Log in

Τα «Νέα» καίνε Σημίτη-Καραμανλή

Η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάει με αφορμή το άρθρο του Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά και τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το διαχειρίστηκε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Τα Νέα», ακυρώνει επί της ουσίας τα σενάρια περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας των δύο πρώην πρωθυπουργών για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Γράφει ο: 

Ο πρώην πρωθυπουργός μέσω του συγκεκριμένου άρθρου στα «Νέα», εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή, επικρίνοντας τη στάση που είχε κρατήσει ο τότε πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004 για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδίδοντάς του ευθύνες για τη σημερινή προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Ωστόσο ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Για όλα φταίει ο Καραμανλής» ανάγκασαν τον κ. Σημίτη να δώσει διευκρινίσεις λέγοντας «Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι. Το σημερινό άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού έκανε λόγο για φωνές διχαστικής μικροψυχίας απέναντι σε ένα τείχος εθνικής ενότητας που η κυβέρνηση χτίζει με τις πολιτικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.

«Χρειάζεται σύγκλιση και ομοψυχία εντός των συνόρων, η εθνική ομοψυχία είναι ένα διαρκές αίτημα ειδικά σε μια χώρα με τις εξωτερικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χτίζουμε τον τελευταίο καιρό ένα τείχος εθνικής ενότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Γι’ αυτό ακούστηκε ως ατόπημα αυτό που έγινε χθες την ώρα της εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν φωνές διχαστικής μικροψυχίας. Θέλω να πιστεύω ότι η (προ) χθεσινή ήταν μια ατυχής παραφωνία, μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως».

«Πάντως είναι αλήθεια -συνέχισε- ότι θα πρέπει κάποτε, σίγουρα όχι σήμερα, να γίνει μια νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Είμαι σίγουρος ότι τότε θα έχουμε πολλά να πούμε. Παραδείγματος χάριν σε ποια συναφή με τις συνοριακές διαφορές θέματα αναφέρεται η παράγραφος 4 των συμπερασμάτων του Ελσίνκι. Γιατί η παράγραφος 12 που είναι αφιερωμένη στην Τουρκία θέτει μόνο ως όρο για την ένταξη της την επίτευξη των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και τίποτα πέραν αυτού. Γιατί από το 1999 ως το 2004 δεν είχαμε πρόοδο για ένα συνυποσχετικό ώστε να πάει η διαφορά στην Χάγη και αυτό θα έπρεπε να κλείσει τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Είναι ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις όταν γίνει συζήτηση. Τώρα όμως χρειάζεται ενότητα προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Η δυναμική είναι ιδιαίτερα θετική τα πράγματα πάνε καλά»

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και υπεραμυνόμενος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη κατηγόρησε τα δύο «μεγάλα κόμματα» για εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει το σημερινό άρθρο του κ. Σημίτη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο κ. Σημίτης είπε «επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική αλήθεια» καθώς «Ήμασταν σε μια συγκυρία -ίσως την πιο προσοδοφόρα- για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» τόνισε, χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη Σύνορο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004» και πρόσθεσε «Είναι αυτή η απόφαση που άνοιξε το δρόμο και για την ένταξη της Κύπρου. Κάτι που μέχρι τότε οι εταίροι αρνούντο αν δεν είχε πρώτα λυθεί το Κυπριακό».

Δριμεία επίθεση, με σκληρές εκφράσεις, εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με αφορμή το άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε «Σημίτη, άει κρύψου σε καμία τρύπα που έχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου «γκριζαρίστηκαν» τα Ίμία. Εσύ έδωσες τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Εσύ έκανες «νόμο κίνησης» της ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρήμα. Εσύ έφαγες τα λεφτά του κοσμάκη στο Χρηματιστήριο. Εσύ έστησες το πάρτι των Ολυμπιακών του 2004 με την Αγγελοπούλου. Από σένα και τον Κοσμιδη ξεκίνησε το 1997 το μεγάλο πάρτι με τη φαρμακευτική δαπάνη.

Και αναρωτήθηκε «αν ο κ. Σημίτης έχει το θράσος και μιλάει ακόμη» λέγοντας «Ο «εκσυγχρονισμός» σου ήταν σάπιος και οδήγησε, μαζί με αυτά που έκανε ο Καραμανλής μετά, στη χρεωκοπία της χώρας». Και κατέληξε «Τι θέλεις να θυμίσεις στο Κυριάκο Μητσοτάκη πως επί των ημερών σου διορίστηκε μέσω Καρατζα στην εθνική τράπεζα, για να βάλεις υποψηφιότητα για πρόεδρος; Άει πιες το τσάι σου, αρκετά πρόσφερες σ’ αυτόν τον τόπο, δεν χρειάζονται άλλα…».

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασαν στο Κίνημα Αλλαγής την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, σχετικά με την παρέμβαση του Κ. Σημίτη. «Ψάχνω στα like να βρω τον Νίκο Μπίστη, την Μυρσίνη Ζορμπά …. και άλλους «εκσυγχρονιστές» συντρόφους του Παύλου. Δεν θα με ξένιζε ιδιαίτερα» ανέφερε ο Μανώλης Όθωνας, διευθυντής του πολιτικού γραφείο της Φώφης Γεννηματά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης τόνισε «Είναι προφανές ότι τον Κώστα Σημίτη δεν τον αγγίζουν οι χυδαιότητες Πολάκη. Μετάλλαξαν όμως όσους πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ για να τον αλλάξουν και άλλαξαν οι ίδιοι. Με λίγα λόγια οι κκ. Ζορμπά, Μουζέλης, Μπίστης και άλλοι, μπορούν από σήμερα να διασχίζουν απομονωμένοι, τις γέφυρες της σιωπής».