι καταλύτες θα μπορούσαν να είναι ο διαχωρισμός στοιχείων του ενεργητικού για την απομόχλευση του ισολογισμού.

Σύσταση hold αποδίδει και για τη Fourlis, τονίζοντας πως δεν υπήρξαν κάποιες ενδείξεις για τη βελτίωση ή σταθεροποίηση των like for like πωλήσεων της ΙΚΕΑ μέχρι στιγμής στη διάρκεια του 2011 σε σχέση με το 2010. Επισημαίνει πως ίσως η υποχώρηση κατά 3% των like for like πωλήσεων στην Ελλάδα αποδειχθεί αισιόδοξη.

Αναφορικά με την Folli-Follie Group (hold), επισημαίνει πως η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για την εξοικονόμηση 5 κόστους 5 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση, και από τη μείωση των ενοικίων κατά 3-4 εκατ. ευρώ, όπως θεωρεί ο οίκος, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις του.

Τονίζει πως η διοίκηση παραμένει επιφυλακτική για την εγχώρια αγορά, αν και ο τουρισμός μπορεί να εκπλήξει.

Τέλος, αναφέρει ότι «για το brand της Folli, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά στην Ιαπωνία, και αισιόδοξοι για την Κίνα. Αναμένουμε κέρδη 100 εκατ. ευρώ για το 2011 και 108 εκατ. ευρώ για το 2012. Η δημιουργία ταμειακών ροών θα είναι βραχυπρόθεσμος καταλύτης».