Log in

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αντιμετώπιση

Στα μάτια, οι αλλεργίες αναπτύσσονται συνήθως στον επιπεφυκότα, ο οποίος έρχεται περισσότερο σε επαφή με το περιβάλλον. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως εκδηλώνεται όταν κυκλοφορεί η γύρη των φυτών στην ατμόσφαιρα, κάτι που συμβαίνει έντονα την άνοιξη και λιγότερο στις αρχές του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Τείνει να εμφανίζεται κάθε χρόνο, με παρόμοια χρονική διάρκεια και πορεία.

Γράφει ο: Ζήσης Ψάλλας

Αν λοιπόν την άνοιξη τα μάτια σας κοκκινίζουν, δακρύζουν, σας προκαλούν φαγούρα και σας καίνε, πιθανότατα πάσχετε από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μία κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ενώ το 60% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και συμπτώματα από τα μάτια.

Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τον σκληρό χιτώνα (το άσπρο μέρος που βλέπουμε στο μάτι) και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων. Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα των ματιών και, ανάλογα με την αιτία, με πρόσθετα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου, τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, πυώδη εκκρίματα, αυξημένη παραγωγή δακρύων, κνησμό, οίδημα των βλεφάρων, παροδική θόλωση της όρασης και μερικές φορές πόνο. Η πάθηση συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική.

Οι αλλεργικοί έχουν κάποιες φορές μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους και ευαισθησία στα λαμπερά φώτα, ενώ τα βλέφαρά τους μπορεί να είναι πρησμένα. Το αίσθημα της φαγούρας μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικό ώστε οι ασθενείς να τρίβουν συχνά τα μάτια τους, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Έντονη φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια
• Κόκκινα μάτια
• Δακρύρροια (μάτια που δακρύζουν)
• Πόνο, φωτοφοβία (έντονη ενόχληση με το φως)
• Πρησμένα βλέφαρα (ειδικά το πρωί)
• Διασταλμένα αγγεία

Ανάλογα με το πόσο διαρκεί η φλεγμονή, η επιπεφυκίτιδα διακρίνεται σε χρόνια και οξεία επιπεφυκίτιδα - η χρόνια διαρκεί πάνω από τρεις βδομάδες. Υπάρχει και η ολοετής επιπεφυκίτιδα που συνήθως οφείλεται σε ζώα και ακάρεα.

Τρεις είναι οι κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας, η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας επιπεφυκίτιδας είναι ιογενείς (συχνά προκαλούνται από τον ίδιο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα) και είναι μεταδοτικές. Πολλές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να υπάρχει η λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Αντιμετώπιση

Επειδή πρόκειται για αυτοπεριοριζομένη νόσο ενδείκνυνται τα συμβατικά μέτρα αντιμετώπισης. Θα σας βοηθήσει η αποφυγή -όσο γίνεται- του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, η χρήση τεχνητών δακρύων και τα κρύα επιθέματα.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εφαρμογή δροσερής κομπρέσας στο μάτι ή η χρήση χαλαρωτικών σταγόνων οφθαλμών σχεδιασμένων να λειτουργούν με αυτές τις μορφές της πάθησης. Το καλό πλύσιμο με κρύο νερό επίσης βοηθάει. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια. Να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από την οφθαλμική επιφάνεια. Αποφύγετε τους φακούς επαφής που λειτουργούν ως «σφουγγάρι», κατακρατώντας τα αλλεργιογόνα.

Μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί με σταγόνες που περιέχουν αντιισταμινικά και ουσίες που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων που λειτουργούν προληπτικά.

Λόγω του ότι η επιπεφυκίτιδα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει με ρινίτιδα, και τα μάτια είναι σε άμεση επικοινωνία με τη μύτη, πολλές φορές τα αντιισταμινικά από το στόμα καθώς και η σωστή αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα καταπολεμούν και τα συμπτώματα των ματιών, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω κολλύρια.

Η θεραπεία με αντιβιοτικά συχνά οδηγεί σε ανάρρωση μόνο όταν η αιτία είναι βακτήριο