Log in

Hyundai: To εντυπωσιακό νέο Tucson

Hολοκαίνουργια, 4η γενιά του του μεσαίου SUV της Hyundai, του Tucson, έχει αλλάξει ριζικά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί, συνέχεια του προκατόχου του.

Αντιθέτως, είναι ένα SUVπου δεν περνά απαρατήρητο και είναι βέβαιο πως θα τραβά τα βλέμματα πάνω του, χάρις στον εντυπωσιακό σχεδιασμό του.

Στην ουσία το μόνο που έμεινε ίδιο είναι το όνομα Tucson και οι διαστάσεις μιας και οι αυξήσεις των 20, 15 και 10 χιλιοστών για το μήκος (συνολικά 4,50 μέτρα), το πλάτος και το μεταξόνιο (2,68 μέτρα) είναι πρακτικά ελάχιστες.

Σημαντική αλλαγή είναι η ύπαρξη σε κάποιες αγορές (π.χ. Κίνα) και μιας δεύτερης έκδοσης με επιμηκυμένο μεταξόνιο και μεγαλύτερους χώρους, ενώ αισθητικά το καινούργιο ΗyundaiTucson ακολουθεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας. Η οποία ονομάζεται ParametricDynamics και χαρακτηρίζεται από την εμφατική μάσκα (ParametricGrille) που φτάνει μέχρι χαμηλά στον προφυλακτήρα, έχει διαμόρφωση που παραπέμπει σε διαμάντι και ενσωματώνει χαρακτηριστικά τα LED φώτα ημέρας. Τα οποία φαίνονται μόνο όταν είναι ενεργοποιημένα (ParametricHiddenLights), ενώ από πλευράς εξατομίκευσης θα υπάρχει η δυνατότητα και διχρωμίας για το αμάξωμα.

Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο εσωτερικό, η σχεδίαση του οποίου ονομάζεται Interspace, είναι ιδιαίτερα σύγχρονη με πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων που είναι ελεύθερος και μια κεντρική οθόνη 10,25 ιντσών για το σύστημα infotainment που είναι απόλυτα ενσωματωμένη στην κεντρική κονσόλα. Παράλληλα δεν υπάρχουν πλέον φυσικά κουμπιά, ενώ το θετικό είναι πως υπάρχει ξεχωριστό εικονικό κουμπί για κάθε λειτουργία γεγονός που διευκολύνει την καθημερινότητα.

Τα επίπεδα εξοπλισμού θα είναι τρία, ενώ από πλευράς χώρων η Hyundai αναφέρει πως ο χώρος για τα πόδια όσων κάθονται πίσω είναι κατά 26 χιλιοστά μεγαλύτερος σε σχέση με την τρέχουσα γενιά. Η πλάτη του πίσω καθίσματος που δεν μετατοπίζεται κατά μήκος πέφτει ασύμμετρα σε τρία τμήματα (40:20:40) και η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών κυμαίνεται από 546 έως και 1.799 λίτρα.

Ενδιαφέρον στοιχεία (προαιρετικού) εξοπλισμού είναι η ηλεκτρική πίσω πόρτα και τα ενεργά αμορτισέρ που είναι για πρώτη φορά διαθέσιμα σε στάνταρ έκδοση (όχι Ν) μοντέλου της Hyundai. Φυσικά υπάρχει και πληθώρας συστημάτων υποβοήθησης. Μεταξύ αυτών το HighwayDrivingAssist (HAD) που ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού και μαζί με το SmartCruiseControlCurve (NSCC-C) εξασφαλίζει κάποιες δυνατότητες ημι- αυτόνομης οδήγησης, το σύστημα αυτόματης στάθμευσης HyundaiRemoteSmartParkingAssist (RSPA) και το σύστημα προειδοποίησης για την ύπαρξη επιβατών στο πίσω κάθισμα όταν σβήσει ο κινητήρας.

Το νέο Tucson βασίζεται στο πλαίσιο του επίσης νέου SantaFe, από το οποίο προέρχεται και ο εξελιγμένος κινητήρας βενζίνης, το Smartstream 1.6 T-GDΙ με το καινούργιο μεταβλητό σύστημα ελέγχου των βαλβίδων CVVD. Η απόδοσή του θα είναι 150 ή 180 ίπποι, ενώ θα χρησιμοποιείται και στην υβριδική έκδοση που θα φτάνει συνδυαστικά τους 230 ίππους και τα 350 Nm.

Η γκάμα θα περιλαμβάνει και ένα plug-in υβριδικό με σύστημα πρόωσης ανάλογο με αυτό του SantaFe και συνδυαστική απόδοση 265 ίππων, καθώς και τον diesel των 1.600 κυβικών και των 136 ίππων με σύστημα ήπιας υβριδικής υποβοήθησης 48 Volt.

Το νέο HyundaiTucson θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές του 2021 με χειροκίνητα και αυτόματα κιβώτια -το πρώτο να είναι το έξυπνο iMT που παρουσίασε πρόσφατα η Κορεάτικη εταιρεία και το δεύτερο διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις- και με κίνηση στους εμπρός ή σε όλους τους τροχούς.