Log in

Ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στήριξης της αμερικανικής οικονομίας – άλμα στη Wall Street

Μια νέα διακομματική πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας «ζέστανε» χθες την αμερικανική αγορά. Η προοπτική μιας συμφωνίας, πριν τις γιορτές, σε συνδυασμό με το κλίμα αισιοδοξίας που έχουν καλλιεργήσει τα εμβόλια για τον κορονοϊό και η ελπίδα για μια ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη ώθησαν τις αμερικανικές μετοχές σε νέα υψηλά, με το δείκτη S&P 500 και τον Nasdaq να αγγίζουν νέα επίπεδα ρεκόρ.

Γράφει η: 

Στην ουσία η αγορά είχε χάσει τις ελπίδες της πως η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο στήριξης θα «ξεκλείδωνε» πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα, μην έχοντας πολιτικό όφελος από μια συμφωνία. Όμως, το ίδιο δεν ισχύει για τους νομοθέτες, όπως αποδείχτηκε από την είδηση μιας νέας διακομματικής πρότασης που κατέθεσαν από κοινού ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ και η Ρεπουμπλικάνα Γερουσιαστής του Μέιν, Σούζαν Κόλινς.

Σημειωτέον δε, πως νωρίτερα τα αμερικανικά media είχαν επικεντρωθεί στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζο Πάουελ, ο οποίος σε τακτική παρουσία του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας είχε κάνει δημόσια έκκληση προς όλους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, να εργαστούν και να συνεργαστούν για τη στήριξη της οικονομίας.

Μπορεί, άλλωστε, ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας να είναι ταχύτερος από τον αναμενόμενο, όμως υπάρχουν αρκετά σημεία προβληματισμού όπως το γεγονός πως η αγορά εργασίας δεν αναρρώνει με ανάλογους ρυθμούς, με την ψαλίδα με τα προ της πανδημίας επίπεδα να φτάνει τις 10(!) εκατ. θέσεις εργασίας.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η πρόταση που κατέθεσαν οι δύο Γερουσιαστές ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Το σχέδιο που προτείνουν κάνει λόγο για δαπάνες ύψους 908 δισ. δολαρίων, με 180 δισ. να δίδονται για επιδόματα ανεργίας, 288 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 160 δισ. στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο ύψος αυτό το προτεινόμενο σχέδιο βρίσκεται πολύ κάτω από τα σχεδόν 2 τρισ. δολάρια νέα μέτρα που ενέκριναν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, όμως είναι και πολύ πάνω από το πενιχρό πακέτο των 500 δισ. δολαρίων που είχε αντιπροτείνει η ρεπουμπλικανική ηγεσία της Γερουσίας. Το χάσμα μεταξύ των δύο προτάσεων οδήγησε και στο τωρινό αδιέξοδο.

Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη για να διαπιστώσει κανείς τη δυναμική της νέας πρότασης και το αν συγκεντρώνει αρκετή στήριξη από στελέχη και των δύο κομμάτων. Όμως, είναι γεγονός πως όλοι αντιλαμβάνονται πως όσο πιο γρήγορα δρομολογηθεί το νέο πακέτο, τόσο καλύτερο θα είναι για την αγορά και την οικονομία, κυρίως πριν το κρίσιμο διάστημα των εορτών. Και βέβαια και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της επίτευξης ενός νέου πακέτου στήριξης πριν αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα, τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, χθες, κατά την ανακοίνωση της νέας οικονομικής του ομάδας, ο κύριος Μπάιντεν επανέλαβε την άποψη αυτή, καλώντας τους νομοθέτες να δρομολογήσουν άμεσα ένα γενναίο πακέτο στήριξης που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εν μέσω πανδημίας.

Πραγματικά, αν και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει ιδιαίτερη ζέση να ασχοληθεί με το θέμα και να πιέσεις καταστάσεις, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν επιβεβαίωσε πως με αφορμή τη νέα διακομματική πρόταση, θα έχει νέες επαφές με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι σε μια ακόμη προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος.

Όλη αυτή η κινητικότητα είχε άμεσα αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά, όπου το κλίμα βέβαια ήταν ήδη θετικό λόγω της όλης συζήτησης για τα εμβόλια που θα… έρθουν γρήγορα για να κατευνάσουν την πανδημία και να οδηγήσουν και σε ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι επιμέρους δείκτες της Wall Street έκλεισαν με άνοδο, συμπληρώνοντας τα κέρδη του Νοεμβρίου, που ξεπερνούν το 10% για το μήνα. Αν και ξεχώρισε ο S&P 500 και ο Nasdaq, που αμφότεροι έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις 3.662,44 και 12.355,11 μονάδες αντιστοίχως.