Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 43
Log in

Τρομοκρατημένοι οι επενδυτές

Κάτι ξέρουν παραπάνω ή κάποιος τρομοκράτησε τους επενδυτές. Το «σοκ και δέος» στις αγορές συνεχίζεται με τον Dow Jones να χάνει 420 μονάδες και τη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 6%, ενώ όλες οι αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες...
Κάτι ξέρουν παραπάνω ή κάποιος τρομοκράτησε τους επενδυτές. Το «σοκ και δέος» στις αγορές συνεχίζεται με τον Dow Jones να χάνει 420 μονάδες και τη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 6%, ενώ όλες οι αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες...

Το κύμα πωλήσεων απλώθηκε από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως και τις μετοχές των μεγάλων αμερικανικών ομίλων, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έζησε μία από τις χειρότερες ημέρες του.

Σοβαρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς εκφράζονται φόβοι πως οι εξαγωγές τους θα επηρεαστούν αρνητικά από τη οικονομική στασιμότητα και το ενδεχόμενο να ενσκήψει νέο κύμα ύφεσης.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έζησε μία ακόμη ημέρα με μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά και με πολύ μεγάλη υποχώρηση, καθώς ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε ακόμη και στις 10.880 μονάδες.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,68% και στις 10.990,88 μονάδες, διατηρώντας την επαφή με τις 11.000 μον.

Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Standard and Poor’s 500 να κλείνει στις 1.140,70 μονάδες, υποχωρώντας κατά 4,46% και ο Nasdaq να διαμορφώνεται τελικά στις 2.380,43 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 5,22%.

Οι πιέσεις έγιναν ισχυρότερες έπειτα από τη δημοσιοποίηση των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, αλλά και λόγω της ανησυχίας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Sell off» στην Ευρώπη

Τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση στα τελευταία δυόμισι χρόνια σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με μεγάλους χαμένους τους τραπεζικούς ομίλους.

Στη Φρανκφούρτη, ο Dax σημείωσε απώλειες 5,82% (5.602,80 μονάδες), τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει από τον Νοέμβριο του 2008.

Στο Μιλάνο η υποχώρηση έφτασε στο 6,15% (14.970 μονάδες), ενώ Παρίσι (3.076,04 μονάδες) και Λονδίνο (5.092,23 μονάδες) είχαν απώλειες της τάξεως του 5,48% και 4,49%, αντίστοιχα.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6,6%, με μεγάλες χαμένες τη βρετανική Barclays και τη γαλλική Societe Generale, που σημείωσαν το ίδιο ποσοστό απωλειών, 11,6%, ενώ η γερμανική Commerzbank υποχώρησε κατά 10,5%.

Κέρδη σε χρυσό, πτώση σε πετρέλαιο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός «κτύπησε» νέο ρεκόρ και άγγιξε τα 1.825 δολ. ανά ουγγιά, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στο «ασφαλές καταφύγιο».

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την αποκλιμάκωσή τους, με το Crude στη Νέα Υόρκη να υποχωρεί κατά 5,9% και να διαμορφώνεται στα 82,38 δολ, ανά βαρέλι.