Log in

Τσίπρας ΔΕΘ: «Εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη»

«Εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη». Είναι η φράση που σίγουρα θα μείνει, από τη φετινή τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ.

Γράφει ο: 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, με τη δυναμική παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, να αλλάξει «το κλίμα» στο εσωτερικό του κόμματός του και να επαναφέρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία. Αποφασιστικός, δυναμικός, «φρέσκος» και σίγουρα, έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τη νέα κυβέρνηση της Δεξιάς σε όλα τα μέτωπα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το κόμμα του: Είναι εδώ, για να ηγηθεί ενός νέου, σύγχρονου και προοδευτικού πόλου, μιας «κυβερνώσας Αριστεράς», που με πρόγραμμα και τεκμηρίωση, θα αντιπαρατίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης.

Η αλλαγή κλίματος, φάνηκε ξεκάθαρα από το Σάββατο, τόσο κατά την περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα περίπτερα της ΔΕΘ, όσο κυρίως, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο. Ειδικά, η ανταπόκριση του πλήθους στα όσα είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν εντυπωσιακή. «Δεν βλέπω πουθενά τους Μακεδονομάχους, που είναι αυτοί που διαδήλωναν πέρσι έξω από το Βελλίδειο», αναρωτήθηκε εκτός κειμένου ο Αλέξης Τσίπρας και οι παριστάμενοι σηκώθηκαν αυθόρμητα όρθιοι και τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα για περισσότερα από δύο λεπτά! Προφανώς, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των προοδευτικών πολιτών της Θεσσαλονίκης, που υπέφερε, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, από το μπούλινγκ των πολέμιων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τώρα, που η ΝΔ πραγματοποιεί ως κυβέρνηση τη «μεγάλη κυβίστηση» στο θέμα, βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπάσουν, πατώντας στις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είμαι δυο φορές περήφανος», δήλωσε μια μέρα μετά στη συνέντευξη τύπου ο Αλέξης Τσίπρας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως φαίνεται μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός «συγκόλλησης και συσπείρωσης» για το κόμμα του και τους προοδευτικούς πολίτες.

Συνολικά πάντως η εικόνα που απέπνεε ο Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ, δεν έμοιαζε καθόλου με τον πολιτικό ηγέτη που πριν από δύο μήνες έχασε την εξουσία. Έδωσε το στίγμα της «ήρεμης δύναμης», θέλοντας να πείσει τους πολίτες ότι είναι κιόλας έτοιμος για την «επόμενη μέρα». Σοβαρός, μετρημένος, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν και δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, όπου το έκρινε σκόπιμο. Μίλησε ανοιχτά για «παρασιτική κερδοφορία και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα», αναφορικά με το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η νέα κυβέρνηση για τη χώρα, μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε «κουμπάρους και κολλητούς» στους οποίους η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις και «φωτογράφισε» τον κλάδο των ταχυμεταφορών, αλλά και καυτηρίασε το μονοπώλιο στη διανομή του τύπου, θέμα που έχει αναδείξει και η F&M Voice.

Για το φλέγον ζήτημα της Novartis, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση της F&M Voice θέλοντας να εκπέμψει μήνυμα στήριξης προς τη Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα καταφερθεί αρνητικά προς αυτή. «Δεν το έκανα ως πρωθυπουργός, δεν θα το κάνω ούτε τώρα». Υπογράμμισε πάντως ότι ο ίδιος δεν θα λειτουργούσε στο θέμα, με αυτή την αργή διαδικασία που προχωράει η διαλεύκανση του σκανδάλου. Άφησε λοιπόν αιχμές ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τους χειρισμούς.

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι πρωτοβουλίες τύπου Σαμαρά που απειλεί με μηνύσεις ακόμα και δικαστικούς λειτουργούς δεν βοηθούν για να διαλευκανθεί αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Πάντως σε ότι αφορά τον ίδιο, ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος για οτιδήποτε επιλέξει ο Κ. Μητσοτάκης, ακόμα και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. «Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του. Εκτίμησε δε ότι ίσως τελικά, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Σαμαράς, που σήκωσε τη «σημαία του μακεδονομάχου» όλο το προηγούμενο διάστημα, θα πιέζει για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα.