Log in

Κορονοϊός: Ποιος θα μας σώσει από τους... "Σωτήρηδες";

Αν στο πρώτο κύμα της πανδημίας η επιτροπή Λοιμωξιολόγων με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, με την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων και κυρίως λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, άρχισαν να δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης για τις σκοπιμότητες των αποφάσεων τους.

Γράφει ο: 

Τελευταίο παράδειγμα το κλείσιμο δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, για το οποίο ο ίδιος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος αποκάλυψε τον διχασμό που επικρατεί στην Επιτροπή, αφού 15 μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και 8 πρότειναν να περιοριστούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι προφανές, αν εξαιρέσει ίσως κανείς τις πρώτες μέρες της πανδημίας στη χώρα μας, οι αποφάσεις των επιστημόνων δεν είναι ομόφωνες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, συμβατές ή μη με τις κυβερνητικές προθέσεις, λόγω των οικονομιών και κοινωνικών επιπτώσεων, γεγονός που ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει με τροπολογία στη Βουλή την δημοσιοποίηση των των συνεδριάσεων της Επιτροπής. Πρόταση η οποία δεν έτυχε της αποδοχής της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών.

Οι διαφορετικές και αντικρουόμενες πολλές φορές εισηγήσεις και δηλώσεις τωn ειδικών προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία, με αποτέλεσμα το 2ο lockdown να μην έχει τύχει της πλήρους αποδοχής της κοινής γνώμης και να φουντώνει το κίνημα των "αρνητών" της πανδημίας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το θέμα της εκκλησίας με την καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, από τη μια να δηλώνει ευθαρσώς υπέρ της θείας μετάληψης, λέγοντας  "Ασφαλώς. Ούτε συζήτηση. Μιλάμε μόνο για την Αγία Κοινωνία. Το μεγαλύτερο μυστήριο. Ή πιστεύεις ότι είναι το μυστήριο και δεν μεταδίδεται ή δεν το πιστεύεις".

Από την άλλη, ο καθηγητής Α. Βατόπουλος κινείται στο άλλο άκρο τονίζοντας ότι "Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού".

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Νίκος Σύψας εμφανίζεται πιο χαλαρός, προτείνοντας σταδιακή και ελεγχόμενη άρση τω περιοριστικών μέτρων και κυλιόμενα lockdown έως την Άνοιξη, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας θεωρεί ότι "Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων", αν και υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων.

Με άλλα λόγια, ήδη διαμορφώνεται η αντίληψη ότι οι αποφάσεις των επιστημόνων υποκύπτουν πέρα της υγειονομικής προσέγγισης και στις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Μείγμα αποφάσεων δηλαδή που δεν καθησυχάζει την κοινωνία, αντιθέτως εντείνει την ανασφάλεια, την ώρα που το ΕΣΥ είναι στα όρια της κατάρρευσης.