Log in

Βουλή: Υψηλοί τόνοι για τον προϋπολογισμό του 2020

Την ώρα που οι «ένοικοι» και οι «χορηγοί» της «δεξιάς πολυκατοικίας» δίνουν σκληρή μάχη για την νομή της εξουσίας με «διαιτητή» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την συζήτηση του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2020 παίρνει χαρακτήρα συνολικής αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευσης με φόντο και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Γράφει ο: 

Τρίτη μέρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και φοροελαφρύνσεις κατά το υπουργείο Οικονομικών ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αντιπολίτευση να μιλά για ένα αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό.

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης της συζήτησης που έγινε το Σαββάτο. «Επειδή η ΝΔ πανηγυρίζει, κατά την διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για την φοβερή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε, θα ήθελα από τον κ. Σκυλακάκη να απαντήσει: Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ.; Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκατ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκατ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκατ.; ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στον Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόσθεσε «Αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της μείωσης της δικής μας κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε».

«Τα νούμερα στον προϋπολογισμό, δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Έχουμε μια σοβαρά αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. Για την επόμενη χρονιά, προχωράμε σε μια διόρθωση. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για προαπαιτούμενο που δεν υλοποίησε. Αυτή η διόρθωση-που είναι σωστή να γίνει- είναι όλοι να πληρώνουν, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών», πρόσθεσε.

«Έχετε δίκιο ότι είχατε νομοθετήσει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ», απάντησε, ακολούθως, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε όμως «αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε και για πρώτη φορά μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε «οι κ.κ. Σκυλακάκης και Βεσυρόπουλος, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις που έθεσα είναι θετική» και πρόσθεσε «απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ.

Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι: Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής. Ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000. Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές. Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκατ. απάντησαν κατ’ αναλογία της γνωστής έκφρασης «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε τη «ριζική αλλαγή της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας», ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι διατηρεί τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Υψηλά πλεονάσματα, υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση και διαχείριση, υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση των αδυνάμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα μπορούσε να υπογράφεται από τους συνεταίρους Τσίπρα-Καμμένο και από τον δήθεν αριστερό λογιστή τους»είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε το ζήτημα των μειώσεων δαπανών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος όπως είπε «συνεχίζει απαρέγκλιτα την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων των προηγούμενων κυβερνήσεων» και πρόσθεσε «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τις περικοπές από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπηρετηθεί η στρατηγική κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης που αποδέχονται όλα τα αστικά κόμματα, και της οποίας παράμετρος είναι η συμπίεση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους και η περαιτέρω μείωση της εργατικής δύναμης για να αυξάνουν τα κέρδη το κεφάλαιο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έκανε λόγο για πλέγμα μέτρων της ΝΔ που περιλαμβάνει την περικοπή του μερίσματος, την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τον μη περιορισμό της προκαταβολής φόρου και τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ άσκησε κριτική και στην επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να μην διεκδικήσει τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, κάτι το οποίο βρισκόταν στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.

Το Τετάρτη η ψηφοφορία

Να σημειωθεί ότι η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα Μητσοτάκη και Τσίπρα και θα κορυφωθεί την Τετάρτη το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών διεξαγωγή την ονομαστική φανερή ψηφοφορία που έχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.