Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνικές startups δείχνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της πανδημίας

Εντυπωσιακά αντανακλαστικά έχουν επιδείξει οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις μέσα στο πρωτοφανές σκηνικό που δημιούργησε η επέλαση του Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τεχνολογικά καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρηματοδοτούνται από το Υπερταμείο Συμμετοχών (EquiFund), αξιοποίησαν την τεχνογνωσία τους προκειμένου είτε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε να υποστηρίξουν την κοινωνία να ανταπεξέλθει από τις συνέπειες της και τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Την παραπάνω αποτίμηση για τον ρόλο των ελληνικών startups κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ. Θυμίζουμε ότι η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund χρηματοδοτείται με €200 εκατ. από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με €60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), με €40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ - Juncker Plan) και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

“Η σημαντική δράση και τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά, που επέδειξαν οι ελληνικές startups στην πανδημική κρίση, αξιοποιώντας την βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλα τεχνολογικά μέσα, αλλά πάνω από όλα αξιοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους και την συλλογική διάνοια των ομάδων που σχηματίζουν τις επιχειρήσεις αυτές, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο, που έχει η επένδυση στην καινοτομία”, σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση.

Καινοτομία made in Greece

Χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοφυούς εταιρείας, που υποστηρίζεται από το EquiFund και προσέφερε τα μέγιστα στη μάχη κατά του COVID-19, είναι η Casualy. Η επιχείρηση έχει αναπτύξει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται άμεσα τις ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και να εντοπίζει ταχύτατα τα φάρμακα, που περιλαμβάνουν συστατικά που μπορούν να συνδράμουν στη μάχη κατά του COVID-19. Επίσης, προχώρησε σε χαρτογράφηση όλης της δημόσιας γνώσης αναφορικά με τον ιό, ώστε να είναι αξιοποιήσιμη από τους ερευνητές.

Από την πλευρά της, η Purposeful αποτελεί μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, που εξετάζει άμεσα τη δυνατότητα αναπροσδιορισμού της χρήσης υπαρχόντων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του COVID-19. Έχει ήδη δημιουργήσει μια λίστα 42 υποσχόμενων φαρμάκων και την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης πιθανής χρηματοδότησης για την in vitro αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Σημαντική είναι επίσης στην ιατρική έρευνα, η συμβολή και της Biomtech, η οποία επιχειρεί να επιταχύνει τις μεθόδους παρακολούθησης με τη δημιουργία προσιτών συστημάτων εικονοποίησης σε αληθινό χρόνο των πειραμάτων, που γίνονται σε εργαστηριακά ποντίκια, που χρησιμοποιούνται στην έρευνα του COVID19.

Έτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Enzyquest, η οποία παράγει ένζυμα για μοριακή και βιοτεχνολογική χρήση, αναπτύσσει τεστ μοριακής διάγνωσης του SARS-CοV2, το οποίο θα παράγεται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ερευνά τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοριακού τεστ ταχείας απόκρισης. Η ομάδα της Enzyquest εργάζεται εντατικά, ώστε η χώρα να διαθέτει τεστ σε μεγάλη ποσότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και της τουριστικής περιόδου, αλλά και του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της νόσου.

Τεχνολογικές λύσεις

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο αντιμετώπισης της κρίσης, αυτό των ανθρωπίνων και των κοινωνικών πόρων, η Novoville εξειδικεύεται στις τεχνολογικές λύσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία εφαρμογή (app) για τις τοπικές αρχές της Βρετανίας, με την οποία εντοπίζονται άμεσα όσοι έχουν δηλώσει εθελοντές προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Το σύστημα εντοπίζει τους εθελοντές ανά κατηγορία και τους διασυνδέει με τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες.

H Blueground, από την πλευρά της, εταιρεία μίσθωσης και ενοικίασης ακινήτων υψηλού τεχνολογικού προσανατολισμού, χορήγησε 100 επιπλωμένα διαμερίσματα σε 12 διαφορετικά μέρη του πλανήτη σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας που μετακινούνται, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Με έναν άλλο τρόπο αποφάσισε να συμβάλει η εταιρεία TENDERTEC, η οποία αναπτύσσει συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης υπερηλίκων και άλλων ευπαθών ομάδων. Έχοντας υπόψη ότι το lockdown κάνει δύσκολη τη φροντίδα των ανθρώπων και τη μετακίνηση φροντιστών και νοσηλευτών, το σύστημα της TENDEREC, που βασίζεται σε θερμικές κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη, βοηθάει να εντοπιστούν οι περιπτώσεις εκείνες που χρίζουν άμεσης βοήθειας, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και την μεταδοτικότητα του ιού. Η ομάδα της TENDEREC, επίσης, αναπτύσσει ένα σύστημα, που θα βοηθάει να εντοπιστούν εξ αποστάσεως τα προειδοποιητικά σημάδια για πιθανά κρούσματα COVID19.

Ιατρική τεχνολογία

Η Advantis, η οποία παρέχει υπηρεσίες “ιατρικής εικονοποίησης – ακτινοδιαγνωστικής” στο cloud, αξιοποιεί την πλατφόρμα της προκειμένου να παρέχει βοήθεια για τις ιατρικές εξετάσεις, που έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα λόγω της πανδημικής κρίσης. Οι ιατρικές εξετάσεις μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς οι ιατρικοί οργανισμοί επανέρχονται στη κανονική λειτουργία τους.

Είναι δεδομένο ότι η κρίση του COVID-19 δημιούργησε τεράστιες ανάγκες αντισηπτικών σε διάφορες μορφές (μαντηλάκια, gel, κ.λπ.). Η YOUTHLAB, από την πλευρά της, ανέπτυξε σειρές τέτοιων προϊόντων, τα οποία παράλληλα προστατεύουν το δέρμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι υπήρχαν και περιπτώσεις που προϋπάρχουσες τεχνολογικές υπηρεσίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες στις συνθήκες, που διαμόρφωνε η καραντίνα. Μια τέτοια είναι η εφαρμογή InstaShop, η οποία παρέχει δυνατότητα online παραγγελιών προϊόντων παντοπωλείου σε χώρες του εξωτερικού. Η εταιρία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Μία άλλη εφαρμογή (app) λιανικής το bespot, πρόσθεσε πληροφορίες εκτιμώμενης και live κίνησης στα συνεργαζόμενα καταστήματα supermarket, καθώς και στοιχεία για την ουρά αναμονής εισόδου σε αυτά. Με αυτόν το τρόπο, οι χρήστες του αποφεύγουν τις ουρές και τον συνωστισμό.

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.