Log in

Η νέα BMW S 1000 R

Μία συναρπαστική roadster εμφάνιση σε συνδυασμό με δυναμική συμπεριφορά superbike – αυτή είναι η ουσία της νέας BMW S 1000 R.

Βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στον κινητήρα και το πλαίσιο της S 1000 RR, η δυναμική roadster προσφέρει την ίδια καινοτόμα τεχνολογία. Η στενή συγγένεια με την "RR" είναι εμφανής από όλες τις οπτικές γωνίες. Με απέριττο εξοπλισμό που περιορίζεται στα απαραίτητα, η νέα S 1000 R προσφέρει απαράμιλλη δυναμική απόκριση. Έχοντας μέγιστη ισχύ 121 kW (165 hp) και βελτιστοποιημένη επιτάχυνση σε συνδυασμό με χαμηλό βάρος 199 kg (DIN) και ABS Pro, Dynamic Traction Control (DTC), πλήρη φωτισμό LED και πολλά ακόμα στοιχεία στον βασικό εξοπλισμό της, η νέα S 1000 R γίνεται και πάλι σημείο αναφοράς στην κατηγορία των δυναμικών roadster.

Νέος ελαφρύτερος κατά 5 kg κινητήρας βασισμένος στο κινητήριο σύνολο της S 1000 RR με αναπροσαρμοσμένες σχέσεις μετάδοσης, βελτιστοποιημένη ισχύ στις μεσαίες στροφές και σύστημα engine drag torque control ( MSR ) στη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού.

Ο εν σειρά τετρακύλινδρος κινητήρας βασίζεται σε αυτόν της S 1000 RR και αποδίδει 121 kW (165 hp) στις 11.000 σαλ. Η μέγιστη ροπή των 114 Nm διατίθεται στις 9.250 rpm. Το ωφέλιμο εύρος στροφών έχει αυξηθεί επιτυγχάνοντας ακόμα καλύτερη οδηγική αίσθηση και πολιτισμένη λειτουργία μέσω της ιδιαίτερα γραμμικής καμπύλη ροπής. Διαφορετική είναι η κλιμάκωση του κιβωτίου με μακρύτερη σχέση σε 4η, 5η και 6η ταχύτητα, για μείωση του θορύβου, της κατανάλωσης και των στροφών του κινητήρα, κυρίως σε ταχύτητες ταξιδιού και σε επαρχιακούς δρόμους. Εκτός από έναν πιο μαλακό, αυτορυθμιζόμενο μονόδρομο συμπλέκτη, η νέα S 1000 αποκτά σύστημα engine drag torque control (MSR) για πρώτη φορά, προαιρετικά. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα εμποδίζει το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού εάν ο αναβάτης κλείσει απότομα το γκάζι ή κατεβάσει ταχύτητα σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Εντελώς νέο, ελαφρύτερο πλαίσιο, βασισμένο στην S 1000 RR με Flex Frame , κινηματική Full Floater Pro, τριγωνικό ψαλίδι και βελτιστοποιημένη εργονομία.

Το πλαίσιο υπέστη επίσης σημαντική μείωση βάρους, όπως και ολόκληρη η μοτοσικλέτα. Το πλαίσιο και το ψαλίδι βασίζονται στα αντίστοιχα της S 1000 RR και είναι αισθητά ελαφρύτερα από αυτά της προκατόχου της. Παράλληλα, ο κινητήρας στο λεγόμενο Flex Frame φέρει πολύ περισσότερα φορτία συγκριτικά με πριν. Το νέο πλαίσιο προσφέρει αυξημένα πλεονεκτήματα λόγω στενής σχεδίασης, καθώς μειώνει σημαντικά το πλάτος της μοτοσικλέτας στην περιοχή επαφής των γονάτων, προσφέροντας πιο ξεκούραστη θέση οδήγησης και ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Οι ρυθμιζόμενες βάσεις τιμονιού επιτρέπουν στον αναβάτη να κάνει εργονομικές προσαρμογές. Δύο θέσεις ήδη διατίθενται: 0 mm / +10 mm προς τα εμπρός. Επιπλέον, βάσεις ανύψωσης τιμονιού κατά 10 mm προσφέρονται προαιρετικά, που μπορούν να στρέφονται και προς τα εμπρός κατά 0 mm / +10 mm.

Το τριγωνικό ψαλίδι (‘underslung’) προέρχεται από την S 1000 RR και το γόνατο ελατηρίου με κινηματική Full Floater Pro τοποθετείται τώρα πολύ πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής και τον κινητήρα. Αυτό εμποδίζει την υπερθέρμανση του κινητήρα λόγω απόβλητης θερμότητας και διασφαλίζει σταθερότερη θερμοκρασία και απόκριση απόσβεσης, ενώ σε συνδυασμό με ένα αγωνιστικής φιλοσοφίας ψαλίδι, συνεισφέρει στη βελτιωμένη πρόσφυση και τη μικρότερη φθορά των ελαστικών.

