Log in

Ρεγγίνα Βάρτζελη: Η μεγάλη έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα

Από τα 694 ονόματα που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποίησε με επιτυχία την παρθενική της συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο, εκείνο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση σε όσους ξέρουν να διαβάζουν «κάτω από τις γραμμές» ήταν εκείνο της Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Γράφει ο: 

Η συστράτευση της κ. Βάρτζελη στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Κεντροαριστεράς γενικότερα, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνώριζαν την πρόσφατη επαφή της με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο η ανακοίνωση του ονόματός της στη σύνθεση του πολυπρόσωπου οργάνου, τις προάλλες, εξέπληξε τους περισσότερους.

Η κ. Βάρτζελη ήταν το δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου. Επί σειρά ετών και μέχρι την εποχή της πρωθυπουργίας του, υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του, ως διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, αλλά και ως γραμματέας της κυβέρνησης το 2010-11. Ωστόσο, όταν ο Παπανδρέου αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός στα τέλη του 2011, διαφώνησε μαζί του και έτσι, όταν ο τελευταίος προχώρησε στην ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, δεν τον ακολούθησε στο εγχείρημα.

Έκτοτε παρέμενε ανένταχτη κομματικά, κρατώντας αποστάσεις τόσο από το κόμμα Παπανδρέου όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Φέρεται, δε, να είναι τακτική συνομιλήτρια του Παύλου Γερουλάνου, ενός εκ των πλέον εκπεφρασμένων «πολέμιων» της Φ. Γεννηματά το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο Ιανουάριο, είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Γέφυρα» του Νίκου Μπίστη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ίδια δηλώνει ότι ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και επιθυμεί να συμβάλλει με τις δυνάμεις της στην ανασυγκρότησή του, συμμεριζόμενη απολύτως την άποψη του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη ενός ευρύτατου μετώπου, που θα μπορέσει να ανακόψει την παλινόρθωση της Δεξιάς στη χώρα και να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πέρα από την κ. Βάρτζελη, πάντως, στη λίστα με τα στελέχη που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, φιγουράρουν πολλά ονόματα στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που θεωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, παπανδρεϊκοί: Μαρία Θεοχάρη, Θάνος Γικόνογλου, Χρύσα Μανωλιά, Νίκος Μαδεμλής (πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Πιπεργιάς, Θανάσης Οικονόμου, Κώστας Ασλάνης, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Ρούλης Κοκελίδης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος. Αλλά και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, που είχε διατελέσει και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και ο προσωπικός γιατρός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Θύμιος Λιβάνης.

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς -και ακόμη περισσότερους εντός της Χαριλάου Τρικούπη- είναι ποιον ρόλο παίζει στις εν εξελίξει διεργασίες ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Μπορεί ο ίδιος χτες, σε συνέντευξή του στη Real, να σήκωσε… προπέτασμα καπνού σχετικά με την όποια ανάμιξή του, μιλώντας για «αρχές, αξίες και ιδανικά» και βροντοφωνάζοντας «όχι σε συναλλαγές και μεταγραφές στελεχών», αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο.

Μπορεί, λοιπόν, συνεργάτες του Παπανδρέου να δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης ότι, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει σταθερές αρχές» και «δεν ετεροπροσδιορίζεται», αλλά το σίγουρο είναι ένα: Τη δεδομένη στιγμή τη «μπαγκέτα» της Κεντροαριστεράς την κρατάει ο Αλέξης Τσίπρας, άρα ο Γιώργος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αυτοπροσδιορίζεται στον απόλυτο βαθμό.

Με αυτό το δεδομένο και με τον πειρασμό της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές, είναι απολύτως λογικό να βλέπει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου κεντροαριστερού σχήματος απέναντι στη Ν.Δ. ως μία ελκυστική εναλλακτική, την οποία να πριμοδοτεί, μέχρι στιγμής δια της... πλαγίας. Είναι, άλλωστε, δεδομένες οι διαφωνίες του με τη Φ. Γεννηματά, το πρόσφατο συνέδριο της οποίας -για να μην ξεχνιόμαστε- δεν τίμησε με την παρουσία του…