Log in

Στο Μάτι «έφταιγε η Δούρου»... Τώρα δεν φταίει κανείς!

Πολλαπλές οι ευθύνες για την καταστροφή στην Εύβοια και την Ελαφόνησο.

Γράφτηκε από: 

Ο Τσουβάλας, τώρα, έκανε καλά τη δουλειά του. Όταν η Δούρου δεν έσβηνε τις φωτιές, οι ανθρωποφάγοι των καναλιών της διαπλοκής ξέσκιζαν τον Αλέξη.  

Τώρα, για τους... μουσάτους, ο ΣΚΑΪ δεν στήνει τηλεοπτικά δικαστήρια. Ούτε θα θυμηθεί την Εύβοια ή την Ελαφόνησο στις επόμενες εκλογές, με τίποτα επετειακά αφιερώματα. Τώρα κυβερνούν οι δικοί μας άνθρωποι (πολιτικά εννοούμε). Άλλωστε, δεν κάηκαν άνθρωποι. Σωστό και επαυξάνουμε. Μόνο που άνθρωποι δεν κατοικούν στην κορυφή της Δίρφης. Άρα και τι έγινε που κάηκε ένα από τα σημαντικότερα δάση της χώρας (πάνω από 30 χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους, υψηλής βλάστησης, προστατευόμενη έκταση Natura, υδροβιότοποι κ.λπ.)

Ποιος νεοφιλελέ νοιάζεται για τις κότες, τα αρνιά και τις μέλισσες; Αυτά, άλλωστε, δεν ψηφίζουν. Ψηφίζουν, όμως, οι κατεστραμμένοι αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι κ.ά. Αποζημιώσεις θα τους δοθούν; Γιατί δεν ακούσαμε κάτι. Ούτε ακούσαμε το παραμικρό για την οικονομική καταστροφή των περιοχών που κάηκαν. Ερήμωσε από τουρίστες η Ελαφόνησος με αποτέλεσμα ταβερνιάρηδες, ξενοδόχοι, καφετζήδες να κλαίνε τη μοίρα τους. Ενώ η βόρεια και η κεντρική Εύβοια θα ξαναδούν τουρίστες μετά από χρόνια.  

Έπειτα είναι και το άλλο. Ο... άψογος κρατικός μηχανισμός του κυρίου Μητσοτάκη θα μας απαντήσει, πως έγινε 3:30 τη νύχτα να ξεσπάσει τέτοια πυρκαγιά στην κορυφή της Δίρφης; Θα μας απαντήσει, πως έγινε η πυρκαγιά της Ελαφονήσου να ξεκινήσει από τη χωματερή του νησιού σε μια περίοδο που γνωστός μεγαλοκατασκευαστής (διάσημος για τις επιχειρηματικές-πολιτικές περιπέτειές του) «σηκώνει» μεζονέτες... εκεί κοντά;

Κουβέντα για όλα αυτά τα «αντικειμενικά» κανάλια.

Πιάστηκαν στον ύπνο

Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος «πιάστηκε στον ύπνο». Ολιγώρησε.

Ο περιφερειάρχης, φυσικά, δεν σβήνει φωτιές. Αυτό που υποστηρίζαμε για τη Δούρου, το υποστηρίζουμε και για τον Μπακογιάννη. Ούτε λέμε και ξελέμε και για το άλλο: Το να κάνει δημόσιες σχέσεις και ψηφοθηρία ο Χ περιφερειάρχης με τις πυρκαγιές, δεν εμπίπτει στα καθήκοντά του. Αυτά, τα λένε οι οπαδοί του Πατούλη.

Όμως, έγινε ξεκάθαρο ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Κι αυτό που πρέπει να κάνει ο Μπακογιάννης, πριν μετακομίσει στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (το σωστό όνομα της... δημαρχιακής πλατείας της Αθήνας) είναι να οργανώσει τους διαδόχους του, στη διόρθωση των λαθών.  

Έχουμε και λέμε λοιπόν.  

