Log in

Το πολιτικό ναρκοπέδιο που λέγεται Ιβάν Σαββίδης

Ενα αμφισβητούμενο γκολ στο 90’ μπορεί, ενίοτε, να γεννήσει μείζονα πολιτικά, και στρατηγικά, διλήμματα. Δεν είναι σύνηθες, αλλά αυτό συνέβη στην υπόθεση ΠΑΟΚ και Σαββίδη – μια υπόθεση, που απειλεί να εξελιχθεί σε πολιτικό ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση.

Γράφει η: 

Πρόκειται για μια απειλή που δεν εκπορεύεται από την «κομματική ταυτότητα» του Ιβάν Σαββίδη - από το εάν είναι ο «εκλεκτός επιχειρηματίας» του ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίζει η ΝΔ, ή εάν «ανδρώθηκε» επί των ημερών Σαμαρά όπως αντιτείνουν κυβερνητικά στελέχη. Εκ του αποτελέσματος άλλωστε, μάλλον βεβαιώνεται πως ο Ιβάν Σαββίδης ανήκει μόνον στις business του και στον ΠΑΟΚ ( ο οποιος διευκολύνει τα μάλα τις εν λόγω business).

Η πολιτική απειλή συνίσταται στις απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν οι έως τώρα χειρισμοί, κυρίως σε δύο μέτωπα: Αφ’ ενός στις, ήδη εύθραυστες, ισορροπίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και αφ’ ετέρου – και κυρίως – στην παλαιά, και εν υπνώσει μέχρι πρόσφατα, κόντρα μεταξύ βορρά και νότου.

Και στα δύο αυτά μέτωπα η κυβέρνηση επιχειρεί μέχρι στιγμής να λειάνει τις εντυπώσεις και να κατεβάσει τους τόνους, όμως οι εξελίξεις δεν την βοηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε σήμερα «να μην υπάρξει ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής», χαρακτήρισε «δυσάρεστη υπόθεση» και «ιστορία που πάει πολλά χρόνια πίσω» το λεγόμενο χάσμα βορρά- νότου και κάλεσε συνολικά το πολιτικό σύστημα νε επιδείξει την δέουσα προσοχή.

Πίσω από αυτήν την επιχείρηση κατευνασμού όμως, τα διλήμματα είναι υπαρκτά, ανοιχτά και, προσώρας, αναπάντητα. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον τα μισά κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσαν αυτήν την στιγμή μια μετωπική σύγκρουση με τον Ιβάν Σαββίδη προς διαφύλαξη του, πολιτικά πολύτιμου, «ηθικού πλεονκτήματος» της αριστερής διακυβέρνησης.

Εξίσου πολιτικά πολύτιμο ομως είναι και το εκλογικό σώμα της Μακεδονίας, καθώς επίσης και η κυβερνητική συνοχή. Η σχέση του Πάνου Καμμένου με τον Ιβάν Σαββίδη είναι γνωστή και δεδηλωμένη, ενώ δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο θεσσαλονικιός Γιώργος Λαζαρίδης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έδωσαν ήδη στίγμα των λεπτών ισορροπιών που δοκιμάζονται. Ο μεν πρώτος ξιφούλκισε στην Βουλή υπέρ του ΠΑΟΚ και των δικαίων του βορρά, ο δε δεύτερος δήλωσε πως η κυβέρνηση «είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη».

Αμφότεροι προκάλεσαν δυσφορία στο Μαξίμου και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους εστάλησαν αρμοδίως τα αναγκαία μηνύματα.

Ομως, η συγκυρία – με δεδομένα και τα θερμά εθνικά μέτωπα – κρίνεται άκρως ακατάλληλη για να διογκωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

«Σκεφτείτε να μας έρθει, σ’ αυτή την φάση, λύση για το Μακεδονικο, με δεδομένη την αρνητική θέση Καμμένου και με όλη την Θεσσαλονίκη στα καγκελα... λόγω υποβιβασμού του ΠΑΟΚ», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός βουλευτής.

Ο συνειρμός μοιάζει υπερβολικά προωθημένος αλλά με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλη συμπίεση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία και με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ πρωταγωνιστές στα συλαλλητήρια, το τελευταίο που θα ήθελε το Μαξίμου θα ήταν να δει και τον κόσμο του ΠΑΟΚ στους δρόμους.

Πέραν της ποδοσφαιρικής διάστασης, άλλωστε, ο Ιβάν Σαββίδης ειναι πλέον κομβικός παράγων της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής. Παίζει ισχυρά στα media ελέγχοντας μία εφημερίδα («Εθνος») κι ένα κανάλι («Εψιλον»), δίνει και συντηρεί θέσεις εργασίας, και στην βόρεια Ελλάδα θεωρείται ο «σωτήρας» που εκτός από τον ΠΑΟΚ «ανέστησε» τρεις επιχειρήσεις – την ΣΕΚΑΠ, το Μακεδονία Παλλάς και την Σουρωτή.

Η σημερινή βεβαίως γνωστοποίηση της πώλησης της ΣΕΚΑΠ στην ισπανική Japan Tobacco δεν υπαγορεύθηκε από το... γκολ της Τούμπας. Είναι αστείο να θεωρείται ότι τέτοιου επιχιερηματικά deals κλείνονται μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ το ίδιο το περιβάλλον Σαββίδη έσπευσε να διαρρεύσει πως παραμένει δεσμευμένος στην Ελλάδα και ότι μεγάλο μέρος απο τα έσοδα της πώλησης θα διατεθεί ξανά στην χώρα μας.

Το timing της ανακοίνωσης όμως μπορεί και να μην είναι πολιτικά αδιάφορο. Και προσμετράται στις μεγάλες προκλήσεις που έχει ήδη ανοίξει το κεφάλαιο Σαββίδης...