Log in

Nissan: Re- Leaf για παροχή ισχύος, όταν και όπου χρειαστεί

Η Nissan παρουσίασε ένα 100% ηλεκτρικό όχημα επέμβασης σε έκτακτες ανάγκες, σχεδιασμένο να παρέχει τροφοδοσία ηλεκτρικής ισχύος, μετά από φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόκειται για το RE-LEAF, ένα πρωτότυπο που βασίζεται στο Nissan LEAF, το πρώτο ηλεκτρικό όχημα μαζικής παραγωγής στον κόσμο.

Εκτός από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προκειμένου να μπορεί να κινηθεί σε δρόμους που καλύπτονται από συντρίμμια, το RE-LEAF διαθέτει αδιάβροχες πρίζες τοποθετημένες απευθείας στο εξωτερικό του οχήματος, οι οποίες επιτρέπουν την τροφοδοσία συσκευών 110- 230v από την υψηλής χωρητικότητας μπαταρία ιόντων λιθίου του αυτοκινήτου.

Το RE-LEAF μπορεί να βρεθεί στο κέντρο μιας ζώνης καταστροφών, ως μια πλήρη κινητή μονάδα παροχής ηλεκτρικής ισχύος, συνεπικουρώντας τα συνεργεία διάσωσης. Το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενέργειας μπορεί να υποστηρίξει ιατρικό, τηλεπικοινωνιακό, φωτιστικό και λοιπό εξοπλισμό.

Οι φυσικές καταστροφές είναι η μεγαλύτερη αιτία διακοπής ρεύματος. Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2019 διαπίστωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν το 37% των διακοπών στην Ευρώπη μεταξύ 2000 και 2017 και το 44% των διακοπών ρεύματος στις ΗΠΑ, κατά την ίδια περίοδο.

Όταν χτυπήσει μια καταστροφή, ο χρόνος για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνήθως 24-48 ώρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κινητές μονάδες παροχής ισχύος έκτακτης ανάγκης, με μηδενικές εκπομπές.

Το RE-LEAF δημιουργήθηκε για να αποδείξει τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων στην αποκατάσταση των υποδομών μετά από καταστροφές. Ενώ το όχημα είναι απλώς ένα λειτουργικό πρωτότυπο, η τεχνολογία του μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Στην Ιαπωνία, από το 2011, η Nissan χρησιμοποιεί το LEAF για την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορικού έργου σε έκτακτες ανάγκες, που προκύπτουν μετά από φυσικές καταστροφές. Μέσω του Nissan Energy Share, τα EVs λειτουργούν ως κινητές μπαταρίες αποθήκευσης για να τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα τα σπίτια και το κοινωνικό σύνολο, δημιουργώντας ένα μοντέλο διανομής ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια σταθεροποίησης της προσφοράς και της ζήτησης, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Η Helen Perry, Επικεφαλής Ηλεκτρικών Επιβατικών Αυτοκινήτων και Συναφών Υποδομών για τη Nissan στην Ευρώπη, σχολίασε : «Μέσω του Nissan Intelligent Mobility, διερευνούμε συνεχώς τρόπους με τους οποίους τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή μας, πέρα από την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Πρωτότυπα όπως το RE-LEAF δείχνουν την πιθανή χρήση των EV στη διαχείριση καταστροφών και αποδεικνύουν πως μια έξυπνη και καθαρή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση ζωών και να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία για το μέλλον».

«Τα ηλεκτρικά οχήματα αναδύονται ως μία από τις τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των υποδομών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Έχοντας διαθέσιμα και σε κατάσταση αναμονής χιλιάδες EVs, είτε ως οχήματα υποστήριξης καταστροφών είτε συνδεδεμένα στο δίκτυο μέσω V2G (Όχημα στο Δίκτυο), είναι ικανά να δημιουργήσουν έναν εικονικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, διατηρώντας την παροχή ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διακοπής στην λειτουργία του δικτύου».

Το RE-LEAF χρησιμοποιεί τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης του LEAF, η οποία αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό του μοντέλου από το λανσάρισμα της πρώτης γενιάς του, το 2010. Αυτό σημαίνει ότι το LEAF μπορεί όχι μόνο να «τραβήξει» ισχύ για να επαναφορτίσει την υψηλής χωρητικότητας μπαταρία του, αλλά κα να την στείλει πίσω στο δίκτυο μέσω V2G (Vehicle-to-Grid) ή απευθείας σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω της τεχνολογίας V2X (Vehicle-to-everything).

Λειτουργώντας ως φορητός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η τελευταία γενιά του Nissan LEAF e + με πλήρως φορτισμένη την μπαταρία των 62kWh μπορεί να παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μέσο νοικοκυριό, για έξι ημέρες.

Ως όχημα αποκατάστασης καταστροφών, το RE-LEAF μπορεί να τροφοδοτεί ταυτόχρονα πολλές συσκευές. Μερικά παραδείγματα κατανάλωσης ισχύος 230v, έχουν ως ακολούθως:

Ηλεκτρικό κομπρεσέρ χειρός – 24 ώρες – 36kWh
Ανεμιστήρας εξαερισμού υψηλής απόδοσης – 24 ώρες – 21,6 kWh
Βραστήρας 10 λίτρων – 24 ώρες – 9,6kW
Ιατρικός αναπνευστήρας εντατικής θεραπείας – 24 ώρες – 3kWh
Φωτιστικό LED 100 watt – 24 ώρες – 2,4kWh
Μόλις αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην πληγείσα περιοχή, τα EVs μπορούν να επαναφορτιστούν και να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς μηδενικών εκπομπών – έως 528 χλμ (WLTP) με μία μόνο φόρτιση, για την μπαταρία του LEAF e +.