Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street - SEC: Δεν είναι… μόνος ο Δ. Μελισσανίδης

Αν νομίζετε ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο μόνος Έλληνας επιχειρηματίας που βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών, εξαιτίας της παλαιότερης εμπλοκής του με την «αμαρτωλή» AMPNI, κάνετε λάθος. Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας έρχονται να προστεθούν στους Έλληνες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την SEC, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Bloomberg και του Reuters.

Γράφει ο: 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να μην έχουν κεφάλαια για να στηρίξουν τα «μαγαζιά» τους όταν αυτά το χρειάζονται ή για να «παίξουν» στο ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας ώθηση στην εγχώρια αγορά, αλλά… λεφτά υπάρχουν για παιχνίδια -και μάλιστα άλλου είδους- στη Wall Street. Αθάνατο, ελληνικό δαιμόνιο… Μόνο που οι αμερικάνικες Αρχές και ειδικά η Security Exchange Commission, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, δεν έχουν αντανακλαστικά made in Greece.

Η περίπτωση Νίκα...

Ο Γιώργος Νίκας, μέχρι πριν λίγες ημέρες πρόεδρος της ομώνυμης βιομηχανίας  αλλαντικών, δεν είχε ουσιαστικά καμία σχέση με την εταιρία τα τελευταία χρόνια, εκτός από το… όνομα. Η γνωστή φίρμα, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands της χώρας στα αλλαντικά, πέρασε από τα σαράντα κύματα για να βρει και πάλι βηματισμό στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στον οποίο ανήκει από το 2016.

Ο γιος του ιδρυτή της Νίκας συνεχίζει, ωστόσο, να δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων, μέσω της εταιρίας Megas Yeeros στην οποία είναι συνέταιρος, αλλά και στην εστίαση, έχοντας ιδρύσει την αλυσίδα εστιατορίων GRK Fresh στις ΗΠΑ. Φαίνεται, όμως, ότι τα τρόφιμα και η εστίαση δεν φαίνονταν αρκετά προσοδοφόρα στον Γ. Νίκα, ο οποίος αναζήτησε τα μεγάλα κέρδη στο inside trading.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται τα μεγάλα, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ο κ. Νίκας φέρεται ως μέλος κυκλώματος το οποίο, αποκτώντας πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση, επιδόθηκε σε αγοραπωλησίες μετοχών στη Wall Street με κέρδη που αγγίζουν τα 2,6 εκατ. δολάρια. Μέλος του κυκλώματος φέρεται να είναι και ο Μπράιαν Κοέν, στέλεχος της Goldman Sachs, ο οποίος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι αυτός που παρείχε στον Έλληνα επιχειρηματία, μέσω τρίτου, τις πολύτιμες πληροφορίες, λαμβάνοντας άγνωστα ποσά ως αντάλλαγμα. Εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία δεν εμπλέκεται για πρώτη φορά σε υπόθεση inside trading, δήλωσε ότι η GS συνεργάζεται με τις Αρχές σχετικά με την υπόθεση και καταδικάζει τη συμπεριφορά που αποδίδεται στον Κοέν.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο εισηγμένες εταιρίες στις οποίες «τζόγαρε» ο κ. Νίκας, λίγο πριν έρθει στη δημοσιότητα η προοπτική εξαγοράς τους. Η πιο πρόσφατη περίπτωση, το 2017, είναι η αλυσίδα εστιατορίων Buffalo Wild Wings, που αποτέλεσε στόχο εξαγοράς από την Arby’s Restaurant Group. Το 2015 «έπαιξε» τη μετοχή της εταιρίας φυτοφαρμάκων και σπόρων Syngenta AG, λίγο πριν γίνει γνωστό το ενδιαφέρον για αυτήν, της Monsanto και αργότερα της ChemChina.

…Και ο υιός Λαβίδας

Για μία άλλη υπόθεση, σχετική αυτή τη φορά με τον φαρμακευτικό κλάδο, κατηγορούνται τόσο ο Γ.Νίκας όσο και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm, Θανάση Λαβίδα.

Οι δύο τους διώκονται από τις Αρχές των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι υπέκλεψαν από τον πατέρα Λαβίδα, απόρρητες πληροφορίες για την εταιρία Ariad Pharmaceuticals (σ.σ. ο Θανάσης Λαβίδας μετείχε, μέχρι το 2016, στο Δ.Σ. της Ariad). Το 2017, η εταιρία, που εξειδικεύεται στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, εξαγοράστηκε από την Takeda έναντι 4,6 δισ. δολαρίων. Άλλη μία περίπτωση inside trading, κατά τα φαινόμενα.

Μάλιστα, τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τα δικαστικά αρχεία, αναφέρουν ότι ο Τ. Λαβίδας κρατήθηκε χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα καταβολής εγγύησης, λόγω του κινδύνου να διαφύγει από τη χώρα.

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.