Log in

WebLogo BlackOut

Όλοι θέλουν κάτι…

Έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο θέμα του ΔΕΣΦΑ.

Οι Αζέροι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι Ιταλοί δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάρουν κάτι παραπάνω από το 17%, το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει τίποτε από το σημερινό status, όπως διαμορφώθηκε μετά τη νομοθετική ρύθμιση και η ΡΑΕ δίνει περιθώρια αύξησης του τέλους δικτύου έως το 23,2%.

Η διαβούλευση δεν είναι εύκολη, ούτε μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και η όποια λύση πρέπει να προκύψει μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Στην Αθήνα, βεβαίως, δεν θέλουν ένα «πισωγύρισμα» ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση και στην ενεργειακή ατζέντα ένα βασικό σημείο είναι η εν λόγω αποκρατικοποίηση.

Όλοι κάτι θέλουν, αλλά όλα κρίνονται από το πώς θα χειριστούν την υπόθεση κατά τις διαπραγματεύσεις…

 

Με θέα τη θάλασσα

Συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα ή μιλούσαν για νέες business;
 
Σε γνωστό ακριβό εστιατόριο στα νότια της Αττικής γευμάτιζαν το μεσημέρι του Σαββάτου δύο γνωστά στελέχη του ενεργειακού τομέα, με συνοδεία μάλλον τις συζύγους τους. Προσπάθησαν να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπολοίπων πελατών, αλλά ο «Μ» τους εντόπισε και διαπίστωσε ότι η κουβέντα τους ήταν χαλαρή και ευχάριστη.
 
Ενδεχομένως, η συνάντηση να είχε κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς οι δύο γνωρίζονται πολλά χρόνια, αν και δεν θυμάμαι να έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν για επενδύσεις. Είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι υπάρχουν θέματα στα οποία οι θέσεις τους ταυτίζονται (και πολλά άλλα στα οποία διαφωνούν), με επίκεντρο τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά.
 
Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι συμφώνησαν σε κάτι. Οι εξελίξεις θα δείξουν.
 
 

Θα γίνει της… δημοπρασίας

Όλοι οι «παίκτες» της αγοράς, απ’ όλες τις πλευρές παίρνουν θέσεις μάχης!

Η δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αλλά είναι και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της «ανοικτής» αγοράς. Η ΔΕΗ θέλει καλές τιμές, οι καταναλωτές (βασικά οι μεγάλοι) θέλουν χαμηλές τιμές, οι υπόλοιποι παράγοντες περιμένουν να δουν που θα κάτσει η… μπίλια.

Το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι, δεν θα είναι ούτε καταστροφικό, ούτε θεαματικό. Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τη συνέχεια, καθώς θα αποτελέσει την πυξίδα για το μέλλον της αγοράς. Επιπλέον, η ισχύς που θα παραχωρηθεί στους νικητές της δημοπρασίας θα αποτελέσει και το πρώτο ποσοστό, που θα θεωρηθεί ότι προσαρμόζει την αγορά στις απαιτήσεις των συμφωνιών με τους δανειστές.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, «θα γίνει της… δημοπρασίας».

 

Λίγο clopy, πολύ right

Δεν με εκνευρίζει η αντιγραφή. Ούτε η επανάληψη σχεδόν αυτούσιων εκτιμήσεων…
 
Με στεναχωρεί, όμως, να διαβάζω σε έγκριτους και καταξιωμένους συναδέλφους να αποτυπώνουν στα δικά τους κείμενα ακριβώς τα ίδια συμπεράσματα, που εσείς διαβάσατε μέρες νωρίτερα σε αυτό εδώ το δημοσιογραφικό μετερίζι (βλ. «Ρώσοι, Ιταλοί και Τούρκοι μας ξαναβάζουν στο ενεργειακό “παιχνίδι”», την 1η Σεπτεμβρίου)
 
Δεν διεκδικώ το copyright, ούτε την αποκλειστικότητα, αλλά καιρός είναι να συμφωνήσουμε όλοι ότι θα υπάρχει έστω κάποια μικρή αναφορά στο ποιος έκανε πρώτος το ρεπορτάζ και που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η δημοσιογραφική πληροφορία. Θα μου πείτε, ψάχνω ψύλλους στ’ άχυρα…
 
Κάθε άλλο! Απεχθάνομαι το clopyright…
 
 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS