Log in

Στο πλευρό του 14χρονου συλληφθέντα μαθητές και γονείς(upd)

Την άμεση απελευθέρωση του γραμματέα του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Βαγγέλη Γρηγορίου, ζητούν η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Χριστίνα Χρηστίδου και ο δήμος Χαλανδρίου, καθώς αυτή την ώρα βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού.  

"Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα (σήμερα) θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών…", τονίζει με νόημα και όπως αναφέρει: 

"Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε  στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη  φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 17/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00)".

Για να συνεχίσει: "Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε από αυτό για τη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας.

Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τους πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στον σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν τον λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση.

Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα".

Στην Ευελπίδων ο δήμαρχος Χαλανδρίου για τον 14χρονο μαθητή

«Είμαστε εδώ για να πούμε το αυτονόητο, ότι τα 14χρονα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία, στους καθηγητές τους και στις οικογένειές τους. Αν βρίσκονται στα δικαστήρια, αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας, δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος,  για τον 14χρονο μαθητή του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου- που κρατούνταν επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ, από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, όταν συνελήφθη στη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου.

Ο κ. Ρούσσος είναι παρών στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, σημειώνοντας ότι «Στηρίζουμε τα παιδιά που αγωνίζονται, γιατί η θέση μας είναι δεδομένη και είναι με τους Αγιάννηδες, όχι με τους Ιαβέρηδες». 

 Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα της κράτησης του μαθητή του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, ο Δήμος Χαλανδρίου εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στο 14χρονο και ζητώντας «την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του».  

Στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Ευελπίδων, όπου προσήχθη το πρωί της Δευτέρας ο μαθητής, μαζί με άλλους τέσσερις μαθητές που επίσης είχαν συλληφθεί, για να απολογηθεί.

Εκτός από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο συμμετέχουν επίσης οι αντιδήμαρχοι Ιωάννα Αθανασάτου, Έλενα Χριστούλη, Κώστας Γερολυμάτος και Χάρης Μαυρουδής.


ΣΥΡΙΖΑ: Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν θα περάσει!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του:

"Η κυβερνητική καταστολή έχει φτάσει στο επίπεδο να συλλαμβάνει και να παραπέμπει μαθητές 14 ετών για κακουργήματα.

Ο Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και κρατείται από τότε στην Ασφάλεια. Τον συνέλαβαν ενώ έβγαινε από ένα μαγαζί εστίασης και χωρίς να μπορέσουν να βρουν τίποτα ενοχοποιητικό πάνω του.

Το “έγκλημα” του είναι ότι διεκδικεί ένα σχολείο με ασφάλεια. Με λιγότερους/ες μαθητές/τριες ανά τμήμα, με περισσότερους εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας.

Αύριο Δευτέρα 19.10 και ώρα 11:00 π.μ. θα βρεθούμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων μαζί με τους συμμαθητές του, τους συλλόγους γονέων και τον Δήμο Χαλανδρίου.

Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων δεν θα περάσει!"

Α.Μ.