Πλήρης έλλειψη σχεδίου

Πάνω απ’ όλα, αυτό που απουσιάζει στην πυρόσβεση της χώρας είναι το πλάνο. Το σχέδιο. Η Εύβοια κάηκε γιατί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δεν διαθέτει το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αλλιώς αντιμετωπίζεται μια «φονική» φωτιά στο Μάτι και αλλιώς στα βουνά της Εύβοιας. Κάηκε η Δίρφη γιατί το Δασαρχείο Χαλκίδας υπολειτουργεί εξ αιτίας των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Τι έκανε σε αυτό η Περιφέρεια; Και δεν θίγουμε εδώ καθόλου τα γνωστά, περί αντιπυρικών ζωνών, οργάνωσης της τοπικής δασοπροστασίας κ.ά. Από εκεί και πέρα.

Πρώτιστα η Περιφέρεια (και εννοείται η κυβέρνηση-κεντρικός μηχανισμός) οφείλει να κηρύξει όλες τις καμένες περιοχές αναδασωτέες. Να εγγυηθεί ότι δεν θα τσιμεντοποιηθούν από κανέναν. Επίσης, οφείλει να αποζημιώσει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους κατεστραμμένους επαγγελματίες.

Είμαστε σίγουροι ότι θα τα κάνει όλα αυτά άμεσα η Περιφέρεια και πριν παραδώσει ο κ. Μπακογιάννης στον κ. Σπανό.  

Υ.Γ. Το ότι στην Αττική δύο μέρες έβρεχε... στάχτη δεν συγκίνησε τους «οικολόγους» κανενός ΣΚΑΪ. Το ότι πέντε εκατομμύρια Αθηναίοι, τον χειμώνα δεν θα μπορούμε να αναπνέουμε εξ αιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής της Εύβοιας, δεν απασχολεί κανέναν κυβερνητικό. Αρκεί που δεν κάηκε κανένας... τσοπάνης.

Σαμοθράκη: Το ναυάγιο της κυβέρνησης των «αρίστων»

Καλά, είναι δυνατόν να μην έχει «απολύσει» ακόμη τον Πλακιωτάκη, ο κύριος Μητσοτάκης;

Φαντάζεστε να γινόταν αυτό το φιάσκο επί Αλέξη; Κι όμως, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2019, χάλασε ξανά το πλοίο του Μανούση. Όμως, οι «ερασιτέχνες αριστεροί» αστραπιαία έλυσαν το πρόβλημα. Άλλο που κανένα κανάλι δεν έπαιξε το θέμα. Αλίμονο! Τις επιτυχίες των ΣΥΡΙΖΑίων θα έδειχναν στους Έλληνες;

Συμπτωματικά, χάλασαν μαζί όλα τα πλοία του διάσημου, δεξιού εφοπλιστή. Και δεν βρέθηκε ένας δίπλα στον Πλακιωτάκη -κανονικά ο έμπειρος υπουργός Ναυτιλίας όφειλε να σκεφτεί αμέσως μια αποτελεσματική λύση- να σκεφτεί να στείλουν ένα οχηματαγωγό του Ναυτικού να εξυπηρετήσει το νησί και να μην αφήσει τους τουρίστες και την οικονομία της Σαμοθράκης να καταστραφούν. Αλλά, πως να το σκεφτούν αυτό οι «άριστοι» εγκέφαλοι της Δεξιάς. Εδώ τους πήρε σχεδόν μια εβδομάδα να σκεφτούν να στείλουν καράβι άλλης εταιρίας. Μόνο που ναύλωσαν... υπερωκεάνιο, το οποίο δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης. Με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω στην Αλεξανδρούπολη με τους 624 επιβάτες που μετέφερε, αφήνοντας αμανάτι στο νησί τους χιλιάδες τουρίστες που ήθελαν φύγουν.

Ανίκανοι.

Ζημιά

Α, Έλληνες και ελληνάρες.

Μη νομίζετε ότι το θέμα στο εξωτερικό πέρασε «στο ντούκου». Ακόμη ασχολούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κανάλια και οι μεγάλες εφημερίδες με το φιάσκο. Ας μην ασχολείστε εσείς, επειδή τα media των αφεντικών έθαψαν το θέμα.

Την τεράστια ζημιά στον τουρισμό, θα τη μετρήσετε του χρόνου.