Log in

ΠΑΣΟΚ: Τά 'μαθες τα νέα πατέρα... ;

Μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας, ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής διεκπεραίωσης πραγματοποιήθηκε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες το 11ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που περνά στη ιστορία ως ληξιαρχική "πράξη θανάτου" του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Γράφει ο: 

Ένα συνέδριο που επιβεβαίωσε τους φόβους και τις ανησυχίες όσων αντιδρούσαν εξ αρχής, καθώς σηματοδότησε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο χώρος από το 2012 έως και σήμερα και που έχει ως αποτέλεσμα η συζήτηση να περιστρέφεται μονίμως επί οργανωτικών ζητημάτων και ουδόλως για το διακύβευμα της κεντροαριστεράς στη χώρα μας σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο,

Απόντων του Γιώργου Παπανδρέου που βρισκόταν σε ταξίδι για δουλειές στη Βιέννη, του Ευάγγελου Βενιζέλου που ζει "εξοστρακισμένος" στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. παρόντος όμως του Κώστα Σημίτη,  το έκτακτο επί της ουσίας συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με την υπερψήφιση των καταστατικών προσαρμογών που εισηγήθηκε ο συντονιστής της ΚΟΕΣ και γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με τις αλλαγές συγχρονίζεται η θητεία τη Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη θητεία της προέδρου Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021 οπότε και προβλέπεται η νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας, ενώ εγκρίθηκε και καταστατική πρόβλεψη πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμη τα στελέχη σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την συγκατάθεσή τους για τις ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες και του στόχους που θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει το επόμενο διάστημα.

Η Φώφη...

Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα με την Φώφη Γεννηματά ντυμένη στα κόκκινα να προκαλεί τους "αμφισβητίες" της λέγοντας με αυστηρό ύφος και σε υψηλούς τόνους ότι "η περίοδος της εσωστρέφειας τελειώνει οριστικά, από την Δευτέρα θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις».

"Τόσο καιρό δεν άκουσα έναν δομημένο αντίλογο. Δεν είδα να έρθει μια εισήγηση για κάποιο σημαντικό ζήτημα" είπε και κάλεσε να μην κρύβονται οι διαφωνούντες πίσω από διαδικαστικά προσχήματα. "Όποιος διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές μας, ας το πει ευθέως" και έριξε το γάντι σε όσους θέλουν να θέσουν ζήτημα ηγεσίας, να το κάνουν στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα γίνει το 2021 "Θα είμαι εκεί, θα τον περιμένω" τόνισε και επισήμανε "Όποιος δεν πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει ο ετεροπροσδιορισμός να βγει να μιλήσει. Όποιος πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να τραβήξει άλλη πορεία , όχι αυτόνομη, ας το πει ευθέως".

...ο Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του σήκωσε το γάντι κατηγορώντας την ηγεσία ότι ζητάει να "θαφτεί" το ΠΑΣΟΚ και ότι βρίσκεται σε χάσμα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας "Σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ. Όχι από ένα μεγάλο τακτικό συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους αλλά από ένα συνέδριο παρωδία. Με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και προσυνεδριακές απειλές" τόνισε και επισήμανε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε αν θέλουμε να κλείσουμε το χάσμα είναι να αλλάξουμε ηγεσία, όχι για να υπηρετήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετήσουμε συλλογικές ανάγκες. Ηγεσία με αυτοπεποίθηση όπως αυτή που αξίζει σε έναν λαό περήφανο, ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις"

Άφησε δε, να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην ιδρυση πολιτικής κίνησης για να διεκδικήσει την ηγεσία στον χωρο. "Σήμερα σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Άλλωστε δεν έχετε απαρτία. Άλλωστε ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει. Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες¨υπογράμμισε.

..και ο Ανδρουλάκης

"Είμαι εδώ για να λειτουργήσω ως καταλύτης ενότητας της παράταξης και των προοπτικών της που δεν πρέπει να χαθούν. Ενότητα σημαίνει σεβασμός του κόσμου της παράταξης, των στελεχών και των οργάνων της παράταξης" τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη σιγουριά του φαβορί της "επόμενης μέρας" στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και απαντώντας στη Φ. Γεννηματά είπε "Ναι, μηδενική ανοχή. Όχι όμως στη διαφορετική άποψη, αλλά στην αμετροέπεια και στον αυταρχισμό, στον διχαστικό λόγο και στον μη σεβασμό των στελεχών και των κανόνων της παράταξης. Είναι προφανές ότι πρέπει να έχουμε ενιαία στρατηγική αλλά και προφανές ότι αυτή την ενιαία στρατηγική πρέπει να τη χαράζουμε όλοι μαζί, στα δημοκρατικώς εκλεγμένα θεσμικά μας όργανα".

"Αξίζει λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, σε αυτό το μεγάλο κόμμα μία καλύτερη προοπτική. Γι΄αυτήν διψούν τα μέλη μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ένα κόμμα χαμηλών προσδοκιών. Δεν μας επιτρέπεται να περιοριζόμαστε στο ρόλο του "ΚΚΕ του κέντρου" τόνισε υπενθυμίζοντας τη ρήση του Ευάγγελου Βενιζέλου και πρόσθεσε "δεν το λέω αυτό μόνο για την στασιμότητά μας σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά για την νοοτροπία που αυτό συμβολίζει: ότι όποιο αποτέλεσμα και να φέρουμε είμαστε ευχαριστημένοι και όποια άποψη αντίθετη σε αυτήν της ηγεσίας ποινικοποιείται  και εξοστρακίζεται. Κάποτε το κόμμα αυτό ήταν στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων. Ας πιστέψουμε ότι η περίοδος αυτή και όλα αυτά που έγιναν ήταν ένα μικρό διάλειμμα και θα γίνει ξανά μεγάλο για να αμφισβητήσει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ντόπια ή ξένα προς όφελος του λαού και της πατρίδας".

Έστειλε μάλιστα σαφές μήνυμα λέγοντας "το 2021, το που θα βρίσκεται ο καθένας μας, είναι προσωπική του επιλογή. Το που όμως θα βρίσκονται οι ψηφοφόροι της παράταξης, είναι συλλογική μας ευθύνη και μόνη μου προτεραιότητα και αγωνία  είναι να βρίσκονται δίπλα μας!".