Log in

Δόγμα «νόμος και τάξη» και στη Βουλή για τη ΔΕΗ

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση  της ΔΕΠΑ με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς απέναντι της έχει σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

Γράφει ο: 

Αρωγός της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να περάσει αβρόχοις ποσί το το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το Προεδρείο της Βουλής που με μια αδικαιολόγητη αυταρχική και πραξικοπηματική λογική δεν έδωσε το λόγο σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαντήσουν στο επιχείρημα του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων» στη ΔΕΗ, δηλαδή εργαζόμενοι με διαφορετικές συμβάσεις. Μόνο που ο ο κ. Χατζηδάκης αναφερόταν σε κανονισμό εργασίας και όχι σύμβαση εργασίας στο κομμάτι της ΔΕΝ που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πάντως η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νέο εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ που προβλέπει άρση της μονιμότητας, κατάργηση του ΑΣΕΠ  και των ΣΣΕ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αν και υπερψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση πλην της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ:

· Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ δεν θα ισχύει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Κανονισμός Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ και οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία για μισθούς, επιδόματα, άδειες κλπ. Η κυβέρνηση καταργεί με νόμο τη συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι θα έχουν χαμηλότερους μισθούς, χωρίς προσαυξήσεις, επιδόματα και παροχές που προβλέπει η συλλογική σύμβαση. Έτσι, δυο εργαζόμενοι που παρέχουν την ίδια εργασία και δουλεύουν στο ίδιο πόστο θα αμείβονται με εντελώς διαφορετικούς μισθούς, πράγμα συνταγματικά ανεπίτρεπτο.

· Η ρύθμιση παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και το επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη ίσης αξίας εργασία. Παραβιάζει, ακόμη, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συλλογική αυτονομία, καθώς κάνει ευθεία νομοθετική παρέμβαση ενάντια στο δικαίωμα των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών να καθορίζουν από κοινού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση και συλλογική σύμβαση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας, χωρίς επεμβάσεις τρίτων και ιδιαίτερα του κράτους.

«Μια μέρα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ κράτησε εχθρική στάση στη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Διότι πρόθεση της είναι να παραβιάζει το Σύνταγμα με τους νόμους της» υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Ο υπoυργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ομολόγησε ότι στόχος του νομοσχεδίου αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ είναι «η μείωση του κόστους της Επιχείρησης, ώστε να μην ξαναβάλει ο Έλληνας φορολογούμενος το χέρι στην τσέπη» και κυρίως γιατί όπως είπε ο αντιλέγων στην ένσταση Θάνος Πλεύρης η ΔΕΗ δεν είνα μονοπώλιο και βρίσκεται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Άλλωστε να σημειώσουμε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή», εν ευθέτω χρόνο.

«Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία» επισήμανε ο υπουργός, και απαντώντας στην ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην νομολογία του Αρείου Πάγου, βάση της οποίας σε νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην συνταγματική αρχή της «ίσης μεταχείρισης» εργαζομένων εάν το επιβάλει το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.