Log in

Polaroid Now: Διαχρονικός σχεδιασμός, με αγάπη για τη φωτογραφία

Πίσω στο μακρινό 1977, η Polaroid κυκλοφόρησε την περίφημη Polaroid OneStep, μια αναλογική φωτογραφική μηχανή η οποία στιγμιαία εμφάνιζε στο χαρτί όσα είχε απαθανατίσει ο φωτογράφος.

Βασισμένη στην επαναστατική τεχνολογία του Edwin Land, η OneStep κυριαρχούσε στην αγορά για τέσσερις σερί χρονιές από την κυκλοφορία της, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους με τη «μαγεία» της. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι πατώντας ένα πλήκτρο και περιμένοντας λίγα λεπτά, θα μπορούσε να έχει στα χέρια του μια φωτογραφία; Μαγικό!

Με την έλευση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών κι αργότερα των smartphones, η OneStep άρχισε να χάνει έδαφος, όμως παρέμεινε στην καρδιά πολλών. Το ξεχωριστό της design, απλοϊκό και με το εμβληματικό ουράνιο τόξο της εταιρείας στο μπροστινό μέρος της κάμερας, είχε αποτυπωθεί στο μυαλό πολλών ακόμη κι αν δεν πρόλαβαν τον «χαμό» της αρχικής κυκλοφορίας.

Ο κόσμος έχει πλέον υιοθετήσει την -ομολογουμένως- εύκολη ψηφιακή λύση σε πολλά σημεία της καθημερινότητάς του, αλλά η φωτογραφία ανέκαθεν ήταν κάτι ρομαντικό, δύσκολο να αφήσει κανείς πίσω. Η Polaroid κάνει τα πράγματα ακόμη καλύτερα για όποιον αναζητά ακόμη τη «μαγεία» της στιγμιαίας, αναλογικής φωτογραφίας, με την ολοκαίνουρια Polaroid Now.

H «μαγεία» του τότε, στο σήμερα
Με το πάτημα του πλήκτρου, η φωτογραφία αποτυπώνεται στο χαρτί και μετά από μερικά λεπτά, έχει εμφανιστεί πλήρως.

Το ενισχυμένο φιλμ που χρησιμοποιεί η Polaroid Now σημαίνει πως η φωτογραφία δεν εκτυπώνεται σε ένα απλό χαρτί, αλλά σε κάτι πιο ανθεκτικό, που αντέχει τόσο στο πέρασμα του χρόνου, όσο και στην καθημερινή φθορά. Με λίγα λόγια, αν έχεις μια τέτοια φωτογραφία στο πορτοφόλι σου, δεν θα φθαρεί καθόλου εύκολα. Όπως και τότε, η ευκολία παραμένει σε επίπεδο... δύο λέξεων: στόχευσε, απαθανάτισε.

Polaroid2


Στο εσωτερικό βέβαια, τα πράγματα δεν έχουν μείνει στο παρελθόν. Μια ενσωματωμένη, επαναφορτιζόμενη μέσω USB μπαταρία υπόσχεται ώρες επί ωρών χρήσης και μεγάλη ευκολία όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, χάρη στο ευέλικτο βύσμα που δέχεται η μηχανή. Με το τόσο διαδεδομένο πλέον USB, θα είναι δύσκολο να βρεθείς ποτέ σε χώρο όπου δεν υπάρχει ένα καλώδιο για να την φορτίσεις.

Επιπλέον, διαθέτει σύστημα αυτόματης εστίασης σε δύο σταθερές ζώνες, μέσω δύο φακών που αυτόματα... συνεννοούνται μεταξύ τους και καταλαβαίνουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για να λάβει δράση στην εκάστοτε σκηνή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι ευκρινείς με ελάχιστες απαιτήσεις ρυθμίσεων από την πλευρά του χρήστη.

Μάλιστα, η Polaroid Now έχει τη δυνατότητα διπλής έκθεσης. Δηλαδή, τη δυνατότητα να τραβήξεις δύο φωτογραφίες με μικρό χρονικό κενό ανάμεσά τους κι έπειτα αυτές να συνδυαστούν σε μία, όταν εκτυπωθεί το δημιούργημά σου. Το πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις αυτό, είναι θέμα της φαντασίας σου. Ζώα ή οχήματα εν κινήσει; Τα κλαδιά των δέντρων που χτυπούν από τον άνεμο; Είναι τόσες οι πιθανότητες που ακόμη κι αν σχεδιάσεις την τέλεια φωτογραφία στο μυαλό σου, η τυχαιότητα των γεγονότων ίσως σε φέρουν μπροστά σε μια ακόμη καλύτερη ευκαιρία από εκεί που δεν το περίμενες.

Το φλας που ενσωματώνεται είναι ειδικής τεχνολογίας για να αποτυπώνει όσο το δυνατόν ακριβέστερα το χρώμα του δέρματος, με αποτέλεσμα ακόμη και λήψεις σε απόλυτο σκοτάδι να είναι όχι απλά εφικτές, αλλά και όμορφες. Σίγουρα θα έχει υπάρξει μια άψογη φωτογραφία που, λόγω του φωτισμού σε συνδυασμό με το φλας, δεν βγήκε όπως την είχες στο μυαλό σου. Πλέον, αυτό θα αρχίσει να σπανίζει.

