Log in

Οι μεγάλοι «παίκτες» στην αγορά αυτοκινήτου

Πέντε-έξι οικογένειες, είναι αυτές που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιπροσωπείες επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν σημαντική διείσδυση και στον χώρο των λιανικών πωλήσεων.

Γράφει ο: 

Είναι χαρακτηριστικό, πως αυτές οι οικογένειες έχουν στην κατοχή τους 19 αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Όμιλος Βασιλάκη

vasilakisΤο γκρουπ «Βασιλάκη», στο «τιμόνι» του οποίου βρίσκονται οι Γιώργος και Ευτύχης Βασιλάκης, θεωρείται από τα πιο εύρωστα στο χώρο της εγχώριας αγοράς, καθώς πέραν των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, έχει την αεροπορική εταιρία Aegean, που είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Στην «ομπρέλα» του γκρουπ της οικογένειας Βασιλάκη υπάρχουν οι αντιπροσωπείες της ισπανικής Seat και των κορεάτικων «αδελφών» Hyundai και Kia. Επίσης, το γκρουπ είναι ντίλερ σημαντικών μαρκών, όπως είναι οι Opel, Ford, Volvo, Honda, Mitsubishi, Alfa Romeo, Fiat, ΒΜW.

Ακόμη, ο όμιλος εταιριών «Βασιλάκη», περιλαμβάνει την εταιρία ενοικιάσεων Hertz-Autohellas, εισαγωγικές εταιρίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων και την Eltrekka S.A., από τις σημαντικότερες εταιρίες στον χώρο της εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Όμιλος Συγγελίδη

sigelidisΜε την ανάληψη της αντιπροσωπείας της Opel στην Ελλάδα, η οικογένεια Συγγελίδη, και συγκεκριμένα τα αδέλφια Γιάννης και Πολυχρόνης, ισχυροποίησαν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

Ο όμιλος Συγγελίδη είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα των γαλλικών Peugeot και Citroen και της Jeep.

Επίσης έχει σημαντική διείσδυση στο χώρο των λιανικών πωλήσεων, μέσω των κάθετων μονάδων πώλησης μοντέλων Fiat και Alfa Romeο.

Το γκρουπ VW

sirtisΗ προσθήκη, στα τέλη του 2015, της Skoda, διεύρυνε τη γκάμα των εταιριών που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρία «Μανδύλα» και οι οποίες ανήκουν, όλες, στο γκρουπ VW.

Πρόκειται για τις VW (επιβατικά και επαγγελματικά), Audi, Skoda, Bentley.

Επίσης η εταιρία εισάγει και τις μοτοσικλέτες Ducati.

Ο... παλιός

theoharakisΗ Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, αφού αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της ιαπωνικής Nissan Motor Co. από το 1961.

Η αντιπροσωπεία αυτή ήταν και η πρώτη αντιπροσωπεία της Ιαπωνικής φίρμας σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην διάδοση των Ιαπωνικών αυτοκινήτων και την υπεροχή της Nissan μεταξύ των ιαπωνικών εταιριών.

Στο τιμόνι της εταιρίας βρίσκεται ο Τάκης Θεοχαράκης, ο οποίος έχει καταφέρει η Νissan να βρίσκεται πολύ υψηλά τόσο σε πωλήσεις όσο και στην εκτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

Εκτός από τη Nissan, η ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. αντιπροσωπεύει τα εξής εμπορικά σήματα: Suzuki Marine, Green Machines (ηλεκτροκίνητα σάρωθρα), VMF-μπαταρίες αυτοκινήτων, WYNN’S- πρόσθετα λιπαντικών και χημικά προϊόντα, PERMATEX- χημικά-καθαριστικά, Yokohama ελαστικά, Kenda ελαστικά, Lassa ελαστικά, SAME & DEUTZ-FAHR, αγροτικά τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, ER.MO άροτρα, MATERMACC μηχανήματα σποράς, ΠΡΑΞΙΣ Α.Ε. -Διαχείριση στόλου εταιρικών αυτοκινήτων – εταιρικές πωλήσεις.

Μία άλλη εταιρία «Θεοχαράκη», είναι η «ΤΕΟΡΕΝ», που ελέγχεται από τον Βασίλη Θεοχαράκη και τις κόρες του και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις φίρμας Renault, Dacia και SangYong.

Η Suzuki και οι άλλες

taki stavrosΟ όμιλος εταιριών της οικογενείας Σφακιανάκη, έχει την αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών Suzuki στην Ελλάδα.

Παράλληλα, είναι ντίλερ πολλών σημαντικών μαρκών της ελληνικής αγοράς, όπως: Abarth, Alfa Romeo, BMW, Dacia, Fiat, Ford, MINI, Nissan, Opel, Renault, Skoda, Suzuki, Volvo, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του δικτύου «Σφακιανάκης Επιλογές», καθώς και μοτοσικλετών Suzuki και BMW Μοtorrad.

O Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο μίσθωσης οχημάτων μέσω της Executive Lease, είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας Enterprise στην Ελλάδα διαθέτοντας έτσι υπηρεσίες βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων.

Επιπλέον, ο Όμιλος είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος των εμπορικών σημάτων Cummins, Case, Ford Trucks, Linde και Hitachi μέσω της εταιρείας Ergotrak, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στις μεσιτείες ασφαλειών μέσω της εταιρείας Sfakianakis Insurance Brokers, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών μέσω της εταιρείας Speedex.

Και ο όμιλος Σαρακάκη

Sarakakis omilos Με την έδρα του στην Λεωφόρο Αθηνών, ο όμιλος Σαρακάκη είναι αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων Honda και Mitsubishi στην ελληνική αγορά. Επίσης, αντιπροσωπεύει τις μοτοσικλέτες, τις εξωλέμβιες μηχανές και τα φουσκωτά Ηοnda, τα φορτηγά και πούλμαν Volvo, τα φορτηγά Renault.

Ακόμη, η εταιρία εισάγει: εσω-εξωλέμβιες μηχανές θαλάσσης, Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, Κινητήρες, Γεννήτριες, Χλοοκοπτικά/Θαμνοκοπτικά μηχανήματα, Υδραντλίες, Οδοποιητικά, Χωματουργικά και Ανυψωτικά μηχανήματα, Υδραυλικοί γερανοί, Μπαταρίες, Ελαστικά, Λιπαντικά.

Επίσης παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες μετά την πώληση όπως συντήρηση-επισκευή, φανοποιεία και βαφή οχημάτων καθώς και ανταλλακτικά για όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα.