Log in

Νέα μέτρα για τις αφίξεις επισκεπτών στη χώρα - Τι θα ισχύει στον Προμαχώνα

«Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα κορωνοϊού χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης» δηλώνει η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα, μετά την ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τα δεκάδες κρούσματα στα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα Σερρών, αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις επισκεπτών στη χώρα, κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

1. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

3. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για τον λόγο αυτόν, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

«Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας» είπε ο κ. Πέτσας, αμέσως μετά την σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε, «με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, η πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Τονίσαμε πως γυρίζουμε στη "νέα κανονικότητα", τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας. Τονίσαμε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών».

Νωρίτερα, κατά την ευρεία τηλεδιάσκεψη για την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρα, την προσήλωση στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την αυστηροποίηση των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Από την πλευρά του, κατά την τηλεδιάσκεψη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης κι εξέφρασε την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο επίκουρος καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας κι ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης.