Log in

O ΣΥΡΙΖΑ και οι… μπελάδες του! Κόμμα εξουσίας ή… παιδική χαρά;

Στο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται να συνυπάρξουν οι διαφορετικές τάσεις. Αν και συνήθως επικρατεί η γνώμη του αρχηγού, εντούτοις οι γκρίνιες μοιάζουν να αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά, όσο πλησιάζει το κομβικό Συνέδριο του Μαϊου.

Γράφει ο: 

Τελευταίο… κρούσμα, η επιστολή που απέστειλαν 21 βουλευτές του κόμματος προς τη διεύθυνση οργανωτικού. Μια επιστολή με την οποία αφήνουν αιχμές για την επιλογή των προσώπων εκείνων που συμμετέχουν έως τώρα στις προσυνεδριακές διαδικασίες και ειδικά στις συγκεντρώσεις ανά την Επικράτεια.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι βουλευτές ζήτησαν να τηρηθεί μια άτυπη συμφωνία που είχε υπάρξει, δηλαδή σε κάθε μία τέτοια συνάντηση να παρίσταται ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Για να εφαρμοστεί όμως αυτή η άτυπη ισορροπία, ζήτησαν επιπρόσθετα, να έχουν τη λίστα με τις επιλογές των προσώπων που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες, ακριβώς για να δουν ποιοι είναι εκείνοι που έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες εμφανίσεις από κάποιους άλλους!

Η πραγματικότητα είναι ότι διαπιστώθηκε το τελευταίο διάστημα, πως πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις, πολλές από αυτές υπό την αιγίδα συγκεκριμένης εφημερίδας του Αριστερού χώρου, οι οποίες έχουν ως προσκεκλημένους τα ίδια και τα ίδια στελέχη. Ειδικά στην επαρχία, οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν δεν πέρασαν απαρατήρητες και εκφράστηκαν διαφωνίες και γκρίνιες, για τον αποκλεισμό που έτυχαν τοπικοί παράγοντες του κόμματος, αλλά και βουλευτές. Τελευταίο περιστατικό, που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Βέροια και στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κρίθηκε σκόπιμο λοιπόν να τονιστεί προς τη διεύθυνση οργανωτικού ότι τόσο η τάση των «53+» όσο και το «Δίκτυο», εμφανίζονται ιδιαίτερα ευνοημένοι από τη μη τήρηση του συγκεκριμένου fair play. Ως εκ τούτου η διαδικασία αυτή πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψει η παράταξη στην ισόρροπη επιλογή των προσώπων που θα πρωταγωνιστούν εφεξής σε τέτοιες συγκεντρώσεις, με τη λογική του… rotation για να έχουν όλοι ρόλο και λόγο.

Είναι προφανές ότι με αυτή την παρέμβαση, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο κλίμα εσωστρέφειας στο ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που επιχειρείται να επανακάμψει το κόμμα στον πεδίο της διεύρυνσης, την ώρα που ο αρχηγός του, περιοδεύει ανά την επικράτεια, στηρίζοντας έμπρακτα αυτή την προσπάθεια, κάποια στελέχη αναλώνονται, δίκαια ή άδικα μικρή σημασία έχει, στο να μετρούν παρουσίες σε συγκεντρώσεις του κόμματος, δικές τους ή ακόμα χειρότερα, των άλλων!

Προφανώς, για ένα κόμμα εξουσίας, που θέλει να ξεπεράσει την πρόσφατη ήττα στις εθνικές εκλογές, να ξαναβρεί βηματισμό και να αντιπολιτευτεί με σθένος τις δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτές οι γκρίνιες δεν τιμούν κανέναν. Συνεπώς, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, έχει την ευκαιρία σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, ή αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο ή ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και να επαναφέρει το ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πρέπει να βρίσκεται, δηλαδή ένα κόμμα με σφυγμό και επαφή με την κοινωνία, όχι μια… παιδική χαρά. Αν θέλει οι πολίτες που δέχονται τη λαίλαπα των κυβερνητικών επιλογών να συμπορευτούν μαζί του. Διαφορετικά, θα μείνουν με τις … παιδικές ασθένειες που έχουν συσσωρευτεί στο νηπιαγωγείο τους…