Log in

Ανάπτυξη για... πολύ λίγους επιδιώκει η Ν.Δ. - Τι θα πει απόψε ο Αλ. Τσίπρας στο Βελλίδειο

Το μοντέλο της ανάπτυξης για... πολύ λίγους, είναι εκείνο που προωθεί η ΝΔ. Αυτή αναμένεται να είναι η βάση της αποψινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 84η ΔΕΘ.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Βασίλης Αγγελόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα εστιάσει σε ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας, που θα έχει ως επίκεντρο την υλοποίηση πολιτικών που θα πρέπει να απευθύνονται στους πολλούς. Ως τέτοιους θα ορίσει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει δημοκρατική συστράτευση και εγρήγορση. Θα αναφερθεί στον κίνδυνο που υπάρχει να οικοδομηθεί ένα «νέο αυταρχικό κράτος της Δεξιάς». Για τον κίνδυνο αυτό, θα φέρει ως παραδείγματα τις αλλαγές στην ΕΥΠ, την αποπομπή της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ακόμα και την τοποθέτηση του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ως νέου προέδρου στην ΕΡΤ...

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην ομιλία του να πραγματοποιήσει συγκρίσεις ανάμεσα σε όσα ο ίδιος είχε εξαγγείλει πριν από ένα χρόνο από το ίδιο βήμα, ως πρωθυπουργός, με εκείνα που είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα πράξει ο Κ. Μητοτάκης και τελικά δεν το έκανε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπεραμυνθεί των επιλογών της κυβέρνησής του και θα μιλήσει για υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έγιναν πέρσι. Αντίθετα, θα τονίσει ότι ο σημερινός διάδοχός του, ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και δεν προώθησε ούτε το σκέλος της επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει να μειωθούν στο 2,5%, από 3,5% που είναι σήμερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει ότι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ΝΔ είναι να στηριχθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και μόνο και προς τούτο, θα παραθέσει στοιχεία από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη της περασμένης εβδομάδας. Σε αντιπαραβολή θα τοποθετήσει τις εξαγγελίες της δικής του κυβέρνησης, από τον περασμένο Μάιο, όταν είχε δεσμευτεί ότι το 2020 θα μειωθεί για παράδειγμα η προκαταβολή φόρου στο 50%, μέτρο που δεν θα εφαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει και για την πρόθεσή του να αυξήσει άλλο ένα 7,5% τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Οι άξονες που επικεντρώνεται το προοδευτικό σχέδιο Τσίπρα, θα είναι η πραγματική ισότητα, η δημοκρατική πολυφωνία, η διαφάνεια, η δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο την εργασία και την προστασία του περιβάλλοντος, η ελάφρυνση των βαρών από την πλειοψηφία και όχι από τους ολιγάρχες, η διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Στις επιθέσεις Τσίπρα προς την κυβέρνηση δεν θα λείψει ούτε η ξεχωριστή αναφορά στη ΔΕΗ και στο Ελληνικό, ούτε όμως και οι ειδικές επισημάνσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Μακεδονία, που τόσο είχαν αξιοποιηθεί από την ΝΔ όταν η ίδια βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει μαζική συστράτευση των προοδευτικών πολιτών γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπιστούν οι δεξιές πολιτικές της νέας κυβέρνησης.