Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιόδρας- Χαρδαλιάς: Και καρότο και μαστίγιο!

Δεν είναι πολύ άσχημα τα πράγματα, αλλά πρέπει όλοι να ανησυχούμε. Δεν τα πήγαμε άσχημα μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να… παραμείνουμε προσεκτικοί! Τι καταλαβαίνετε από όσα είπαν Τσιόδρας και Χαρδαλιάς;

Ανησυχεί για την αύξηση του σχετικού δείκτη προς το 1 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά όπως δήλωσε «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί». Όπως υποστήριξε, μπορεί εύκολα να φτάσουμε σε αυτό το όριο, αλλά ακόμη δεν είμαστε κοντά. Επιπλέον, η αύξηση κρουσμάτων δεν οδήγησε σε πίεση το δημόσιο σύστημα υγείας.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, πολλά από τα οποία ήταν ήδη γνωστά. Το γνωστό ύφος του υφυπουργού, ωστόσο, έδωσε μία νέα νότα ανησυχίας, που είχε στόχο να χτυπήσει και πάλι το καμπανάκι. Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος της επανεμφάνισης των διδύμου, μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες και παρά τις παλινωδίες της κυβέρνησης με το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» συνόρων, επιχειρήσεων και περιοχών…

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κατάσταση και όχι μια απλή γρίπη», σημειώνοντας ότι «η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες», όπως οι αυξημένοι έλεγχοι, η αύξηση της κινητικότητας, η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού, ενώ αναφέρθηκε στη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, αν και πολλά από αυτά είναι ασυμπτωματικά.

«Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, ο καθηγητής τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη, σε υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο και το φάρμακο κατά του κορονοϊού, σημείωσε: «Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του Covid 19. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο».

Νέα μέτρα
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλίας ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού.

Από αύριο, απαγορεύεται η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς (από και προς Αλβανία) από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από τις 16 Αυγούστου όσοι εισέρχονται από την Αλβανία θα παραμένουν σε 7ήμερη κατ’ οίκον απομόνωση.

Επίσης, παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) έως το τέλος Αυγούστου, δρομολογούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με τον υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πλοία, ενώ ανακοίνωσε τον περιορισμό του ωραρίου κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους πολίτες σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό (δημόσιους και ιδιωτικούς), στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, ασανσέρ, καταστήματα λιανικής και εκκλησίες.

Ο κ. Χαρδαλίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψεις νέων μέτρων, εφόσον επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

 

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.