Log in

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ με «φόντο» την υποψηφιότητα στην Αθήνα – Ο Ν. Ηλιόπουλος και ο άγνωστος X

Το... γρίφο της υποψηφιότητας για το δήμο Αθηναίων, καλείται να επιλύσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας (4μμ) του κόμματος, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη, εκτός απροόπτου, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να δώσουν το «χρίσμα».

Γράφει ο: 

Την υπόθεση φαίνεται ότι χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ψάχνοντας το κατάλληλο πρόσωπο που θα συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, αλλά και θα πετύχει τα απαραίτητα «ανοίγματα», έτσι ώστε να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στην υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. «Αν επιλεχθεί πολιτικό πρόσωπο, αυτό θα είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος». Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με γνώση των εσωκομματικών ισορροπιών που πρέπει να κρατηθούν, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή για το κυβερνών κόμμα.

Ο υφυπουργός Εργασίας, αποτελεί ένα ξεχωριστό «κεφάλαιο» για την παράταξη. Με επιτυχημένη θητεία, τόσο ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, όσο και ως υφυπουργός που ασχολείται ενεργά με τα νέα προγράμματα απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο κ. Ηλιόπουλος φαντάζει ως μία υποψηφιότητα, αποδεκτή από τη βάση του κόμματος. Ο πρωθυπουργός έχει την καλύτερη γνώμη για τον ίδιο και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φρόντισε πριν από περίπου ένα έτος, να τον αναβαθμίσει δίνοντάς του χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, όταν προέκυψε η ανάγκη να καλυφθεί η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου. Όμως για την επιλογή του υποψηφίου για το δήμο Αθηναίων, ίσως παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Είναι άγνωστο εάν ο κ. Ηλιόπουλος μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στον κ. Μπακογιάννη, με όρους νικηφόρας πορείας. Είναι προφανές ότι αυτό θα τεθεί ως στόχος, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αμφιβολίες για το εάν είναι εφικτή η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Βέβαια, ο κ. Ηλιόπουλος έχει αρκετούς υποστηρικτές που πιστεύουν ότι είναι πιθανό μια τέτοια υποψηφιότητα, να πετύχει τα «ανοίγματα» που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει το δήμο. Πάντως, έως την τελευταία στιγμή, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα μένει ανοιχτή. Βέβαια, μετά την «παρέλαση» υποψηφιοτήτων προ δεκαημέρου (από μπασκετμπολίστες όπως ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, μέχρι τη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη), στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει να κινούνται σε πιο «χαμηλούς τόνους». Άλλωστε, τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Στο πεδίο αυτό, στο κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι έχουν προτάξει για κεντρική επιλογή ως προς το δήμο της Θεσσαλονίκης, την Κατερίνα Νοτοπούλου. Η νυν υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, φαντάζει ως το ακλόνητο φαβορί για να διεκδικήσει την σκυτάλη από τον απερχόμενο δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Εκτιμάται ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί στο πρόσωπο της κυρίας Νοτοπούλου, η απαραίτητη συσπείρωση που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διεκδικήσει το δήμο με αξιώσεις, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη είναι ένας δήμος που κρύβει ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι είναι μεγάλη η επίδραση στο εκλογικό σώμα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Συνεπώς, αποτελεί «στοίχημα» να καταφέρει να υπάρξει υποψηφιότητα τέτοια, ώστε να ξεπεραστούν αυτές οι αρνητικές επιδράσεις σε μερίδα πολιτών της Θεσσαλονίκης.