Log in

Wall Street: Όπου ακούς πολλά κεράσια…

Η δραματική πτώση έδωσε τη θέση της σε μια θεαματική ανάταση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Wall Street, με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου και την έναρξη του δεύτερου μισού της χρονιάς.   

Γράφει η: 

Το πρώτο τρίμηνο ήταν δραματικό έως σοκαριστικό από κάθε άποψη, με την πανδημία να «τσακίζει» οικονομίες και αγορές και να δημιουργεί ένα έντονα θολό τοπίο για την επόμενη ημέρα. Τα μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των αγορών έφεραν την πολυπόθητη ανάκαμψη από τις τεράστιες ζημιές που είχαν καταγραφεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Wall Street κλείνει το δεύτερο τρίμηνο έχοντας να επιδείξει μια θεαματική άνοδο όλων των επιμέρους δεικτών που κάνει τις μαύρες ημέρες του Μαρτίου να φαντάζουν… μακρινές.

Ενδεικτικά ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται στο +38% από το χαμηλό ρεκόρ του Μαρτίου, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κυμαίνεται στο +46%.

Τέτοια νούμερα θα ήταν, υπό κανονικές συνθήκες, αφορμή για… πανηγύρια από όλους τους παράγοντες της αμερικανικής αγοράς, πόσο μάλλον από το Λευκό Οίκο που έχει μπροστά του και εκλογές, σε λίγους μήνες. Όμως, ελάχιστοι τολμούν να πανηγυρίσουν βλέποντας τους πολλαπλούς αστάθμητους παράγοντες που υπάρχουν διατηρώντας τη… θολούρα στο τοπίο του τρίτου τριμήνου, αν όχι του δευτέρου εξαμήνου συνολικά.

Ένας πρώτος, εύλογος παράγοντας κινδύνου είναι η ίδια η πανδημία που όχι μόνο δεν έχει καταλαγιάσει παγκοσμίως, αλλά ειδικά στις ΗΠΑ δείχνει σαφείς τάσεις αναζωπύρωσης, με αποτέλεσμα σε αρκετές πολιτείες να αναγκάζονται είτε να παγώσουν τον ρυθμό άρσης των περιοριστικών μέτρων είτε, ακόμη χειρότερα, ακόμη και να επαναφέρουν κάποια περιοριστικά μέτρα.

Οι ειδικοί επιστήμονες και επιδημιολόγοι είχαν ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος από τα φθινόπωρο. Αν τα πράγματα στις ΗΠΑ συνεχίσουν να κινούνται με αυτό το ρυθμό, το δεύτερο κύμα έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται μέσα στο καλοκαίρι με εύλογες συνέπειες για την αγορά και την οικονομία.

Παράλληλα αρκετοί οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι τα θετικά νούμερα που κατέγραψε η Wall Street μέσα στο τελευταίο τρίμηνο είναι αρκετά… φουσκωμένα, κάτι που καθιστά ορατό τον κίνδυνο η… φούσκα να σκάσει απότομα.

Πραγματικά σε έρευνα που διεξήχθη από το Institutional Investor, σχεδόν τα δύο τρίτα των asset managers (το 65%) που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως θεωρούν πως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού θα είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτό που έχουν ερμηνεύσει και «χωνέψει» οι χρηματιστηριακές αγορές και δεν αντανακλώνται σωστά στα σημερινά επίπεδα των χρηματιστηριακών τιμών.

Με λίγα λόγια θεωρούν πως οι τιμές έχουν ανακάμψει πολύ γρήγορα και σε επίπεδα ρεκόρ που δεν αιτιολογούνται από την πραγματική εικόνα της πανδημίας. Και επειδή ως γνωστόν… όσο πιο ψηλά πας, τόσο πιο άσχημα μπορείς να πέσεις, φοβούνται τι θα γίνει στις αγορές και δη, στην Wall Street τους επόμενους μήνες.   

Σε όλα αυτά να προστεθεί βεβαίως η κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ, που δεν έχει πραγματικά καταλαγιάσει και βέβαια η σταδιακή άνοδος του πολιτικού θερμομέτρου, καθώς το πολιτικό σκηνικό της χώρας προετοιμάζεται για τις εκλογές του Νοεμβρίου σε ένα κλίμα βαθύτατου εθνικού διχασμού.