Log in

Κορονοϊός: Στα όρια του το ΕΣΥ- Lockdown «δύο ταχυτήτων»

Τραγική παραμένει η κατάσταση στη χώρα που μετρά περισσότερους πλέον από 2.000 νεκρούς, καθώς ακόμα 99 συμπολίτες μας κατέληξαν χθες, ενώ η κυβέρνηση, μετά την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα δεν αποκλείει μετέπειτα τη σταδιακή χαλάρωσή του με δύο ταχύτητες, ανά περιοχή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Οι ΜΕΘ στο όριο

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροδιακομιδή με C-130 τριών ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο της Δράμας, μέσα στις ειδικές κάψουλες.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν ελαττώνονται οι νοσηλείες στο νοσοκομείο. Με το που δίνεται εξιτήριο τα κρεβάτια ξαναγεμίζουν», σχολίασε ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο της Δράμας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε, το νοσοκομείο αυτή την στιγμή από τις 240 κλίνες που έχει το νοσοκομείο τις 140 τις μετέτρεψε σε covid. «Έχουμε αναπτύξει τρεις κλινικές απλές covid δυναμικής 140 κλινών και αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 136 ασθενείς ενώ όσο αφορά τις ΜΕΘ αναπτύξαμε από τα 6 κρεβάτια που είχαμε 12 και αυτή την στιγμή είναι και τα 12 κατειλημμένα. Καθημερινά γίνονται εισαγωγές. Στο χειρουργείο μέσα έχουμε αναπτύξει τρία κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας (μεταβατικό στάδιο πριν τη ΜΕΘ)», είπε για να τονίσει πως η περιφερειακή ενότητα της Δράμας δοκιμάζεται με έν στους 4 να είναι θετικός στον ιό.

«Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορωνοϊό», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο είχε αρχικά τρεις ΜΕΘ και πλέον διαθέτει 12. «Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μια συγκλονιστική προσπάθεια», σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους, με την πληρότητα να προσεγγίζει το 100%. Περιοχές που αποτελούν πηγή ανησυχίας χαρακτήρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβος. Όπως εξήγησε οι περιοχές αυτές εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Lockdown «δύο ταχυτήτων»;

Με την επιδημιολογική κατάσταση να μην παρουσιάζει ξεκάθαρη αποκλιμάκωση, στο τραπέζι έχει πέσει πλέον η λύση της άρσης του lockdown σε δύο ταχύτητες.

«Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» παρατήρησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χωρίς να αποκλείσει το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, αν δηλαδή εξετάζεται η άρση των μέτρων να γίνει με δύο ταχύτητες βγάζοντας από το καθεστώς του lockdown μόνο περιοχές με βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα, ο κ. Πέτσας απάντησε πως ο στόχος αυτή την ώρα αποτελεί να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο γρήγορα.

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σ’ αυτή τη σταδιακή άρση, φυσικά υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση ν’ ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», είπε αποφεύγοντας να δώσει κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό.