Log in

Όταν ο Τσίπρας διαπραγματεύεται στο Λευκό Οίκο, ο Μητσοτάκης "τα δίνει όλα"

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "διαβολικό" τον τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για "δουλειές", ίσως όμως πιο "διαβολικός" να είναι ο τρόπος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεγγίζει τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.

Γράφει ο: 

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκε να είναι αποφασισμένος να μη μείνει στα λόγια, αλλά να στηρίξει  στην πράξη τη χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση που παλεύουν για τον οριστικό απεγκλωβισμό από το καθεστώς των μνημονίων με την κοινωνία όρθια.

Στην διπλωματία και στα ζητήματα της λεγόμενης υψηλής πολιτικής ωστόσο όλα στηρίζονται στο "δούναι και λαβείν" και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κρίσιμο ραντεβού με τον πρόεδρο Τράμπ στο Λευκό Οίκο φάνηκε να βγαίνει κερδισμένος, αφού οι αναβαθμίσεις της βάσης της Σούδας και των F-16 αναμένεται να έχουν απτά αποτελέσματα μάλλον άμεσα στο ρόλο και την τελική στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Αθήνα κέρδισε την εύνοια της Ουάσιγκτον όχι τόσο με αφορμή τα F-16  αλλά με τη δημόσια δέσμευση Τσίπρα για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, καθώς η βάση στην Κρήτη έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τα αμερικάνικα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε πριν καν απογειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τις ΗΠΑ να κάνει λόγο για μια "μοναδική ευκαιρία" που προσφέρεται στον κ. Τσίπρα, ασκώντας πίεση στην κατεύθυνση διασφάλισης  μιας "συμφωνία μακράς πνοής" για τη βάση της Σούδας, τουλάχιστον δηλαδή 5ετούς διάρκειας και χωρίς να μιλά καν για ανταλλάγματα.

Αντιθέτως με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και μάλιστα ενόψει τρίτης και καθοριστικής αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της Σούδας  εφόσον η Ουάσιγκτον παίξει επιτέλους αποφασιστικό ρόλο τόσο στο να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την προώθηση επενδύσεων αλλά και στο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ και πίεση προς τους "δανειστές"  στο μείζον θέμα της μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Συμπερασματικά "...η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της "μαλακής ισχύος", πώς να κερδίζει φίλους και να επηρεάζει με αθόρυβο τρόπο" όπως ανέφερε με νόημα στην εφημερίδα "Guardian" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, ο οποίος μάλιστα προεδρεύει της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και ότι "σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη ή ακόμη και παράλογη, η Ελλάδα δείχνει τη σημασία της δέσμευσης σε αρχές και φίλους".

Η τρίτη αξιολόγηση θα δείξει... και μάλιστα σύντομα.