Log in

Αντικαπνιστικός ώρα… μηδέν: Πεσμένοι τζίροι, απολύσεις και προσπάθεια για... χρυσή τομή

Ήταν 16 Οκτωβρίου 2019, δυόμισι μήνες πριν δηλαδή, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Γράφει η: 

Ο αντικαπνιστικός νόμος είχε προσπαθήσει να επιβληθεί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, άλλες δύο φορές, φαίνεται όμως πως αυτή τη φορά ήρθε για να μείνει.

Οι αντιδράσεις σε πρώτη φάση ήταν πολλές, κυρίως από τους επαγγελματίες των χώρων εστίασης, κυρίως καφέ και νυχτερινών κέντρων που το αντιμετώπισαν σαν ακόμα ένα ‘’χτύπημα’’ στους μειωμένους τζίρους τους.

Ειδικά όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα, ο αντικαπνιστικός νόμος ήρθε σαν χαριστική βολή για την πορεία τους, καθώς, τα τελευταία χρόνια και λόγω κρίσης είχαν, ήδη, αρχίσει να μειώνουν τις ημέρες εργασίας, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες κερδών και συρρίκνωση των εργασιών τους.

Βαδίζοντας προς τον τέταρτο μήνα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι αυτός εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, γεγονός που έχει, βέβαια, διπλή ανάγνωση: Περισσότερη υγεία για τους θαμώνες των κέντρων και των καφετεριών, αλλά γερό ‘’ρήγμα’’ σε αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα.

Εντατικοί έλεγχοι

Πάντως τα αντανακλαστικά της πολιτείας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα όσον αφορά τους ελέγχους.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ξεκίνησαν οι πρώτοι έλεγχοι, οι οποίοι εξακολουθούν καθημερινά και είχαν εντατικοποιηθεί την περίοδο των γιορτών, από το πρωί μέχρι το βράδυ σε όλη την Ελλάδα, ειδικά σε κέντρα διασκέδασης και καφετέριες.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι, ειδικά στην Αττική, πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Αστυνομίας.

Μάλιστα, η παρουσία μελών της Αστυνομίας σε αυτούς προκάλεσε αρχικά διαμαρτυρίες, οι οποίες εκφράστηκαν με γραπτές διαμαρτυρίες από τις Ενώσεις τους.

Στις Σέρρες το πρώτο «τσουχτερό» πρόστιμο

Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, θέλουν το πρώτο, τσουχτερό πρόστιμο να έχει καταγραφεί τις ημέρες των γιορτών στις Σέρρες, οπότε και ο έλεγχος σε μια καφετέρια δεν περιορίστηκε μόνο σε μια απλή σύσταση, αλλά συνδέθηκε και με την επιβολή χρηματικού ποσού ύψους 4.000 ευρώ.

Ακολούθησαν πρόστιμα ακόμα και ύψους 6.000 ευρώ σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως στο Σύνταγμα, στον Κεραμεικό, στην Πλάκα και στο Γκάζι, κυρίως λόγω της απουσίας σήμανσης.

Πτώση τζίρου

Οι μεγάλοι ‘’χαμένοι’’ καταστηματάρχες από την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες καφετεριών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ) Ιωάννη Δαβερώνη, η πτώση του τζίρου στις καφετέριες από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και σήμερα εκτιμάται κοντά στο 40%, Αττική και Περιφέρεια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, στο 40% υπολογίζεται και η ελάττωση του τζίρου στα μουσικά μεζεδοπωλεία.

Οι επιχειρηματίες αυτοί που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν τις λιγότερες απώλειες είναι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μαγειρείων, όπου εκεί η πτώση του τζίρου υπολογίζεται στο 25%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της Ένωσης που διεξήχθη πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου αναμένεται να βάλουν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.

Μειώσεις και απολύσεις

Σε μια προσπάθεια ξεκαθαρίσματος της κατάστασης, πάντως, και βλέποντας τους πεσμένους τζίρους, ήδη από τα τέλη του 2019, αρκετοί καταστηματάρχες ανά την Ελλάδα προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους, ενώ αν δεν προσδιοριστεί σύντομα η επόμενη ημέρα από την κυβέρνηση, θα υπάρξουν και συντονισμένες απολύσεις, που εκτιμώνται σε 50.000.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΈΕΕΣΑ, οι πρώτοι μήνες ήταν αναγνωριστικοί και πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων προχώρησαν απλά σε μειώσεις ημερών που εργαζόταν το προσωπικό, δηλαδή μπορεί κάποιοι να έκαναν τρεις αντί για πέντε τις ημέρες που είχαν υπαλλήλους στο μαγαζί ή τους ελάττωναν τις ώρες καθημερινά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αν εξακολουθήσει η ίδια κατάσταση και δεν υπάρχει σύντομα απόφαση για τους εξωτερικούς χώρους από πλευράς της πολιτείας, αναμένονται μαζικές απολύσεις, αφού θα είναι ακόμα ένα «χτύπημα» στην επιχειρηματικότητα της εστίασης, μετά από αυτό της οικονομικής κρίσης.