Log in

Η Φ. Γεννηματά αναδιπλώνεται

Την πάγια θέση περί επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον χώρο της κεντροαριστεράς, τονίζει με έμφαση η Φώφη Γεννηματά, ενώ  την ίδια ώρα ναι μεν στηρίζει την κατάργηση της απλής αναλογικής, δεν συναινεί όμως στο νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση, δρομολογώντας ουσιαστικά το σενάριο των «διπλών εκλογών» στο τέλος της 4ετίας ή και νωρίτερα ανάλογα των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει ο: 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν διαφωνεί με την επιστροφή του «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, ωστόσο επιμένει στην πρότασή του για «αναλογικό μπόνους», που όμως δεν θα ξεπερνά τις 35 έδρες, ενώ  ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, στη ημίωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή της ξεκαθάρισε  ότι το «μπόνους» των 50 εδρών δεν αλλάζει.

 “Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε”, δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση, για το θέμα του εκλογικού νόμου. Έτσι φαίνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αποφύγει την κριτική για ταύτιση με τη Ν.Δ. και, παράλληλα, στην περίπτωση που τα πράγματα έρθουν όπως τα περιμένει στο θέμα του ΠτΔ, να στηρίξει την πρόταση Κυρ. Μητσοτάκη χωρίς να υπάρξει σύνδεση ούτε υπόνοιες και κατηγορίες περί «πολιτικής συναλλαγής»  με το κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν θα ήθελε  να χρεωθεί ιστορικά την κατάργησή της απλής αναλογικής, αν και δεν την ψήφισε, αν και το γεγονός ότι το Μαξίμου επέλεξε πρώτα να φέρει προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο και στη συνέχεια την πρότασή του για ΠτΔ δεν εξυπηρετεί μόνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς  αλλά βγάζει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη δύσκολη θέση.  

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μπει «σφήνα» στις πολιτικές εξελίξεις η κ. Γεννηματά δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιλέξει για ΠτΔ «ένα πρόσωπο, το οποίο με κάθε τρόπο ήταν “παρών” στα χρόνια της κρίσης».

«Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης»  δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πρόσθεσε «Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Εμμέσως πλην σαφώς η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητάει «προ-συνεννόηση» με τον πρωθυπουργό για τον υποψήφιο ΠτΔ που θα προτείνει και το ζητούμενο είναι ποιους «φωτογραφίζει» η κ. Γεννηματά για υποψήφιους που θα μπορούσε να υπερψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Έτσι τα σενάρια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο έχουν «φουντώσει» με τον πρωθυπουργό να θέλει να διασφαλίσει την συνοχή και την ενότητα της ΚΟ της ΝΔ για όποια απόφαση λάβει ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα πραγματοποιηθούν στην Ολομέλεια μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αφού η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Μάρτιο.