Τρία riding modes, Dynamic Traction Control (DTC) και ABS Pro στο βασικό εξοπλισμό.

Η νέα S 1000 R είναι στάνταρ εξοπλισμένη με Dynamic Traction Control DTC, ABS Pro με βελτιστοποίηση διαχείρισης κλίσεων και τρία riding modes: "Rain", "Road" και "Dynamic". Το πλήρως προγραμματιζόμενο "Dynamic Pro" mode διατίθεται με μία ευρεία γκάμα ρυθμίσεων ως επιλογή του προαιρετικού "Riding Modes Pro". Με το "Riding Modes Pro", η νέα S 1000 R περιλαμβάνει επίσης λειτουργία φρένου κινητήρα ("Engine Brake") σε συνδυασμό με engine drag torque control (MSR) και "Power Wheelie". Ως λειτουργία του προαιρετικού "Riding Modes Pro", το Dynamic Brake Control (DBC) υποστηρίζει επιπρόσθετα τον αναβάτη στα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης.

Πίνακας οργάνων πολλαπλών λειτουργιών με ευανάγνωστη οθόνη TFT 6,5” για απεικόνιση ποικίλων πληροφοριών.

Ο πίνακας οργάνων της νέας S 1000 R προέρχεται επίσης από την S 1000 RR. Οι σχεδιαστές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγνωσιμότητα της οθόνης, πέρα από την απεικόνιση ποικίλων λειτουργιών και πληροφοριών. Η οθόνη είναι μεγάλη ώστε να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πληροφοριών, ενώ παραμένει ευανάγνωστη ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέγει μεταξύ εξατομικευμένων απεικονίσεων ανάλογα με τις συνθήκες. Το Pure Ride Screen, για παράδειγμα, προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για νορμάλ συνθήκες οδήγησης στο δρόμο, ενώ μία ακόμα Core Screen προβάλλει ενδείξεις για την κλίση, την επιβράδυνση και τον έλεγχο πρόσφυσης. Μία διεπαφή bluetooth smartphone που επιτρέπει πλοήγηση με βέλη μέσω εφαρμογής περιλαμβάνεται ήδη στο βασικό εξοπλισμό. Η οθόνη TFT ελέγχεται από το τιμόνι χρησιμοποιώντας το πολυχειριστήριο. Το προαιρετικό πακέτο M περιλαμβάνει μία τρίτη Core Screen με απεικόνιση σε μπάρες και χρονόμετρο γύρων.

Νέος προβολέας LED και ισχυρά φώτα LED στο βασικό εξοπλισμό.

Προβολέας Pro με προσαρμοζόμενο φωτισμό στροφής, δέσμες καθοδήγησης και λειτουργία φώτων ημέρας, προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός.

Ο φωτισμός της νέας S 1000 R βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία LED. Παράδειγμα ο νέος, εντυπωσιακός κύριος προβολέας LED με βελτιστοποιημένο φωτισμό μεσαίας και μεγάλης σκάλας. Τα νέας σχεδίασης φλας και τα πίσω φώτα υιοθετούν επίσης τεχνολογία LED. Τα πίσω φλας είναι ίδια με της S 1000 RR και περιλαμβάνουν ενιαία λειτουργία πίσω φώτων/φώτων φρένων. Τα εμπρός φλας είναι κρυμμένα στην περιοχή του πιρουνιού. Τη νύχτα, η ασφάλεια είναι αναβαθμισμένη με προσαρμοζόμενο φωτισμό στροφών που αποτελεί στοιχείο του Headlight Pro, ως εργοστασιακή προαιρετική επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, προστίθενται και άλλες μονάδες LED. Ο αναβάτης επωφελείται από το βελτιωμένο φωτισμό του δρόμου όταν στρίβει, με αποτέλεσμα να ταξιδεύει με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια τη νύχτα.

Νέα, πιο δυναμική σχεδίαση με ελκυστικό βασικό χρωματισμό και δύο αποκλειστικές στιλιστικές εκδόσεις.

Στην τελευταία εκδοχή της, η S 1000 R δανείζεται ξεκάθαρα κάποια στοιχεία από την super σπορ S 1000 RR της οικογένειας, αλλά τονίζει περισσότερο τον δυναμικό roadster χαρακτήρα της. Σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν, η εμφάνιση με ‘χαμηλό ρύγχος και ψηλή ουρά’ χαρίζει στην S 1000 R μία εντυπωσιακή δυναμική παρουσία. Η χρωματική φιλοσοφία αναδεικνύει επίσης τη σπορ δυναμική εμφάνιση της νέας S 1000 R. Εκτός από το βασικό χρωματισμό Racing red non-metallic, διατίθενται το Style Sport και το M πακέτο με πρόσθετο εξοπλισμό.