Log in

Ένας πλανήτης στο πόδι για τον Ζίκα

Μπορεί το εξωτικό του όνομα να δημιουργεί στους ποδοσφαιρόφιλους συνειρμούς μεταγραφικού αποκτήματος, αλλά ο Βραζιλιάνος Ζίκα είναι ο ιός που έχει προκαλέσει την εξαιρετική ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), o οποίος προχώρησε στη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπισή του.

Γράφει η Γιώτα Καραμπίνη

Ο Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό και μεταδίδεται όπως και ο δάγκειος πυρετός με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Υπό διερεύνηση, αλλά χωρίς να έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, βρίσκεται η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων, και, κυρίως, εγκεφαλικές βλάβες σε βρέφη, με συχνότερη τη λεγόμενη μικροκεφαλία στη Βραζιλία ή το σύνδρομο Guillain Barré στη γαλλική Πολυνησία, περιοχές που καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η επώαση της νόσου διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες, ενώ η εκδήλωσή της, που συνήθως είναι ήπια, διαρκεί 4 με 7 ημέρες.

Νευρολογικά προβλήματα

Ωστόσο, την έντονη ανησυχία του ΠΟΥ πυροδότησε μία σειρά χαρακτηριστικών του ιού και, βεβαίως, η εύκολη και ραγδαία μετάδοσή του, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι, ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο ο ιός μόλις που ανιχνεύονταν στην Αμερική, πλέον, εντοπίζεται σε 23 χώρες. Μάλιστα, συνολικά στην Αμερική εκτιμάται ότι θα προσβάλει 4 εκατ. ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ακόμη και εάν δεν έχει αποδειχθεί η συσχέτιση του ιού με τα νευρολογικά προβλήματα, οι ενδείξεις συσχέτισης είναι εξαιρετικά ισχυρές, οι πληθυσμοί στους οποίους εξαπλώνεται με ταχύτητα ο ιός δεν διαθέτουν αντισώματα και, τέλος, δεν υπάρχει εμβόλιο που θα μπορούσε να ανακόψει τη διασπορά του ιού και να μετριάσει την έντασή του στους προσβαλόμενους.

Μάχη με τα κουνούπια

Η Βραζιλία βρίσκεται σε κατάσταση κυριολεκτικού πολέμου εναντίον των κουνουπιών, με την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ να καλεί τους κατοίκους να αποστραγγίζουν τα στάσιμα νερά όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται και η ενεργοποίηση του στρατού με τη συμμετοχή 200.000 στρατιωτών.

Στη χώρα έχουν, ήδη, επιβεβαιωθεί 270 επιβεβαιομένα κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και άλλα 3.448 ύποπτα κρούσματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων για όλο τον προηγούμενο χρόνο ήταν 147, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες των επιστημόνων για συσχέτιση του ιού με τα κρούσματα.

Το συνωμοσιολογικό σενάριο

Εκτός των ιατρικών λόγων, όμως, η πρόεδρος της Βραζιλίας έχει και έναν επιπλέον λόγο να κηρύξει άμεσα τον πόλεμο κατά των κουνουπιών. Και αυτός δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στη χώρα το καλοκαίρι.

Μάλιστα, μία από τις συνωμοσιολογικές εξηγήσεις που εξαπλώνονται με εξίσου ραγδαίο ρυθμό αναφέρει ότι, ίσως, είναι ακριβώς οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες που επέφεραν την επιδημική εμφάνιση του ιού στη χώρα. Σύμφωνα με αυτήν, η χώρα ανέθεσε σε εταιρίες βιοτεχνολογίας να αναπτύξουν μεθόδους ελέγχου του πληθυσμού των κουνουπιών, ενόψει των Αγώνων.

Τα γεννετικά τροποποιημένα αρσενικά κουνούπια που δημιουργήθηκαν, για να επιβιώσουν τόσο τα ίδια, όσο και οι απόγονοί τους χρειάζονται συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

Τα τροποποιημένα κουνούπια αφέθηκαν ελεύθερα με την εκτίμηση ότι θα επέφεραν δραστική μείωση του συνολικού πληθυσμού των κουνουπιών, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως υπολογίζονταν, καθώς τα τροποιημένα κουνούπια φέρονται να βρίσκουν τα αντιβιωτικά που χρειάζονται σε απροσδόκητες πηγές, όπως περιττώματα, πτώματα, αλλά και ζωντανά εκτρεφόμενα ζώα στη διατροφή των οποίων συμπεριλαμβάνονται αρκετά αντιβιοτικά. Αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των κουνουπιών όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά, αντιθέτως, αυξήθηκε.

Η κυρίαρχη, πάντως, εκτίμηση για την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές που έχει επιφέρει το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» έχουν προκαλέσει τόσο την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, όσο και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

Οδηγίες προς ταξιδιώτες

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει οδηγίες για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις περιοχές με τρέχουσα μετάδοση της λοίμωξης, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των τσιμπημάτων από κουνούπια, ενώ, ειδικά, όσον αφορά στα νήπια, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τα άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή σε ανοσοκαταστολή συνιστά η συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης πριν την πραγματοποιήση του ταξιδιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις οδηγίες του Οργανισμού εκτός από την χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα, συνίσταται ο ψεκασμός των ρούχων με εντομοκτόνα σκευάσματα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2016