Polaroid3

Με τη δυνατότητα φωτογράφισης με χρονόμετρο που φτάνει τα εννέα δευτερόλεπτα, ο χρόνος είναι άπλετος για να... ποζάρετε με τους φίλους σας στο κάδρο και να χαμογελάσετε. Τι καλύτερο από μια παρεΐστικη ή οικογενειακή φωτογραφία, που θα έχετε αμέσως στα χέρια σας; Η Polaroid Now είναι σχεδόν... φτιαγμένη για τέτοιες περιστάσεις. Για εκείνες τις στιγμές, που μια μικρή φωτογραφία μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά και να σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

Εξάλλου, αυτό το ταξίδι στο παρελθόν είναι κάτι που γυρεύεται αρκετά πλέον. Από τη μόδα έως τις ταινίες και ηλεκτρονικές συσκευές, οι παλαιότερες δεκαετίες και οι τάσεις που «κουβαλούσαν» έχουν εισέλθει για μια ακόμη φορά στη ζωή πολλών. Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που θέλουν κάτι «πραγματικό», κάτι που μπορούν να δώσουν από χέρι σε χέρι, όπως μια φωτογραφία.

Μια κάμερα με προσωπικότητα
Δανείζεται πολλά σχεδιαστικά στοιχεία από την OneStep, όμως το κυριότερο είναι ένα: Το πόσο απλή δείχνει και μέσα από αυτή την απλότητα αναδεικνύεται η ομορφιά της. Οι αντιθέσεις των χρωμάτων δείχνουν την παιχνιδιάρικη διάθεσή της, κάτι που ο χρήστης -θέλοντας και μη- υιοθετεί όταν την κρατάει στα χέρια του. Είναι διαθέσιμη σε διάφορα χρώματα, για να βρεις αυτή που νιώθεις πραγματικά δική σου.

Με το μικρό της μέγεθος και το λιτό, αλλά εύκολα αναγνωρίσιμο σχήμα της, είναι ο ιδανικός σύντροφος που θα μπορούσε να έχει κάποιος πάντοτε στην τσάντα ή στην τσέπη. Χρησιμοποιεί το φωτογραφικό χαρτί Polaroid i-type, το οποίο κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, πάνω στο οποίο φιλοξενούνται οι λήψεις σου. Είτε είναι ασπρόμαυρο είτε έγχρωμο, είναι σίγουρο πως υπάρχει το πακέτο φιλμ που χρειάζεσαι.

Ένα πακέτο περιλαμβάνει το κάθε χαρτί από τα οκτώ που περιλαμβάνει κάθε συσκευασία, το οποίο τοποθετείται από το πλάι της μηχανής, μέσω της ειδικής θύρας, που υπάρχει για τον σκοπό αυτό. Όχι μόνο απλουστεύεται η διαδικασία αλλαγής φιλμ, όταν εξαντληθεί το τρέχον, αλλά το να έχει κανείς τα μικρά πακέτα μαζί του όπου κι αν βρίσκεται δεν είναι δύσκολο. Το βάρος και το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό, που μόνο στις τσέπες κάποιου, μπορούν να χωρέσουν αρκετά πακέτα.

Polaroid4

Πόσο απλό είναι στη χρήση, όμως, όλο αυτό; Τόσο απλό όσο το να βάζεις το χαρτί στη μηχανή και να φωτογραφίζεις! Κοιτώντας μέσα από το σκόπευτρο, ψάχνεις την κατάλληλη σκηνή και στιγμή κι όταν νιώσεις σιγουριά, είσαι ένα «κλικ» μακριά από μια εμπειρία που συχνά φέρνει χαμόγελα στα πρόσωπα όσων τη βιώνουν.

Ένα μικρό παιδί που βλέπει μια εικόνα να σχηματίζεται στο χαρτί, λίγο-λίγο, συλλέγει αναμνήσεις και απορίες που θα του μείνουν για καιρό. Κι όταν με τη σειρά του νιώσει έτοιμο να... αναλάβει, η διαδικασία φωτογράφισης είναι απλή, ακόμη και για ένα παιδί.

Αυτή τη γιορτινή περίοδο, ένα από τα δώρα που αξίζει να έχει κάποιος κατά νου είναι όχι απλά μια κάμερα, αλλά μια στιγμή που θα μείνει στην ιστορία για εκείνον και τους αγαπημένους του, αποτυπωμένη σε φιλμ – όπως παλιά.

Η Polaroid Now ειδικεύεται στο να φιλοξενεί τις πολυτιμότερες στιγμές κάποιου σε ένα κομμάτι χαρτί, με το ταξίδι από την πόζα ως το κλικ και την εμφάνιση του φιλμ να είναι συχνά εξίσου τρυφερή ανάμνηση με αυτή που αποτυπώθηκε στο φιλμ.