Log in

Άγριο... «ξύλο» στη Wall Street με επίκεντρο τις τεχνολογικές μετοχές

Όσο πιο γρήγορα ανεβαίνεις τόσο πιο απότομα πέφτεις. Αυτό βίωσε και η Wall Street χθες στη χειρότερη συνεδρίαση της από την άνοιξη και με τον τεχνολογικό κλάδο να «γράφει» τις μεγαλύτερες απώλειες κόντρα στην εκπληκτική πορεία του, το προηγούμενο διάστημα.

Γράφει η: 

Πάντως, αν και η κάθετη βουτιά αιφνιδίασε τους πάντες, είναι γεγονός πως πολλοί χρηματιστηριακοί αναλυτές είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την κούρσα που είχε διαγράψει το αμερικανικό χρηματιστήριο μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καλύψει τις ζημιές της άνοιξης, αλλά να φτάσει και σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Και αυτό διότι η ανοδική αυτή πορεία που μεταφραζόταν σε ένα θεαματικό ράλι ύψους 55% από το χειρότερο σημείο της αγοράς το Μάρτιο, ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, η οποία συνεχίζει να πιέζεται έντονα από τις συνέπειες της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.

Υπό την έννοια αυτή δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούσαν για υπερβολική άνοδο των τιμών που, αργά ή γρήγορα, θα οδηγούσε σε απότομο σκάσιμο της… φούσκας.

Η φούσκα λοιπόν έσκασε απότομα χθες στον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να κλείνει με μεγάλη πτώση σχεδόν 5%. Μαζί του και όλες οι σημαντικές εταιρίες του κλάδου με πρώτη και κυριότερη την Apple, η οποία μόλις πριν δύο εβδομάδες έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη εισηγμένη διεθνώς που ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία το όριο των 2 τρισ. δολαρίων.

Η μετοχή της Apple κατρακύλησε χθες κατά 8% με αποτέλεσμα να γίνουν… καπνός 150 δισ. δολάρια από την αξία της μέσα σε μία ημέρα. Σημαντικές απώλειες άνω του 4% σημείωσαν επίσης η Amazon, η Alphabet και η Microsoft, ενώ βουτιά κατέγραψαν και άλλες σημαντικές μετοχές του δείκτη.  

Αν και η κατάσταση στους υπόλοιπους επιμέρους δείκτες ήταν κάπως καλύτερη, κανένας δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το… βαθύ κόκκινο. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση περίπου 3%, ενώ αντιστοίχως ο S&P 500 έχασε 3,5% διακόπτοντας έτσι ένα πολυήμερο ανοδικό σερί (είχε κλείσει με άνοδο τις 11 από τις 13 προηγούμενες συνεδριάσεις).

Βέβαια, συνολικά η αγορά παραμένει έντονα κερδισμένη για τη χρονιά, με τα κέρδη του Nasdaq να υπολογίζονται στο 28% και του S&P 500 στο 7%. Όμως το συμπέρασμα της ημέρας είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό δεδομένου πως, ειδικά μέχρι και τις εκλογές του Νοεμβρίου, υπάρχουν πολλοί αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στο περιβάλλον, που δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία της αγοράς μέσα στη χρονιά.

Ειδικά δε, με την πανδημία να εμμένει, δίχως τάση να καταλαγιάσει και χωρίς προφανώς να υπάρχει βεβαιότητα πως, όλες αυτές οι επιστημονικές έρευνες που τρέχουν διεθνώς για το πολυπόθητο εμβόλιο, θα έχουν πράγματι θετικά αποτελέσματα σύντομα.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Wall Street: Πτωτικό ξεκίνημα Wall Street: Νέο ρεκόρ »