Log in

«Φιέστα» Μαξίμου - Εγκαίνια ΜΕΘ με «δανεικό» προσωπικό

Η επικοινωνία, αποτελεί Α και το Ω της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό έχει φανεί περίτρανα στη φάση της πανδημίας με τα 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι», αλλά και τα σαββατοκύριακα εξόρμησης του πρωθυπουργικού ανά τη Ελλάδα για τις ανάγκες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Γράφει ο: 

Το διήμερο του πρωθυπουργικού ζεύγους στον Έβρο και τη Σαμοθράκη την επομένη της μη απόφασης της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα και ενώ το Oruc Reis πέρασε την «κόκκινη γραμμή» των 12 μιλίων πλέοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως το Mαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Επίσης η χθεσινή φιέστα παρουσία του πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας των νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ήταν ένα ακόμα δείγμα της κεντρικής επιλογής της κυβέρνησης να διαχειρίζεται σοβαρά θέματα απλώς και μόνο επικοινωνιακά.

Το Μαξίμου βρήκε ακόμα μια ευκαιρία να κόψει κορδέλες εγκαινιάζοντας 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, μετά από δωρεά της Βουλής. Από αυτές τις κλίνες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση και από αυτή την εβδομάδα θα λειτουργήσουν οι 12. Άλλες 12 θα λειτουργήσουν σε δύο εβδομάδες και έως το τέλος του έτους θα λειτουργούν και οι 50 νέες μονάδες ΜΕΘ. Σύμφωνα επίσης με δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, έως το τέλος του έτους οι κλίνες ΜΕΘ θα φθάσουν στον μέσο όρο του αριθμού των κλινών της ΕE.

Ωστόσο αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ χρειάζονται το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το μείζον ερώτημα είναι με ποιους γιατρούς, θα λειτουργήσουν οι νέες κλίνες ΜΕΘ. Την απάντηση έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, με επίσημο έγγραφό του, βάση του οποίου διατάσσει την αναγκαστική μετακίνηση 25 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου προς το «Σωτηρία»,

Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία που έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, οι 12 πρώτες νέες κλίνες στο «Σωτηρία» θα λειτουργήσουν με «δανεικό προσωπικό» από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στα νοσοκομεία όλης της χώρας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 80 κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές λόγω έλλειψης του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, επίσης, ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, ενώ η κυβέρνηση αθροίζει ως κλίνες ΜΕΘ ακόμη και την προσωρινή μετατροπή, λόγω κορονοϊού, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των μονάδων αρνητικής πίεσης και άλλων.

«Εάν δεν βιαστεί το υπουργείο Υγείας να λειτουργήσουν περισσότερες ΜΕΘ με τη κατάλληλη στελέχωση το χειμώνα πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση να επιλέγουν οι εντατικολόγοι ποιοι από τη λίστα αναμονής θα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ», είπε ο κ. Γιαννακός τονίζοντας «Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κάθε χειμώνα στα νοσοκομεία με την εποχική γρίπη και τις άλλες παθήσεις. Πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία. Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ».

«Η Κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνία αυτή την περίοδο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η πραγματικότητα στο σύστημα υγείας είναι πολύ πιο δύσκολη. Η σημερινή φιέστα παρουσία του Πρωθυπουργού για την έναρξη λειτουργίας των νέων κρεβατιών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο» επισήμανε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.